• Business

    Αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα

    Δημήτρης Παπαστεργίου

    Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλείται να εφαρμόσει το νέο Κανονισμό


    Σε Μπαχρέιν και Άμπου Ντάμπι αναμένεται να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των Αράβων για επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα.

    Η αραβική πλευρά, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως κόμβος αποθήκευσης και διακίνησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, επιδιώκει σύσφιξη των επενδυτικών σχέσεων στο πεδίο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

    Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγίσει τα βλέμματα μεγάλων «παικτών» της αγοράς, όπως η Digital Realty και η Microsoft, με την τεχνολογία να είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις σε Data Center φέρεται να εκδηλώθηκε κυρίως από πλευράς Αράβων και η ανταπόκριση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικά του ίδιου του κ. Παπαστεργίου, ήταν άμεση.

    Επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο κ. Παπαστεργίου αναμένεται να ενημερωθεί και για την πορεία της επένδυσης των 800 εκατ. ευρώ του East to Med data Corridor για υποβρύχιο καλώδιο που θα περάσει από την Ελλάδα.

    Η πρώτη συνάντηση θα είναι στο Μπαχρέιν και θα αφορά την ένταξη της Ελλάδας σε οργανισμό κυβερνοασφάλειας αραβικών χωρών ενώ αργότερα ο υπουργός κ. Παπαστεργίου θα μεταβεί στο Abu Dhabi όπου θα έχει σειρά συναντήσεων, συζητώντας με εκπροσώπους επενδυτικού κρατικού ταμείου για επενδύσεις σε Data Center και την εξέλιξη της επένδυσης για το υποβρύχιο καλώδιο που θα έχει διέλευση από την Κρήτη.

    Το καλώδιο έχει ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία και θα περάσει από την Κρήτη και όπως φαίνεται έρχεται να «κουμπώσει» με την προοπτική επενδύσεων των Αράβων στα Data Center. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, πραγματοποιείται από αραβική εταιρεία και συμμετέχουν σε αυτό η ΔΕΗ ενώ χρηματοδότηση προέρχεται από ελληνικές τράπεζες.

    Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

    Το αραβικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε συνέχεια των μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην αγορά των Data Center και έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τη στρατηγική θέση της χώρας μας και την δυνατότητα να εξελιχθεί σε περιφερειακό τηλεπικοινωνιακό hub.

    Οι Αραβικές επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, θα έρθουν για να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην Ελλάδα, καθώς σε συνδυασμό με τις επενδύσεις των κολοσσών όπως Google και Microsoft, η χώρα αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερη αξία και να έρθουν περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

    Στόχος της κυβέρνησης και προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα να καταστεί πόλος έλξης επενδύσεων στο πεδίο της αποθήκευσης και διακίνησης δεδομένων αλλά και στο κομμάτι της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

    Ήδη μεγάλες εταιρείες τρέχουν επενδύσεις πολλών δις. ευρώ. Η Microsoft τρέχει το mega-project αξίας 1 δις. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος για τα Data Centers.

    Μάλιστα πριν από περίπου μία εβδομάδα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστα Σκρέκα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επένδυση της Microsoft καθώς δόθηκαν έξτρα κίνητρα για να προχωρήσει πιο γρήγορα το έργο. Ενώ πριν μερικές ημέρες υπεγράφη και το Προεδρικό Διάταγμα.

    Η Google είναι ο άλλος τεχνολογικός κολοσσός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με την μεγάλη επένδυση των τριών Data Centers που έχει στα σκαριά να προχωράει βάσει χρονοδιαγράμματος, με τις σημαντικές εξελίξεις να αναμένονται το 2025.

    Μεγάλο αποτύπωμα στην Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον και η Digital Realty, καθώς μετά την εξαγορά της Lamda Hellix έχει ήδη σε λειτουργία 3 Data Centers, ενώ σε εξέλιξη είναι η δημιουργία του κέντρου δεδομένων Athens 4 και ταυτόχρονα σχεδιάζεται και το Athens 5.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ξεκολλάνε» και υπογράφονται ψηφιακά έργα αξίας €220 εκατ.

    Παπαστεργίου για Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς θα φέρουμε μια «μικρή» επανάσταση στην καθημερινότητα



    ΣΧΟΛΙΑ