• Οικονομία

    Παρά το κύμα ακρίβειας, επιστρέφει ο ΦΠΑ 24% στην εστίαση από τον Ιούλιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Τα πάνω κάτω στις προβλέψεις της κυβέρνησης έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις επιπτώσεις από τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, να ανατρέπουν όλους τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου.

    Ένα απ’ αυτά τα μέτρα είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί εκτάκτως και επεκτείνεται συνεχώς σε εξάμηνη βάση, το οποίο προβλέπει τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στο 13%. Ο μειωμένος ΦΠΑ αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

    Με βάση το ισχύον πλαίσιο, το έκτακτο πλαίσιο διαρκεί έως το τέλος του Ιουνίου. Ωστόσο, στις αρχές του έτους, αρκετά πριν το ξέσπασμα του πολέμου, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου για ένα ακόμα εξάμηνο, από τον Ιούλιο έως και το Δεκέμβριο 2022, ενώ άφηναν ανοιχτό το «παράθυρο» για μονιμοποίηση της μείωσης στο 13% από το 2023.

    Ωστόσο, χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επεκτείνει το μέτρο για ένα ακόμα εξάμηνο. Με αυτό τον τρόπο ο ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται να επιστρέψει στο 24% από τον Ιούλιο του 2022. «Ξέρετε καλά ότι το μέτρο εξαντλείται τον Ιούνιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως για την επέκτασή του θα πρέπει να βρεθούν 250 εκατ. ευρώ, τα οποία με βάση το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο θεωρείται δύσκολο να εξευρεθούν.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του τζίρου στην εστίαση τη διετία της πανδημίας ήταν 3,71 δις ευρώ, ενώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις φοροελαφρύνσεις που έχει εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο, οι επιχειρήσεις τον κλάδο της εστίασης έχουν ωφεληθεί με 4,5 δις ευρώ.

    Άλλωστε, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου «κανένας καταναλωτής δεν ωφελήθηκε από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση», εννοώντας ότι το έκτακτο «ψαλίδισμα» των συντελεστών δεν πέρασε στον τελικό καταναλωτή.

    Διαβάστε επίσης

    Ο πόλεμος «βραχυκυκλώνει» τον προϋπολογισμό – «Ποντάρει» σε ενιαία ευρωπαϊκή λύση το οικονομικό επιτελείο

    Βεσυρόπουλος: Απλοποιούνται οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων

     



    ΣΧΟΛΙΑ