• LIFE&STYLE

    Βασίλης Αποστολόπουλος και πρίγκιπας Αλβέρτος: Η φιλία και η κοινή αγάπη για τη θάλασσα και τη F1

    Πρίγκιπας Αλβέρτος και Βασίλης Αποστόπουλος

    Τους δυο άνδρες συνδέει φιλία ετών


    Η αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και ειδικά για τη θάλασσα, αλλά και το πάθος για τη Formula 1 είναι κάποια από τα – πολλά – πράγματα, τα οποία συνδέουν τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο και την Αυτού Γαληνοτάτη Υψηλότητα (ΑΓΥ) πρίγκιπα Αλβέρτο B’ του Μονακό.

    Μια σχέση που δεν διαφημίζεται στα media ή αλλού, αλλά διαφυλάσσεται και δυναμώνει με τον χρόνο, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους δύο άνδρες, που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και στόχους. Πλέον ο Δρ. Αποστολόπουλος είναι επίτιμος πρόξενος του Μονακό στην Ελληνική Δημοκρατία και κάθε φορά, που ο πρίγκιπας επισκέπτεται τη χώρα μας, τον συνοδεύει παντού σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του.

    Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

    Το yacht club και η F1

    Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο Δρ. Αποστολόπουλος είχε μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο και η αγάπη του για την ταχύτητα και τη Formula 1 τον έφερε στο Μονακό, που αποτελεί σταθμό – σήμα κατατεθέν του θεσμού. Το Grand Prix του Μονακό είναι ένας αγώνας με πολλές ιδιαιτερότητες και διαφορές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πίστες, που απαρτίζουν το ετήσιο πρόγραμμα, συγκεντρώνοντας κάθε φορά την crème de la crème.

    Η αγάπη, λοιπόν, του κυρίου Αποστολόπουλου για τη Formula 1 ήταν καταρχάς αυτή, μέσα από την οποία έκανε γνωριμίες και πολλές φιλίες στο Μονακό, όπου ξεκίνησε να ταξιδεύει συχνά με διάφορες αφορμές, συμμετέχοντας μέχρι σήμερα ενεργά στην κοινωνική ζωή του τόπου.

    Στο Μονακό παρούσα και η κα Ρόη Αποστολοπούλου

    Το 2002 έγινε μέλος στο περίφημο yacht club του πριγκιπάτου της Κυανής Ακτής, στο οποίο επικεφαλής είναι η Αυτού Γαληνοτάτη Υψηλότητα Πρίγκιπας Αλβέρτος B’. Τότε, μάλιστα, λειτουργούσε ακόμη το παλιό yacht club. Πλέον το νέο club είναι όχι μόνο υπερσύγχρονο, αλλά ένα «διαμάντι» και αρχιτεκτονικά και χωροταξικά, μια επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και περιζήτητα clubs παγκοσμίως.

    Η παράδοση θέλει τα νέα μέλη, τα οποία εγγράφονται, να τα υποδέχεται ο ίδιος ο πρίγκιπας. Όπερ και εγένετο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η γνωριμία, που μετεξελίχθηκε σε σχέση ζωής.

    Στο περίφημο yacht club του Μονακό, στο οποίο ο κ. Αποστολόπουλος είναι μέλος

    Ισχυροί δεσμοί και αγάπη για το περιβάλλον

    Τους δύο άνδρες ενώνει η αγάπη για το Grand Prix, αλλά και η αγάπη για τη θάλασσα και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον. Η προστασία της θαλάσσιας ζωής είναι, άλλωστε, και ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους ο πρίγκιπας Αλβέρτος επισκέπτεται τη χώρα μας.

    Ειδικότερα τον πρίγκιπα απασχολεί ιδιαίτερα η διατήρηση του υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος και η προστασία της μεσογειακής φώκιας, ζήτημα με το οποίο ασχολείται φανατικά τα τελευταία χρόνια. Έχει, δε, κατά κάποιον τρόπο το leadership μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στα θέματα προστασίας του πλανήτη, χρηματοδοτώντας και πολλές πρωτοβουλίες μέσω του ιδρύματός του για αυτόν τον σκοπό. Ο ευρωπαίος ηγέτης έχει ατύπως αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο εδώ και πολλά χρόνια και το υπηρετεί με συνέπεια και με σεβασμό.

    Στην Ελλάδα έχει έρθει στο παρελθόν για να δει τις φώκιες από κοντά και να μάθει περισσότερα για το συγκεκριμένο είδος, το οποίο θαυμάζει.

    Η μεσογειακή φώκια είναι από τα μεγαλύτερα είδη φώκιας στον κόσμο. Έχει μήκος περί τα 2,5 μέτρα και βάρος 300 κιλά. Είναι ένα ντροπαλό ζώο, με ιδιαίτερη αγάπη σε υποβρύχιες σπηλιές και σε απομονωμένες παραλίες, καθώς εκεί γεννά και θηλάζει τα μικρά του. Η φώκια μπορεί να κολυμπήσει πολύ μεγάλες αποστάσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, ενώ καταδύεται στα 170 μέτρα, αναζητώντας ψάρια και κατά κύριο λόγο χταπόδια, που είναι η αγαπημένη της τροφή.

    Δυστυχώς έχουν απομείνει μόλις περίπου 600 μεσογειακές φώκιες σε όλο τον κόσμο και η διάσωσή τους αποτελεί προτεραιότητα για τις οργανώσεις, που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Ο πρίγκιπας, μάλιστα, συνεργάζεται σε αυτό το πλαίσιο με την WWF.

    Ο επίτιμος πρόξενος η «σκιά» του πρίγκιπα

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος είναι από τον Αύγουστο του 2022 επίτιμος πρόξενος του Μονακό στην Ελληνική Δημοκρατία. Όταν ο προκάτοχός του απεβίωσε και άρχισε η συζήτηση για τη διαδοχή του, ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε το ενδιαφέρον του – όπως και πολλοί άλλοι – και τον επέλεξαν. Για αυτόν τον λόγο αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και υποχρέωση, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

    Τα καθήκοντα ενός επίτιμου πρόξενου οποιασδήποτε χώρας είναι να ασχολείται εκείνος προσωπικά με τα ζητήματα, που αφορούν στους κατοίκους της, όταν εκείνοι επισκέπτονται την Ελλάδα και να τους διευκολύνει στη διαμονή τους, για όσο αυτή κρατήσει.

    Ο κ. Αποστολόπουλος, λοιπόν, κάθε φορά που ο πρίγκιπας Αλβέρτος επισκέπτεται τη χώρα μας, γίνεται η «σκιά» του, ακολουθώντας τον παντού.

    Από τον περασμένο Αύγουστο ο πρίγκιπας έχει έρθει στην Ελλάδα τρεις φορές. Μία τον περασμένο Δεκέμβριο, ως τιμώμενος καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής, στο Gala Dinner του 6ου “Sustainability Summit for South-East Europe and the Mediterranean”, που διοργάνωσε ο Economist, μία για την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και μία στην Ελαφόνησο πριν από λίγες μέρες, για την Οικολογική Εβδομάδα Ελαφονήσου (Elafonisos Eco).

    την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Ελαφόνησο

    Γενικά επισκέπτεται τη χώρα μας αρκετές φορές, αλλά έρχεται για πολύ λίγο. Στη, δε, Ελαφόνησο η παραμονή του διήρκεσε μόλις λίγες ώρες. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα ξαναέρθει τους επόμενους μήνες.

    Οι “selfies” και η σημασία της βιωσιμότητας

    Όσοι έχουν δει τον πρίγκιπα Αλβέρτο από κοντά, λένε ότι είναι ένας απλός, προσιτός άνθρωπος και καθόλου δύσκολος. Είναι, μάλιστα, τόσο ευγενικός, που στην Ελαφόνησο μίλησε εγκάρδια με όλους όσοι τον πλησίασαν. Πήγαινε ο κόσμος και τον αγκάλιαζε κι εκείνος ανταποκρινόταν πολύ ζεστά.

    Επίσης λέγεται ότι δεν κουράζεται ποτέ να βγαίνει “selfies”, ότι δεν έχει ποτέ αρνηθεί χειραψία, ότι δεν εκνευρίζεται, όταν τον προσεγγίζουν άγνωστοι να τον χαιρετίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο gala dinner του Economist ερχόταν κόσμος να του μιλήσει την ώρα που έτρωγε κι εκείνος, χαλαρός, συζητούσε ευγενικά με όλους, ποζάροντας χαμογελαστός στον φακό του κινητού.

    Στην Ελαφόνησο ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος κατά την εναρκτήρια ημέρα της Οικολογικής Εβδομάδας Ελαφονήσου, η οποία ξεκίνησε με την Πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SOSD1).

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Elafonisos Eco, που προάγει τους σκοπούς της οικολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί και όχι μόνο.

    Ο πρίγκιπας εκφώνησε την κεντρική ομιλία του συνεδρίου, προσθέτοντας μια κρίσιμη διεθνή διάσταση στις προσπάθειες της Elafonisos Eco και επτά Ελλήνων Δημάρχων, που καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση της βιωσιμότητας.

    Για τον σκοπό αυτό ήταν παρών στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας SOSD1 και αποδέχτηκε να είναι επίτιμο μέλος του Elafonisos Eco.

    Ο επίτιμος πρόξενος του Μονακό Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος ηγήθηκε της ομάδας του Προξενείου, που έφτασε στο νησί, για να υποστηρίξει την επίσκεψη της ΑΓΥ.

    Διαβάστε επίσης

    Μονακό: Στην Όπερα του Μόντε Κάρλο για τη Μαρία Κάλλας το πριγκιπικό ζεύγος

    Life: Η κόρη του πρίγκιπα Αλβέρτου αγόρασε έπαυλη 3,3 εκατ. δολαρίων στο Χόλιγουντ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ