• Most Popular

    Όταν ο Βγενόπουλος συγκρούστηκε με τον Διαμαντόπουλο (πρόεδρος υπερταμείου) και οι απλήρωτοι δημοσιογράφοι του Λιβάνη

    the wise man

    the wise man


    Σφαλιάρα στον ηρωικό Τσακαλώτο από ESM η μετάθεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων μετά το πέρας του Προγράμματος 

    Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και τσακώνεται με τη Νέα Δημοκρατία μετά τη χθεσινή απόφαση του ESM να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό δεν είναι νέο, αφού τα μέτρα είχαν συμφωνηθεί, αλλά καθυστέρησαν λόγω της μονομερούς απόφασης της κυβέρνησης – χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς όπως αναφέρει και στην χθεσινή ανακοίνωση ο ESM – να δώσει μέρος του υπερβάλλοντος πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Όμως, στo ενημερωτικό σημείωμα με τις 16 ερωτήσεις που συνοδεύουν την ανακοίνωση του ESM κρύβεται το μεγάλο μυστικό: Κάθε συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους σταματά και μετατίθεται για μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018.

    Κι όμως την Κυριακή, ο Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Έθνος, εκτός από τις γνωστές παροιμίες του (μέχρι τον Αντετοκούμπο χρησιμοποίησε) είπε ότι τα ζητάμε όλα! Και τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα. Αμ δε, η ανακοίνωση του ESM τον προσγείωσε στην πραγματικότητα.

    Ιδού τι ειπε ο ηρωικός Τσακαλώτος στο Εθνος της Κυριακής: “Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να περιλαμβάνει και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα των οποίων η υλοποίησή τους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.”

    Πλέον, ο ηρωικός Τσκαλώτος έστειλε επιστολή προς το Eurogroup αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη μέτρων μετά το 2018.

    Όμως και πάλι είναι άγνωστο εάν το ευρωπαϊκό διευθυντήριο συμφωνήσει ή εάν κολλήσει την αξιολόγηση.

    Ευτυχώς που χθες ο οίκος αξιολόγησης S&P διατύπωσε μια εκτίμηση που μας συμφέρει. Αναφέρθηκε στη χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, πέραν του Δεκεμβρίου του 2017.Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην παράταση του προγράμματος έως και το α’ εξάμηνο του 2018, με ταυτόχρονη μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων.

    Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να έχουμε κι εμείς κάποιες ελπίδες ένταξης. Γιατί εάν περιμέναμε από τον ηρωικό, τον δεινό διαπραγματευτή Τσακαλώτο, τότε μάλλον εκτός θα μέναμε…

    Στον αέρα πάλι η ΕΑΣ. Απλήρωτοι πάλι οι εργαζόμενοι 

    Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να πήγε στις ΗΠΑ να εξασφαλίσει κάποια σύμβαση, όμως οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ (Ελληνικά αμυντικά Συστήματα) σήμερα έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Αμυνας. Διαμαρτύρονται πρώτον γιατί είναι απλήρωτοι και δεύτερον γιατί τα χρέη της εταιρείας αυξάνονται. Ο σκληρός Πάνος έχει προβλήματα.

    «Γκρίνιες« και ανησυχίες των επιχειρήσεων του φαρμάκου

    «Γκρίνιες» στο χώρο των επιχειρήσεων του φαρμάκου προκαλεί η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να θεσπίσει την επιστροφή του 25% επί της τιμής των νέων φαρμάκων για την πρώτη τριετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν προϊόν μπει στο ράφι με μία ενδεικτική τιμή 100 ευρώ, τα 25 από αυτά θα είναι επιστροφή. Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τις πολυεθνικές εταιρείες του φαρμάκου σε πρώτη φάση. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης και οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι ανησυχούν και θέλουν να βρεθεί η «χρυσή» τομή με το υπουργείο Υγείας, καθώς φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει και γι’ αυτούς. Όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση καθώς υπάρχουν δύο σοβαρές εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα. Η μία έχει να κάνει με τη μείωση του clawback κατά 30% και η δεύτερη με την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά η οποία πρέπει να ξεπεράσει το 30%. Η αλήθεια είναι ότι μεταξύ υπουργείου και επιχειρήσεων γίνεται προσπάθεια να τα βρουν ωστόσο μέχρι στιγμής όπως πληροφορείται η στήλη δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

    Το Χρηματιστήριο στρέφεται σε μαθητές… 

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών αφού είδε και αποείδε με το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, σκέφτηκε να απευθυνθεί σε μικρότερες ηλικίες….

    Προσέγγισε μαθητές γυμνασίου, λυκείου και φοιτητές που θα κηρύξουν την Έναρξη της Συνεδρίασης στις 27 Ιανουαρίου και θα παρουσιάσουν τη δική τους «Εικονική Επιχείρηση». Οι συγκεκριμένοι μαθητές διακρίθηκαν στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό του προγράμματος «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece).

    Ποιοι έχουν όμως κάνει αυτό το σωματείο; Πρόεδρος είναι η Λίτσα Παναγιωτοπούλου της Boston Hamilton, αντιπρόεδρος είναι ο κρατικοδίαιτος Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός γραμματέας ο Άκης Σκέρτσος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

    Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ακόμα η Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, ο Λουκάς Πηλίτσης (όταν έφυγε από το venture capital της Τράπεζας Πειραιώς ίδρυσε το 2015 μαζί με τον Γιώργο ΚΟρωνιά την εταιρεία private equity Anchorstone Partners), η Μανίνα Μενιδιάτη της Citi Greece, ο Γιάννης Ριζόπουλος δημοσιογράφος, ο Χρήστος Τσάγκος, η Ελένη Κονδύλη, η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου δικηγόρος και ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). 

    Τώρα, εάν περιμένουν από τους μαθητές να επενδύσουν, μάλλον κάνουν πάλι λάθος εκεί στο Χρηματιστήριο. Οι καλοί μαθητές θα φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Οι κακοί μπορεί να μπουν σε κανά κόμμα και να πάρουν καμιά θέση στο Χρηματιστήριο…

    O ΔΟΛ και οι απλήρωτοι δημοσιογράφοι του Λιβάνη 

    Για τον ΔΟΛ εκτός από Σαββίδη (που τον απέρριψαν οι τράπεζες) , ακούγεται και το όνομα του Λιβάνη. Μπορεί να τους έχει απλήρωτους εκεί στα Επίκαιρα τους λιγοστούς εργαζόμενους, όμως το να σκέφτεσαι “big” δεν κάνει κακό. Άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις οι δουλειές γίνονται “with other people’s money”. Καλύτερος διδάξας, ο αποβιώσας Ανδρέας Βγενόπουλος…

    Διαμαντόπουλος: Ο μισθός να πέφτει…  

    Και μια που είπαμε Ανδρέας Βγενόπουλος, θυμηθήκαμε την κόντρα του με τον Γιώργο Διαμαντόπουλο ο οποίος ήταν επικεφαλής της παλιάς Παυλίδης / Sushard (μετέπειτα Kraft). Είναι ο ίδιος, που βάλανε τώρα πρόεδρο στο υπέρ-ταμείο με την υπόδικη διευθύνουσα σύμβουλο.  Τότε, πάντως ο Διαμαντόπουλος έτρεχε και δεν έφτανε με τον Ανδρέα, αφού ο τελευταίος του μάζεψε τις προνομιούχες μετοχές και δεν τον άφηνε να κάνει τίποτα. Τον ήλεγχε διαρκώς και τον κέρδισε.

    Ο Διαμαντόπουλος πάντως μετά την επιτυχημένη του καριέρα δεν τα κατάφερε καλά ιδιωτεύοντας επαγγελματικά. Μάλλον γι΄αυτό επέλεξε να κάνει πάλι τον manager στα 66 του χρόνια. Πουλάει-δεν πουλάει δημόσια περιουσία; Ο μισθός θα πέφτει. Αφού πάντα υπάρχουν κορόιδα, που πληρώνουν. Εμείς οι πολλοί.

    PS: Η στήλη εύχεται χρόνια πολλά στον Στέλιο Ζωντό της Gravity the Newtons που σήμερα κλείνει τα 48 του χρόνια. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καμμένος …μαινόμενος: Τι ορίζει ο στρατιωτικός νόμος για τους 7 προκλητικούς φαντάρους στο Μεσολόγγι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ράνια Αικατερινάρη. Η αριστερή τραπεζίτισσα του Υπερταμείου με τις τσάντες Gucci

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man: Τα χρέη του Καζίνο Λουτρακίου στο ΙΚΑ και οι νέες δουλειές της κ. Ρ. Αικατερινάρη



    ΣΧΟΛΙΑ