• Οικονομία

    Βεσυρόπουλος: Απλοποιούνται οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος


    Να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία των μεταβιβάσεων ακινήτων επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ηλεκτρονική διεκπεραίωση του συνόλου των διαδικασιών. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα, μιλώντας διαδικτυακά στο συνέδριο «Prodexpo North», στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

    «Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων. Στόχος είναι το σύνολο των διαδικασιών μεταβίβασης να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά», σημείωσε ο υφυπουργός, ο οποίος επανέλαβε ακόμα ότι σε μόλις δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να υπερκαλύψει τη δέσμευση που είχε αναλάβει προ τετραετίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ παράλληλα δρομολόγησε σειρά μέτρων για την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως η αναστολή του ΦΠΑ σε αυτή έως το τέλος του 2022, αλλά και η έκπτωση φόρου 30% στις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κατοικιών.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων στην Ελλάδα βαίνει αυξανόμενο, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο. Μάλιστα, τόνισε πως «μέχρι τον Ιούλιο του 2019 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα αναγκάζονταν να καταβάλλουν φόρους δυσανάλογα υψηλούς».

    Η φορολόγηση των ακινήτων

    Ο Υφυπουργός οικονομικών υπενθύμισε πως δρομολογείται η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% για τα φυσικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα -και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες μειώσεις- ο φόρος αυτός να είναι πλέον συνολικά μειωμένος κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2018. Πρόσθεσε δε ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος συνολικά 922 εκατ. λιγότερο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με το 2018. Υπενθύμισε ότι το 80% των πολιτών, δηλαδή οκτώ στους 10 φορολογουμένους ή περίπου 5 εκατ. άτομα, θα δουν νέα μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η οποία μάλιστα θα ξεπεράσει το 20% για τα 2,2 εκατ. εξ αυτών και το 30% για 900.000 πολίτες. Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει, όπως είπε, μόλις το 6% των φορολογουμένων.

    Κατά τον κ. Βεσυρόπουλο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι -μεταξύ άλλων- η νέα αυτή μείωση του ΕΝΦΙΑ δρομολογείται στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. «Με τη νέα νομοθετική παρέμβαση για τον ΕΝΦΙΑ ο φόρος μειώνεται ακόμα και για ακίνητα σε ζώνες με αύξηση αντικειμενικών αξιών, αξιοποιώντας πλήρως τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο», επισήμανε και πρόσθεσε ότι, παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις για την καταβολή του από έξι σε δέκα, με καταληκτική δόση τον Φεβρουάριο του 2023, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα (διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες) και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο, ενώ διορθώνονται στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, με στόχο έναν φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.

    «Βάζουμε τέλος στο καθεστώς υπερφορολόγησης (των ακινήτων)», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι οι συνεχείς μειώσεις της φορολογίας έχουν ενισχύσει σημαντικά την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αποδεικνύοντας ότι «υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υπερφορολόγηση».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν είναι ρεαλιστική

    Ο πόλεμος «βραχυκυκλώνει» τον προϋπολογισμό – «Ποντάρει» σε ενιαία ευρωπαϊκή λύση το οικονομικό επιτελείο



    ΣΧΟΛΙΑ