• Ενέργεια

    Go-to areas: Περιοχές γρήγορης αδειοδότησης ΑΠΕ φέρνει το REPowerEU

    Σημαίες της ΕΕ

    ΕΕ


    Τις λεπτομερείς προτάσεις για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν.

    Στις προτάσεις θα περιλαμβάνονται μέτρα για  να πολλαπλασιαστούν οι εγκατεστημένες ΑΠΕ, όπως η θέσπιση των Go-to areas σε όλη την Ευρώπη.

    Στις  περιοχές αυτές, που θα οριστούν για ανάπτυξη ΑΠΕ, δεν θα χρειάζεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση που χρειάζεται σε άλλες περιοχές.

    Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ είναι προτεραιότητα στο  πλαίσιο των  μέτρων της πρωτοβουλίας REPowerEU, που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να μειωθεί η μεγάλη εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και από τη Ρωσία.

    Σε όλη την Ευρώπη όμως η γραφειοκρατία στην αδειοδότηση και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες προκαλούν πολυετείς καθυστερήσεις.

    Για παράδειγμα, οι  αποικίες πουλιών αποτελούν συχνά εμπόδιο στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της γραφειοκρατίας σε όλες τις χώρες ταυτόχρονα, η ΕΕ σχεδιάζει περιοχές «go-to» για ταχεία αδειοδότηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα επιτρέψουν να μειωθεί η ρωσική ενεργειακή εξάρτηση.

    Το μπλοκ λέγεται ότι πρόκειται να ορίσει περιοχές για ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς ο Ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχεται ότι η έκκληση για μείωση της γραφειοκρατίας προέρχεται «από κάθε γωνιά της Ευρώπης».

    Η ΕΕ θα επιδιώξει έτσι, να επιταχύνει «δραστικά» τις  περιβαλλοντικές εγκρίσεις προωθώντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε νεοδημιουργούμενες αποκαλούμενες «go-to περιοχές» σε ολόκληρο το μπλοκ.

    Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τα 27 κράτη μέλη της να ορίσουν περιοχές για ταχεία αδειοδότηση χωρίς την ανάγκη μακροχρόνιων περιβαλλοντικών διαδικασιών, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι προσχέδια προτάσεων που συντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον απογαλακτισμό της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο όσο πιο γρήγορα δυνατόν.

    Φρανς Τίμερμανς: Έρχονται οι λεπτομερείς προτάσεις

    Ο αντιπρόεδρος της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε πριν λίγες μέρες, ότι το μπλοκ θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερείς προτάσεις για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας με βάση περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο.

    «Με τις τιμές του φυσικού αερίου που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, το πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές γίνεται ανταγωνιστικό. Με αυτόν τον τρόπο, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας διευκολύνει την ίδια την ενεργειακή μετάβαση που θα σταματήσει να τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του Πούτιν», είπε ο Τίμερμανς σε συνέδριο του κλάδου.

    Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ στην ίδια ομιλία επιβεβαίωσε ότι οι άδειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «πρέπει να επιταχυνθούν και πρέπει να επιταχυνθούν δραστικά, σε σαφείς περιοχές που επιτρέπουν μια ταχεία διαδικασία και διασφαλίζουν ταυτόχρονα την προστασία της φύσης.

    Ο Timmermans πρόσθεσε: «Όπου κι αν πάω, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης που επισκέπτομαι, οι ενδιαφερόμενοι μού λένε ένα μόνο πράγμα: «αν θέλουμε περισσότερα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ή ακόμα και γεωθερμικά και άλλα έργα, χρειαζόμαστε ταχύτερη αδειοδότηση».

    «Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι διαδικασίες για ένα αιολικό πάρκο μπορεί να διαρκέσουν έως και εννέα χρόνια και για τα φωτοβολταϊκά στη στεριά ως 5 χρόνια».

    Διαβάστε επίσης

    Προς μία οικονομία χωρίς άνθρακα – Τα σημεία κλειδιά και ο εγχώριος πρωταγωνιστής στην ενεργειακή μετάβαση



    ΣΧΟΛΙΑ