• LIFE&STYLE

    Το νέο Star Wars… ξετρέλανε τους κριτικούς

    Star Wars

    Star Wars


    Τις καλύτερες κριτικές αποσπά η νέα ταινία της σειράς Star Wars, με τίτλο The Force Awakens, που φαίνεται ότι θα γίνει από τις αγαπημένες των φανατικών οπαδών του Πολέμου των Άστρων – κι ας μην τη σκηνοθετεί αυτή τη φορά ο George Lucas, αλλά ο J. J. Abrams.

    Η ταινία κυκλοφορεί στις ΗΠΑ την Παρασκευή (στην Ελλάδα θα αργήσει λίγο, καθώς θα προβληθεί την παραμονή των Χριστουγέννων), και οι πρώτες εντυπώσεις που έχει αφήσει στους κριτικούς που είδαν την avant premiere είναι ενθουσιώδεις.

    starwars2

    Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Finn (John Boyega) και η Rey (Daisy Ridley), δύο περιθωριακοί που ξεκινούν μαζί για ένα απρόσμενο ταξίδι. Ο Finn είναι ένας επαναστάτης stromtrooper, που συνειδητοποιεί πως δεν είναι φτιαγμένος για να γίνει η φονική μηχανή για την οποία εκπαιδεύτηκε, και καταλήγει σε έναν έρημο πλανήτη προσπαθώντας να ξεφύγει από το Πρώτο Τάγμα (όπως λέγεται τώρα η Αυτοκρατορία). Η Rey βγάζει χρήματα αποσπώντας μέρη από κατεστραμμένα διαστημόπλοια και μαχητικά που έπεσαν στον πλανήτη πολλά χρόνια πριν, όταν έπεσε η Αυτοκρατορία.

    starwars3

    Σύνδεσμος μεταξύ των δύο θα είναι το droid BB-8, του επαναστάτη πιλότου Poe Dameron (Oscar Isaac), τον οποίο ο Finn θα διασώσει την τελευταία στιγμή. Χάρη στο BB-8, ο Finn και η Rey μπαίνουν στην Αντίσταση, συναντώντας στην πορεία τον Han Solo (Harrison Ford), Chewbacca (Peter Mayhew) και Leia (Carrie Fisher).

    starwars4

    Η νέα ταινία της σειράς Star Wars είναι γεμάτη μάχες με φωτόσπαθα, σκηνές καταδίωξης και  εκρήξεις, αλλά παράλληλα έχει και δυνατούς διαλόγους που αναδεικνύουν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, οι οποίοι δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες που σίγουρα κανείς δεν θα μπορούσε να αποκαλέσει «ψυχρές» – και ο George Lucas σιχαινόταν τις ψυχρές ερμηνείες στις ταινίες του.

    Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση του «κακού» της ιστορίας, του Kylo Ren (Adam Driver), ο οποίος είναι μεν απειλητικός και σκληρός, όπως αρμόζει σε έναν villain που θέλει να γίνει η μετενσάρκωση του Darth Vader, όμως δεν είναι σίγουρος ότι είναι αρκετά κακός για να τα καταφέρει, ενώ η ερμηνεία του έχει και δόσεις χιούμορ.

    starwars5

    Ίσως τα καλύτερα λόγια από όλους τους ηθοποιούς τα έχει εισπράξει μέχρι τώρα η Daisy Ridley, που στο ρόλο της Rey δίνει μία εκπληκτική ερμηνεία, που πολλοί περιγράφουν ως υπόδειγμα του πώς θα έπρεπε να είναι οι γυναικείοι χαρακτήρες σε όλες τις ταινίες δράσης: μία γυναίκα που δε χρειάζεται καμία βοήθεια για τίποτα, πιλοτάρει το Millennium Falcon, χειρίζεται άψογα το φωτόσπαθο και βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

    starwars6

    Ο κριτικός Todd McCarthy του Hollywood Reporter χαρακτήρισε την ταινία «το καλύτερο οτιδήποτε σε σχέση με το Star Wars – ταινία, σίριαλ, βιντεοπαιχνίδι, sequel, οτιδήποτε τα τελευταία 32 χρόνια», μία ταινία που «δίνει νέα ενέργεια και ζωή σε μία πεσμένη σειρά, με έναν τρόπο που ταυτόχρονα επαναφέρει στη ζωή νέες απολαύσεις και δείχνει προς νέες κατευθύνσεις».

    Και αυτή η κριτική μάλλον αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των κριτικών που είδαν την ταινία και ενθουσιάστηκαν, χωρίς πάντως να λείπουν και οι λιγότερο ενθουσιώδεις κριτικές, όπως του Andrew O’ Hehir από το salon.com, που σχολίασε ότι η ταινία είναι «περισσότερο μία επανεκτέλεση ή πρόσμιξη των πρώτων δύο ταινιών Star Wars παρά ένα sequel».

    Σε κάθε περίπτωση, οι fans της σειράς μάλλον θα ικανοποιηθούν με την προσπάθεια του J. J. Abrams…

     



    ΣΧΟΛΙΑ