• Mononews TV

    Ορατές από το διάστημα οι θηριώδεις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αρκτική

    • NewsRoom

    Δεν έχει προηγούμενο η οικολογική καταστροφή που συντελείται, εδώ και ενάμιση μήνα, στον Αρκτικό Κύκλο.

    Περισσότερα από 100 πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει από τον Ιούνιο στην Αρκτική. Μάλιστα, ο καπνός από τις πρωτοφανείς σε έκταση και ένταση πυρκαγιές, που μαίνονται σε Σιβηρία, Αλάσκα, Γροιλανδία και Καναδά, είναι πλέον ορατός από το διάστημα. Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές προκαλούνται από τους κεραυνούς, αλλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με την ξηρασία, έχουν αυξήσει την έκταση και τη διάρκειά τους.

    Είναι ενδεικτικό ότι μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο στη Σιβηρία, όπου έχουν εκδηλωθεί οι χειρότερες πυρκαγιές, ήταν σχεδόν δέκα βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από τον μέση θερμοκρασία της περιόδου 1981 έως 2000.

    Μόνο στη Ρωσία, μαίνονται πυρκαγιές μαίνονται σε 11 από τις 49 περιφέρειες της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και σε περιοχές χωρίς πυρκαγιά, οι άνθρωποι πνίγονται από τον καπνό που μεταφέρεται λόγω των ανέμων σε ολόκληρη τη χώρα.

    Στην Αλάσκα, από τις 10 Ιουλίου έχουν καεί πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης.

    Στην Αλμπέρτα του Καναδά, από μία και μόνο πυρκαγιά κάηκε έκταση που αντιστοιχεί σε 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

    Κι ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ισχύει και το αντίστροφο, αφού οι επιπτώσεις από τις φωτιές στο περιβάλλον δραματικές. Μόνο τον Ιούνιο οι πυρκαγιές στην Αρκτική απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας.

    Την έντονη ανησυχία τους για το φαινόμενο εκφράζουν οι επιστήμονες

    «Αν και οι πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει ανησυχία τώρα», δήλωσε ο Τόμας Σμιθ, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής γεωγραφίας στο London School of Economics.

    «Η κλίμακά τους είναι πρωτοφανής. Οι πυρκαγιές φαίνεται να είναι βορειότερα από το συνηθισμένο και μερικές φαίνεται να έχουν αναφλέξει εδάφη τύρφης», τονίζει.

    Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον καθηγητή Τόμας Σμιθ. Γιατί οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από πυρκαγιές τύρφης είναι τεράστιες.

    Όπως επισημαίνει: «Οι πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου τον Ιούνιο του 2019 απελευθέρωσαν περισσότερο  διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από αυτό που απελευθερώθηκε στις πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου κατά τον ίδιο μήνα όλη την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2018».



    ΣΧΟΛΙΑ