• Business

    Προς μία οικονομία χωρίς άνθρακα – Τα σημεία κλειδιά και ο εγχώριος πρωταγωνιστής στην ενεργειακή μετάβαση

    • NewsRoom

    Ποια η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο; Ποια η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποιο είναι το μέλλον των παραδοσιακών πετρελαϊκών βιομηχανιών; Αυτά τα κρίσιμα αλλά και πολύ επίκαιρα ερωτήματα τέθηκαν μεταξύ άλλων «στο τραπέζι» του φετινού Delphi Economic Forum με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από κορυφαία στελέχη της αγοράς.

    Ο Όμιλος Μοtor Oil πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση

    Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο 7ο Delphi Economic Forum, o κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Manager Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil, επισήμανε τη σημαντική και έγκαιρη εκτίμηση του Ομίλου Motor Oil για τον στρατηγικό ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο, δεδομένων και των καθοριστικών επιπτώσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Μάλιστα, στην αγορά του φυσικού αερίου, πέραν των μονάδων ηλεκτρικής παραγωγής που διαθέτει στην Κόρινθο και αναπτύσσει στην Κομοτηνή, ο Όμιλος σχεδιάζει την κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, FSRU (Floating Storage and Regasification Unit), ένα στρατηγικό έργο διεθνούς εμβέλειας που υλοποιείται από την Διώρυγα GAS A.E. Το έργο αποτελεί μια αξιόπιστη λύση, με στρατηγική αξία και πλεονεκτήματα, που μπορεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού και στον Νότο.

    Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και καινοτόμο έργο που μάλιστα θα διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών σε τροφοδοσία φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα θα ενσωματώνει τη δυνατότητα υποδοχής ανανεώσιμων καυσίμων του μέλλοντος, όπως το υδρογόνο. Μάλιστα, για την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας, ο Όμιλος Motor Oil υιοθετεί όλες τις καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές και τεχνικές για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, όπως για παράδειγμα η τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας από τη στεριά (cold ironing) με ρεύμα από τις επενδύσεις του Ομίλου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Οι τέσσερις στρατηγικοί επενδυτικοί πυλώνες του Ομίλου Motor Oil

    Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, ο Όμιλος της Motor Oil, μια στρατηγική και διαρκώς εξελισσόμενη ενεργειακή ηγέτιδα δύναμη, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δραστηριότητας, στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και αξία, με βιωσιμότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση συμβάλλοντας ταυτόχρονα σημαντικά και στο ΑΕΠ. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από τον Όμιλο ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου επικεντρώνεται  σε τέσσερις πυλώνες ενδιαφέροντος, που καταδεικνύουν πώς αυτή η μετάβαση είναι ρεαλιστική, όπως επισήμανε και ο κ. Χατζηφώτης, και είναι οι ακόλουθοι:

    • Βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενεργειακή αναβάθμιση του διυλιστηρίου, ενός από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη. Ενισχύοντας την απανθρακοποίηση του μέσα και από την εφαρμογή τεχνολογιών ΑΙ.
    • Παραγωγή καθαρότερων, ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων, όπως το πράσινο υδρογόνο, στο πλαίσιο και του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Όμιλος, με τη ΔΕΗ, και τα βιοκαύσιμα, αξιοποιώντας παράλληλα και τις ευκαιρίες της κυκλικής οικονομίας. Σημαντική είναι και η στα Σημαντικά Έργα Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος όπως το White Dragon, στο οποίο συμμετέχει ως partner, και το εξολοκλήρου δικού του Project «Blue Med» για την παραγωγή και διάθεση καθαρού υδρογόνου.
    • Ανάπτυξη του μεγαλύτερου και ταχύτερου δίκτυου ηλεκτροφόρτισης στα Βαλκάνια και τη δημιουργία του πρατηρίου του μέλλοντος. Μέσα στο 2022 μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Χατζηφώτης, ο Όμιλος επιδιώκει τα 000 σημεία ηλεκτροφόρτισης περνώντας στα 2.000 σε βάθος τριετίας.
    • Διαρκής ενίσχυση της δυναμικότητας του Ομίλου σε ΑΠΕ (279ΜW σε λειτουργία, 84 υπό κατασκευή, 650MW σε πρόσθετες άδειες παραγωγής).

    Απαραίτητη η στήριξη της ΕΕ

    Έπειτα από δύο διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις με τις οποίες έχουν έρθει αντιμέτωποι πλανήτης και οικονομία, το θέμα της μετάβασης σε μία πράσινη οικονομία, απαλλαγμένη από άνθρακα, τίθεται υπό νέα δεδομένα αλλά και αρκετά διαφορετική στοχοθεσία. Πλέον, το ερώτημα δεν είναι τοπικό. Αποτελεί μία παγκόσμια και κυρίως Ευρωπαϊκή ανάγκη, η οποία μάλιστα υποκινείται από την περιορισμένη πρόσβαση της γηραιάς ηπείρου σε έναν σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου. Κρίσιμα ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η επάρκεια αλλά και οι προσιτές τιμές έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του δημόσιου διαλόγου.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χατζηφώτη, Manager Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil, η επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικά αλλά και ταχύτατα βήματα, καθώς και με ένα νέο μείγμα πολιτικών και μέτρων. Κάτι το οποίο φυσικά προϋποθέτει αρκετά μεγάλες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επενδύσεις που όμως ενέχουν επιχειρηματικό ρίσκο αφού πρέπει να γίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηφώτη, η ενεργειακή μετάβαση είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί με την καθοριστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ουσιαστική υποστήριξη δηλαδή αλλά και κίνητρα από την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, η συζήτηση για μία οικονομία χωρίς άνθρακα συνδέεται για τον κ. Χατζηφώτη με την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την προσαρμογή όλων των κλάδων της οικονομίας στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.