• Mononews TV

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η έκθεση για μια μάχη που άλλαξε την ιστορία – mononewsTV

    • NewsRoom

    Τη σημασία της μάχης της Χαιρώνειας στην εποχή της μετάβασης από τον κλασικό στον ελληνιστικό κόσμο αναδεικνύει η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», που θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου 2024.

    Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας, που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο και άλλαξε τον ρου της ιστορίας, περνώντας σε μια εποχή κυριαρχίας του ελληνικού πολιτισμού, που θα κυριαρχούσε επί αιώνες θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη του δυτικού κόσμου.

    Μέσα από 240 αρχαιότητες και ιστορικά τεκμήρια, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, οι πτυχές της ιστορίας ξεδιπλώνονται μία- μία, καθώς ανακαλούν τα γεγονότα, που έφεραν αντιμέτωπους τον στρατό του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας του με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων της νότιας Ελλάδας- κυρίως τον Ιερό Λόχο της Θήβας και τον στρατό της Αθήνας- βάζοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας τον δεκαοκτάχρονο Αλέξανδρο,  που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο με την μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία.

    Την επιμέλεια της έκθεσης, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού έχουν οι επιστημονικοί διευθυντές του μουσείου, δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας και Ιωάννης Φάππας, επίκουρος καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται εξάλλου, για την πρώτη μιας νέας σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων του μουσείου με θέμα «Ιστορίες Ανθρώπων».

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ