• Ενέργεια

    Reuters: Ξεκινάει η ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream την Πέμπτη

    • NewsRoom
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου - Nord Stream 1

    Αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 φαίνεται να επανεκκινούν την Πέμπτη, όπως ήταν προγραμματισμένο,  μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές.

    Ο αγωγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε για δέκα ημέρες στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

    Νωρίτερα την Τρίτη, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περίμενε ότι ο αγωγός θα επανεκκινήσει μετά τη συντήρηση.

    Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μειωμένη ροή, από τη χωρητικότητά του, κατά περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

    Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο 40% της χωρητικότητα του τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην αποκατάσταση μιας τουρμπίνας.

    «Αυτοί (η Gazprom) θα επιστρέψουν στα επίπεδα της ροής που ίσχυαν πριν από τις 11 Ιουλίου», είπε μια από τις πηγές σχετικά με τους όγκους φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

    Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

    Μία από τις πηγές είπε ότι η τουρμπίνα είναι απίθανο να εγκατασταθεί ξανά έως τις 21 Ιουλίου. Η Gazprom και η Nord Stream 1 δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλια την Τρίτη.

    Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Με τους φόβους για πλήρη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου να κυριαρχούν τις προηγούμενες ημέρες στην Ευρώπη, η Κομισιόν είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής διακοπής από τη Μόσχα. την Τετάρτη

    Στο σχέδιο αυτό εξεταζόταν ένα σύνολο συστάσεων προς τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά.

    Η Επιτροπή συζητούσε ακόμα και τη δυνατότητα για περικοπές στην κατανάλωση, εάν χρειαστεί.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Δραματικές εξελίξεις: Ανωτέρα βία επικαλείται η Gazprom για τις (μη) παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ