• WOMEN

    Εγκυμοσύνη: 13 κανόνες για ασφαλή άσκηση

    έγκυος


    Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μια πολύ καλή προετοιμασία για τον τοκετό, αλλά είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη διάρκεια της άσκησής σας. Είτε είστε εξοικειωμένες με τη γυμναστική είτε όχι, θα πρέπει να προσέχετε. Ακολουθώντας αυτούς τους 13 κανόνες μπορείτε να κρατήσετε και εσάς και το μωρό σας ασφαλείς.

    1. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας
    Πριν από την έναρξη της άσκησης, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αν κάνατε από πριν γυμναστική και έχετε απλή εγκυμοσύνη, ίσως να συνεχίσετε χωρίς αλλαγές, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κίνδυνος.

    2. Πάρτε αρκετές θερμίδες
    Η άσκηση καίει θερμίδες, οπότε φροντίστε να τρώτε καλά για να θρέψετε και να ενισχύσετε το σώμα σας. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα έξτρα κιλά σε φυσιολογικά πλαίσια.

    3. Μακριά από extreme sports
    Αποφύγετε αθλήματα που περιλαμβάνουν πολλές επαφές (όπως μπάσκετ και ποδόσφαιρο), καθώς και δραστηριότητες ισορροπίας που μπορεί να σας οδηγήσουν σε πτώση. Επίσης, προτιμήστε τα στατικά ποδήλατα όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας.

    4. Φορέστε τα σωστά ρούχα
    Φορέστε χαλαρά ρούχα που αφήνουν το σώμα σας να αναπνεύσει. Βεβαιωθείτε ότι το σουτιέν μητρότητας σας είναι αρκετά υποστηρικτικό και επιλέξτε αθλητικά παπούτσια που να είναι άνετα.

    5. Κάντε προθέρμανση
    Η προθέρμανση προετοιμάζει τους μύες και τις αρθρώσεις σας για άσκηση και αυξάνει αργά και σταθερά τον καρδιακό σας ρυθμό. Ένας καλός τρόπος για να ζεσταθείτε είναι να ξεκινήσετε την επιλεγμένη δραστηριότητα σας με χαμηλή ένταση και να την αυξήσετε αργά κατά τα πρώτα 5-8 λεπτά.

    6. Πίνετε άφθονο νερό
    Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Διαφορετικά, μπορεί να πάθετε αφυδάτωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια αλυσίδα προβλημάτων σε εσάς και στο μωρό.

    7. Μην ξαπλώνετε ανάσκελα
    Μετά το πρώτο τρίμηνο, αποφύγετε την άσκηση ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένη με την πλάτη σας. Το βάρος της μήτρας σας ασκεί πίεση σε μια μεγάλη φλέβα που ονομάζεται κοίλη φλέβα κι αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα.

    8. Συνεχίστε να κινείστε
    Εάν παραμείνετε ακίνητοι ή στέκεστε σε ένα μέρος για πολλή ώρα, μπορεί να μειωθεί η ροή του αίματος στην καρδιά και τη μήτρα σας και συγκεντρωθεί το αίμα στα πόδια σας.

    9. Μην το παρακάνετε
    Μην ασκείστε μέχρι να εξαντληθείτε. Η καλύτερη καθοδήγηση είναι να ακούτε το σώμα σας και πάντα να σταματάτε αν κάτι πονάει. Θα πρέπει να νιώσετε σαν να δουλεύετε το σώμα σας, όχι να το τιμωρείτε. Μετά την άσκηση, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε για ένα ισοδύναμο χρονικό διάστημα.

    10. Μην ασκείστε σε υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία
    Η αυξημένη ροή του αίματος και ο υψηλότερος ρυθμός μεταβολισμού όταν είστε έγκυος, σα; ζεσταίνει περισσότερο από το συνηθισμένο, ειδικά όταν ασκείστε. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε την άσκηση σε ζεστές ή υγρές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    11. Σηκωθείτε αργά από το πάτωμα
    Το κέντρο βάρους σας μετατοπίζεται όσο μεγαλώνει η κοιλιά σας, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα όταν αλλάζετε θέσεις. Η γρήγορη άνοδος μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη και πτώση.

    12. Χαλαρώστε
    Στο τέλος της άσκησης, περπατήστε για 5-10 λεπτά και κάντε κάποια τεντώματα. Αυτό θα σας χαλαρώσει και βοηθά στην ευελιξία σας.

    13. Κάντε το συνήθεια
    Δεσμευτείτε πως θα ασκείστε τακτικά. Η διατήρηση μιας ρουτίνας είναι ευκολότερη και πιο σωστή για το σώμα σας, σε σχέση με τις μεγάλες περιόδους αδράνειας και το απότομο ξεκίνημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγκυμοσύνη & θηλασμός: Είναι απαραίτητες οι πολυβιταμίνες;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκυμοσύνη: Πώς να αντεπεξέλθεις στις μικρές και μεγαλύτερες καθημερινές προκλήσεις της εγκυμοσύνης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απάτη μέσω Facebook με σκευάσματα που «υπόσχονταν» προστασία στις εγκύους



    ΣΧΟΛΙΑ