• Mononews TV

    Μια βόλτα στο Πάρκο των Ψυχών, το πιο τρομακτικό μέρος της Αθήνας


    Ένας εναλλακτικός και απόλυτα…τρομακτικός μουσειακός χώρος έχει δημιουργηθεί στην ήδη ατμοσφαιρική Πάρνηθα και σας καλεί να τον επισκεφθείτε.

    Πρόκειται για μια δημιουργία του γλύπτη Σπυρίδωνα Ντασιώτη, που βρίσκεται απέναντι από το εγκαταλελειμμένο μεν, διαχρονικά επιβλητικό, δε, Σανατόριο της Πάρνηθας. Ο καταξιωμένος γλύπτης χρησιμοποίησε το Σανατόρια ως έμπνευσή του για να στήσει αυτόν τον μουσειακό χώρο, που ολοκληρώνει το ατμοσφαιρικό τοπίο της περιοχής.

    Η σύνθεση αυτή φέρει τον τίτλο «Το Πάρκο των Ψυχών» και δημιουργήθηκε στις αρχές του 2013. Αποτελείται από ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων από την γύρω περιοχή του Σανατορίου. Ωστόσο, ο γλύπτης δεν χάραξε απλά κορμούς. Έδωσε «ζωή» σε νεκρούς κορμούς δέντρων, εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που διακατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους.

    Εκθέματα όπως «Η έγκυος», «Ο σταυρός του μαρτυρίου», «Η νοσταλγία της μάνας για το παιδί που άφησε πίσω», «Το ζευγάρι», «Το αυτί», «Το φτερό», «Ο συλλογισμός» και άλλα συνθέτουν αυτό το εναλλακτικό, αν μη τι άλλο, μουσείο.

    Το Πάρκο των Ψυχών βρίσκεται 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει μόλις 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.
    Από το Πάρκο των Ψυχών στην Πάρνηθα

    Απέναντι από Το Πάρκο των ψυχών βρίσκεται το ερείπιο του παλιού ΞΕΝΙΑ. Αυτό ήταν το Σανατόριο που λειτούργησε από το 1912 και για τα επόμενα 30 χρόνια, σχεδόν μέχρι το 1960. Το εν λόγω σανατόριο αποτελούσε τόπο διαμονής και φροντίδας ανθρώπων που έπασχαν από φυματίωση και νοσηλεύονταν στην επιβλητική αυτή τοποθεσία, που μοιάζει να είναι στη μέση του πουθενά.

    Αξίζει, για την ιστορία, να σημειωθεί ότι εκατοντάδες άνθρωποι άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Αυτούς ακριβώς τους ασθενείς που δεν τα κατάφεραν θέλει να τιμήσει το συγκεκριμένο πάρκο.

    Στο χώρο αυτό, μάλιστα, νοσηλεύτηκε, στα τέλη του 1937 για 6 μήνες, ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εκεί, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής έγραψε και την «Εαρινή Συμφωνία».

    Στο Πάρκο των Ψυχών

    Αργότερα, το κτήριο πέρασε στα χέρια του ΕΟΤ, ο οποίος το μετέτρεψε, αρχικά, σε ξενοδοχείο και αργότερα σε Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Το κτήριο, ωστόσο, έπαψε να λειτουργεί οριστικά στα μέσα της δεκαετίας του 1980, και έκτοτε ρημάζει εγκαταλελειμμένο, συνεισφέροντας στον μύθο και το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει τη συγκεκριμένη τοποθεσία.

    Η αίσθηση που αποπνέει στον επισκέπτη είναι σίγουρα βαριά, καθώς το μέρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν του. Ο νους του επισκέπτη ταξιδεύει στις ιστορίες των ανθρώπων που εκτυλίχθηκαν στον τόπο αυτό μερικές δεκαετίες πριν, λίγες δεκάδες μέτρα πιο πέρα στους τοίχους του εγκαταλελειμμένου σανατορίου.

    Πρόκειται για μια επίσκεψη σε ένα μέρος ξεχωριστό και ιδιαίτερο, διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο και αξίζει μια βόλτα εκεί. Στο Πάρκο των Ψυχών.



    ΣΧΟΛΙΑ