• Mononews2030

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (τηλεδιάσκεψη): Τι είπε για ΑΠΕ, dual listing, μερίσματα και ΔΕΗ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Το στίγμα των νέων προοπτικών ανάπτυξης και αποδόσεων που έχει ο όμιλος Mytilineos στη σημερινή συγκυρία έδωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος  Μυτιληναίος κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές  για τα αποτελέσματα του 2023.

    Μοχλός ανάπτυξης παραμένει η ενέργεια, αφού η αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου αυξάνει τα περιθώρια κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, καθώς ο όμιλος λειτουργεί καθετοποιημένα, αναπτύσσει συνέργειες επεκτείνει την παρουσία του διεθνώς. Όπως είπε ο Πρόεδρος της εταιρείας δεν έχουν ακόμη αποδώσει πλήρως οι συνέργειες που μπορεί να αναπτύξει η νέα δομή του ομίλου, ενώ τόνισε την έμφαση που θα δοθεί στη διεθνή παρουσία του ομίλου στον τομέα της ενέργειας και στο energy management. “Έχουμε πετύχει συνέργειες στο 60-70% αλλά θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες αποδόσεις φθάνοντας στο 100% των συνεργιών”, σημείωσε.

    Η γεωγραφική εξάπλωση και η έμφαση στα ενεργειακά προϊόντα είναι στους στόχους της εταιρείας για φέτος, και τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει νέα γραφεία στη Δυτική Ευρώπη για να διευκολύνουν τη διείσδυση της εταιρείας στις ενεργειακές αγορές με πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

    Για την εταιρεία, τόνισε,  ότι είναι υψηλής προτεραιότητας ο στόχος για επενδυτική βαθμίδα και επομένως η διατήρηση υψηλής ρευστότητας ενώ από την άλλη σχεδιάζει να συνεχίσει  τις  μεγάλες επενδύσεις  και τη συνεχή  ανάπτυξη ισορροπώντας τις δύο αυτές προτεραιότητες. Σχολιάζοντας ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης και νέας ομολογιακής έκδοσης τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον όμιλο να είναι ανοιχτό το παράθυρο και αν και ο όμιλος έχει αρκετή ρευστότητα θα το κάνει όταν η αγορά ευνοεί κάτι τέτοιο και όχι όταν το έχει ανάγκη.

    Νέος τομέας έργων για την εταιρεία οι διασυνδέσεις

    Ο Πρόεδρος της εταιρείας τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα έχει τα επόμενα χρόνια για τον όμιλο η αγορά των διεθνών διασυνδέσεων, που αποτελεί τη νέα μεγάλη πρόκληση για την Mytilineos από όπου θα προέλθει η μεγάλη ανάπτυξη της δραστηριότητας της MRenewables της θυγατρικής της εταιρείας στις ΑΠΕ.

    Όπως εξήγησε η ενεργειακή μετάβαση εξαρτάται λιγότερο από τις ΑΠΕ και περισσότερο από την ανάπτυξη των διασυνδέσεων και σε αυτές θα διατεθούν μεγάλα ποσά επενδύσεων σε όλο τον κόσμο.

    Όπως είπε μόνο στη Βρετανία προγραμματίζονται επενδύσεις 26 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια ενώ η Ευρώπη προγραμματίζει επενδύσεις 400 δισ. μέχρι το 2030. Για τον όμιλο πρόκειται να αποτελέσει τη νέα μεγάλη πηγή εσόδων, στην οποία όπως τόνισε πρόκειται να δώσει ειδική έμφαση αναλαμβάνοντας και νέα έργα.

    Στις ΑΠΕ σήμερα σημείωσε ότι η εταιρεία διαθέτει 845 MW σε λειτουργία και 1,538 GW σε φάση κατασκευής τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31/12/2024.

    Στο τέλος του 2024 η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 2,38 GW από τα οποία κάποια θα πουλήσει στην αγορά και κάποια θα κρατήσει, ανάλογα με τις τιμές που θα της προσφερθούν. Από τα 500 εκ. επενδύσεων που προγραμματίζονται για το 2024 τα 400 εκ. θα αφορούν την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας, τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας.

    Τι είπε για ΔΕΗ

    “Η ΔΕΗ έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση στο Investors Day. Θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της κάτω από 50% σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και γι αυτό ανακοίνωσε στόχο το μερίδιο της να φτάσει το 45% το 2026, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος ενώ την ίδια στιγμή στόχος της protergia είναι να φτάσει στο 30%. Για δεκαετίες η Αλουμίνιο Ελλάδος και επομένως η Mytilineos εξαρτιόταν από τη ΔΕΗ και τώρα θα βρεθούν απέναντι για τα μερίδια στην ελληνική αγορά ενέργειας. “Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια φιλική συνύπαρξη”….σημείωσε.

    Όπως είπε ήδη η Protergia έχει μερίδιο 15% στην ελληνική αγορά, θα φτάσει στο 20% μέσα στο 2024 εκπροσωπώντας την Αλουμίνιο της Ελλάδος και πλέον  στόχος της είναι το 30% της ελληνικής αγοράς, το οποίο που θα φτάσει στα επόμενα χρόνια μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης.

    Σχετικά με τα χρωματιστά τιμολόγια, και την ελληνική αγορά ενέργειας, σημείωσε ότι στα επόμενα χρόνια θα είναι αδύνατο για εταιρείες που δεν είναι καθετοποιημένες να υπάρξουν στην αγορά και να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επόμενη ενεργειακή κρίση.

    Διαπραγμάτευση σε ξένο Χρηματιστήριο

    Σχετικά με τα σχέδια διαπραγμάτευσης σε ξένο Χρηματιστήριο, σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει ήδη τα θεμελιώδη μεγέθη και πλέον είναι θέμα λήψης της τελικής απόφασης. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το 2022 τα θεμελιώδη μεγέθη της Mytilineos ήταν αντίστοιχα με τις εταιρείες του FTSE στις θέσεις 48-52 ενώ η κεφαλαιοποίηση αντιστοιχούσε στη θέση 152. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και στην κεφαλαιοποίηση είναι στη θέση 80. Ωστόσο, τόνισε ότι για να γίνει η διαπραγμάτευση σε ένα ξένο Χρηματιστήριο χρειάζεται πολύ δουλειά και προετοιμασία.

    Οι προκλήσεις του 2024

    Το  2024 χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις την προοπτική των αμερικάνικων εκλογών και των εκλογών στο Ευρωκοινοβούλιο,  δύο πολέμους σε εξέλιξη   την κόντρα ΗΠΑ και Κίνας, μαζί με την αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων, γεγονότα  που δημιουργούν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

    Για τον όμιλο, τόνισε στόχος είναι να δοθεί έμφαση στα κέρδη και τα μερίσματα γιατί, όπως τόνισε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, “οι μέτοχοι όπως και οι εργαζόμενοι είναι η δική μου προσωπική προτεραιότητα. Τα EBITDA είναι σημαντικά για τις τράπεζες και τους ομολογιούχους”.

    Υπογράμμισε ότι εν μέσω συνεχών και μεγάλων επενδύσεων, ο όμιλος  συνεχίζει να δίνει υψηλά μερίσματα, από σεβασμό στους μετόχους του που είναι αφοσιωμένοι στην εταιρεία και σημείωσε ότι οι μικρομέτοχοι που παραμένουν στην εταιρεία έχουν παραμείνει σχεδόν όλοι, οι χιλιάδες αυτών, σταθερά μέτοχοι στην εταιρεία κάτι που αυξάνει την ευθύνη της εταιρείας απέναντί τους. Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα για τον όμιλο είναι να λάβει επενδυτική βαθμίδα

    Υψηλή κερδοφορία το 2023

    Το 2023 ο όμιλος παρουσίασε αύξηση 34% στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας  που διαμορφώθηκαν στα €623 εκατ. έναντι €466 εκατ. το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €4,50 έναντι €3,41 το 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

    Παράλληλα, κατέγραψε αύξηση 23% στα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €1.014 εκατ., έναντι €823 εκατ. το 2022.

    Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε €5.492 εκατ., σε σύγκριση με €6.306 εκατ. το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε τέλος προτεινόμενο μέρισμα στα €1,50 ανά μετοχή (Με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος).

    Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.453 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €440εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Μια σειρά ενεργειών, όπως η επιτυχημένη έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500εκατ. με επιτόκιο 4,0% τον Ιούλιο και η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση €400 εκατ. για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, έχουν ισχυροποιήσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Εταιρείας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τις FITCH και S&P, με την MYTILINEOS να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.



    ΣΧΟΛΙΑ