• Mononews TV

    Αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα – mononewsTV

    • NewsRoom

    Σε Μπαχρέιν και Άμπου Ντάμπι αναμένεται να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των Αράβων για επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα.

    Η αραβική πλευρά, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως κόμβος αποθήκευσης και διακίνησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, επιδιώκει σύσφιξη των επενδυτικών σχέσεων στο πεδίο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

    Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγίσει τα βλέμματα μεγάλων «παικτών» της αγοράς, όπως η Digital Realty και η Microsoft, με την τεχνολογία να είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις σε Data Center φέρεται να εκδηλώθηκε κυρίως από πλευράς Αράβων και η ανταπόκριση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικά του ίδιου του κ. Παπαστεργίου, ήταν άμεση.

    Επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο κ. Παπαστεργίου αναμένεται να ενημερωθεί και για την πορεία της επένδυσης των 800 εκατ. ευρώ του East to Med data Corridor για υποβρύχιο καλώδιο που θα περάσει από την Ελλάδα.

    Η πρώτη συνάντηση θα είναι στο Μπαχρέιν και θα αφορά την ένταξη της Ελλάδας σε οργανισμό κυβερνοασφάλειας αραβικών χωρών ενώ αργότερα ο υπουργός κ. Παπαστεργίου θα μεταβεί στο Abu Dhabi όπου θα έχει σειρά συναντήσεων, συζητώντας με εκπροσώπους επενδυτικού κρατικού ταμείου για επενδύσεις σε Data Center και την εξέλιξη της επένδυσης για το υποβρύχιο καλώδιο που θα έχει διέλευση από την Κρήτη.

    Το καλώδιο έχει ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία και θα περάσει από την Κρήτη και όπως φαίνεται έρχεται να «κουμπώσει» με την προοπτική επενδύσεων των Αράβων στα Data Center. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, πραγματοποιείται από αραβική εταιρεία και συμμετέχουν σε αυτό η ΔΕΗ ενώ χρηματοδότηση προέρχεται από ελληνικές τράπεζες.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ