• Mononews TV

    Ευ. Μυτιληναίος: Παγίδα θανάτου για την Ευρώπη το χρονικό κενό προς την ενεργειακή μετάβαση – mononewsTV


    «Έχουμε κάνει πολλά λάθη στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα μπορούμε να δούμε καθαρά ότι έχουμε πιέσει το θέμα της ενεργειακής μετάβασης περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει η οικονομία και η κοινωνία».

    Αυτό υπογράμμισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο 26ο συνέδριο του Economist για την ενεργειακή κρίση που επέτεινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόσθεσε δε πως «οι μέτοχοί μας δε μας επιτρέπουν να δαπανούμε κεφάλαια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποφέρουν, όλοι παραπονιούνται ότι δεν είμαστε αρκετά πράσινοι και το σύστημα έχει πάψει να χρηματοδοτεί οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Εξελίξεις που ήρθαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος».

    Το μείζον ζήτημα, πάντως, κατά τον ίδιο είναι η διασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών, αφού «η Ευρώπη βρίσκεται σε αυτόν τον κίνδυνο και, βέβαια, είναι περιττό να μιλήσουμε για την πορεία των τιμών».

    Ο επικεφαλής της Mytilineos παραδέχτηκε πως «η Ρωσία είναι πολύ σημαντική στον ενεργειακό τομέα και τώρα εμφανίζεται να έχει ανυπέρβλητα προβλήματα. Από τη μία έχουμε τη στρατιωτική σύρραξη, δεν ξέρω πώς θα τελειώσει, δε βλέπω φως σε αυτό το τούνελ, και από την άλλη, η Ευρώπη όδευε προς την ύφεση ούτως ή άλλως και τώρα έχει αυξήσει την ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, με τόσο χρήμα που έχει τυπωθεί, δυστυχώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει και οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στη χειρότερη θέση που θα μπορούσαν, καθώς πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1930, με συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε».

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ