• Ενέργεια

    Δραματικές εξελίξεις: Ανωτέρα βία επικαλείται η Gazprom για τις (μη) παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    • NewsRoom
    Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής Gazprom

    Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής Gazprom


    Με επιστολή προς έναν μεγάλο πελάτη της, η Gazprom φέρεται να επικαλείται «ανωτέρα βία» σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σύμφωνα με το Reuters.

    H επιστολή αναφέρει ότι η εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της λόγω «έκτακτων περιστάσεων», οι οποίες βρίσκονται εκτός ελέγχου της.

    Επικαλείται μάλιστα την «ανωτέρα βία», ως ρήτρα στη συμφωνία μιας επιχείρησης με έναν πελάτη, με τη πρώτη να μη μπορεί να εκπληρώσει την υποχρέωσή της λόγω παραγόντων εκτός του ελέγχου της.

    Σύμφωνα με πηγή του Reuters, η επιστολή αφορούσε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1, με τη Gazprom να μην έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχίσει ο εφοδιασμός προς το παρόν καθώς απομακρύνεται από τις ρωσικές προμήθειες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream 1, μέσω του οποίου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία και κατ’ επέκταση η κεντρική Ευρώπη, έκλεισε για εργασίες συντήρησης 11 ημερών, στις 11 Ιουλίου.

    Όμως υπάρχει έντονος ο φόβος στη Γερμανία, ότι δεν θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά τις 22 Ιουλίου, όπου και έχει τοποθετηθεί το χρονοδιάγραμμα λήξης των εργασιών.

    Εφόσον ισχύσει αυτό το σενάριο, η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αναμένεται να κλιμακωθεί.

    Προειδοποίηση από ΙΕΑ

    Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε την Ευρώπη ότι πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για έναν πιθανό «μακρύ, σκληρό χειμώνα.

    «Το πρώτο άμεσο βήμα προς την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί όσο αέριο εξοικονομηθεί. Αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό ήδη, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα», είπε. «Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

    Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού εάν υπάρξει πλήρης διακοπή της προμήθειας από τη Ρωσία», εξήγησε. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν πριν η περιοχή καταφέρει να εξασφαλίσει αυτό το όριο αποθήκευσης, επισήμανε.

    Διαβάστε επίσης:

    Φυσικό αέριο: Το κύμα καύσωνα εκτινάσσει τις τιμές στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ