• Mononews TV

    Η Ελλάδα ενεργός παίχτης για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης – MononewsTV

    • NewsRoom

    Tα όσα συμφωνήθηκαν στο Παρίσι ξεπερνούν τα όρια μιας συνηθισμένης αγοράς όπλων. Δεν είναι στην κούρσα των εξοπλισμών που κρύβεται το νόημα της συμφωνίας που υπέγραψαν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά στην πρόσδεση σε ένα άρμα – το ευρωπαϊκό.

    Η Ελλάδα αποκτά σύντομα τρεις φρεγάτες, που «κλειδώνουν» το Αιγαίο και εξασφαλίζει τη συνδρομή της Γαλλίας αν υπάρξει απειλή – και όλοι ξέρουμε ποια απειλή μπορεί να είναι αυτή. Αυτό, βέβαια, ισχύει και αντίστροφα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνδράμει τη Γαλλία πχ. στο μακρινό Μάλι, ή και αλλού. Όμως, και αξίζει να υπογραμμισθεί, επιπλέον όλων αυτών, η χώρα μας κάνει την ιστορική επιλογή να σταθεί πρώτη στο πλευρό της Γαλλίας στο όραμα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, ώστε να υπάρξει απεγκλωβισμός από την ομπρέλα των ΗΠΑ.

    Ένας στόχος μακροπρόθεσμος βέβαια, και γεμάτος δυσκολίες λόγω της γερμανικής διστακτικότητας.

    Σήμερα πάντως, η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία μεταβάλλονται οι γεωστρατηγικοί συσχετισμοί δυνάμεων προμηνύει ένα διάστημα μεγάλης κινητικότητας, ενδεχομένως και έντασης, σε πολλά σημεία του πλανήτη.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube! 👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ