• Οικονομία

    Συντάξεις: Πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών και για τις επικουρικές

    Πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

    Παναγιώτης Δουφεξής-Διοικητής του e-ΕΦΚΑ


    Στην εκπαίδευση και πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση και επικουρικών συντάξεων αναμένεται να προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, θα ξεκινήσει νέος κύκλος εκπαίδευσης για την επικουρική ασφάλιση, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου εκπαίδευσης για την έκδοση συντάξεων κύριας ασφάλισης με την συμμετοχή 1.200 λογιστών και δικηγόρων, δίνοντας ταυτόχρονα σε περισσότερους από 2.000 λογιστές και δικηγόρους που απέτυχαν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις.

    Οι αιτήσεις για την λήψη επικουρικής σύνταξης ξεπερνούν τις 100.000, εκ των οποίων οι 90.000 είναι ληξιπρόθεσμες, καθώς η αίτηση έχει υποβληθεί για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

    Υπενθυμίζεται πως ήδη 333 πιστοποιημένοι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απονομής συντάξεων, όμως μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί σημαντικός αριθμός συντάξεων.

    Παράλληλα, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ για την ταχύτερη καταβολή των επικουρικών συντάξεων ενεργοποίησε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ταμείου την ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, καταργώντας την υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται 2 με 3 φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών.

    Έτσι, όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας σύνταξης μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής. Οι αιτήσεις στα υποκαταστήματα για τη λήψη επικουρικής σύνταξης το 2021 ξεπέρασαν τις 70.000.

    Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η κύρια σύνταξη έχει εκδοθεί γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος θα μειωθεί σημαντικά. Σήμερα, ο μέσος χρόνος λήψης μιας επικουρικής είναι 12 μήνες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αναμονή ξεπερνάει και τα δύο χρόνια.

    Με το νέο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3- 4 μήνες από την έκδοση της κύριας.

    Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, συνεπεία της μείωσης κατά περίπου 50.000 του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέσα σε 12 μήνες (83.000 από 140.000 αιτήσεις με τα στοιχεία Νοεμβρίου).

    Με την οριστική εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που βάσει των δεσμεύσεων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022, όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην εξάλειψη και του στοκ των επικουρικών και των εφάπαξ.

    Σύμφωνα με τον e ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών του οργανισμού προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο 2021 τέθηκαν σε λειτουργία 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμες και λογισμικά που διευκολύνουν τόσο την καθημερινότητα των εργαζομένων όσο και των υπαλλήλων του οργανισμού.

    Κάθε μήνα πραγματοποιούνται πάνω από 1,3 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από τις 52 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

    Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, ξεκινώντας από την υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας για ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.

    Οι 17 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2021 είναι οι εξής:

    Απογραφή και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προστατευόμενων μελών, ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης, διαδικασίες απογραφής, μεταβολής και λήξης ασφάλισης, αίτηση χορήγησης προ καταβολής σύνταξης, αυτόματη λήξη ασφάλισης μελών νομικών προσώπων, εγγραφή των νέων δικηγόρων, λογισμικό για την ταχύτερη απονομή διεθνών συντάξεων και παροχών, υποβολή αίτησης δήλωσης εισφορών παράλληλα απασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, υπηρεσία εξ αποστάσεως ραντεβού myEFKAlive.

    Ηλεκτρονικά ραντεβού για υποθέσεις του τ. ΕΤΕΑΕΠ, έλεγχος εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας, πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

    Ολοκλήρωση καταχώρισης των ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις στο ΟΠΣ του e-ΕΦΚΑ, ένταξη στο support.gov.gr για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ψηφιακό επίδομα μητρότητας και ηλεκτρονική υπηρεσία για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ