• Πολιτική

    Πώς το Star Wars έγινε από το πουθενά το κορυφαίο κινηματογραφικό franchise του 2023

    • NewsRoom
    Κάρι Φίσερ

    Η Κάρι Φίσερ στο Star Wars με τους συμπρωταγωνιστές της, Μαρκ Χάμιλ (Λουκ Σκαϊγουόκερ) και Χάρισον Φορντ (Χαν Σόλο)


    Το «The Force» παραμένει ισχυρό με το franchise του Star Wars. Παρά το γεγονός ότι δεν κυκλοφόρησε κάποια κινηματογραφική ταινία από το 2019, το Star Wars ανακηρύχθηκε ως το κορυφαίο franchise ταινιών του 2023 από το Fandom, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα στον κόσμο για λάτρεις της ψυχαγωγίας.

    Ο κορυφαίος τίτλος για το Star Wars έρχεται καθώς η Disney ανοικοδόμησε στρατηγικά το franchise, σταματώντας την παρουσία του στον κινηματογράφο, ενισχύοντας το τηλεοπτικό περιεχόμενο μεγάλης μορφής στην πλατφόρμα ροής Disney+ καθώς και της εναλλακτικής αφήγησης μέσω βιντεοπαιχνιδιών, κόμικς, μυθιστορημάτων, εικονικής πραγματικότητας και ακόμη και μια βραχύβια εμπειρία ξενοδοχείου στη Φλόριντα.

    «Το Star Wars δεν έχει ανταγωνιστές όσον αφορά την άνευ προηγουμένου καλή θέληση, την πολιτιστική πανταχού παρουσία, τη μυθολογία των χαρακτήρων και την καθαρή δύναμη δημιουργίας εσόδων που επιτυγχάνεται σε κάθε κλάδο του οικοσυστήματος ψυχαγωγίας», δήλωσε ο Paul Dergarabedian, ανώτερος αναλυτής μέσων στην Comscore.

    Οι 5 μετρήσεις που χάρισαν στο Star Wars την πρωτιά

    Σύμφωνα με το CNBC, η βαθμολογία του Fandom βασίζεται σε πέντε μετρήσεις: τις πόσες σελίδες περιεχομένου έχει το franchise στον ιστότοπο του Fandom, τις αξιολογήσεις από κριτικούς και θαυμαστές, το πόσο συχνά το franchise αντιπροσωπεύεται στον πραγματικό κόσμο μέσω συμβάσεων και εκδηλώσεων θαυμαστών, την πολιτιστική συνάφεια για εκείνους που δεν είναι ο πυρήνας των βασικών θαυμαστών και την ποσότητα του νέου περιεχομένου από το franchise για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος.

    Η κατάταξη του Star Wars στο Νο.1 υποδηλώνει ότι η αναζωογόνηση της μάρκας από την Disney, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία μετά από μια τριλογία συνέχειας των ταινιών, λειτουργεί. Η Disney εμφανίζεται στο Νο. 2 της λίστας, αντιπροσωπεύοντας τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της, με τα franchises Marvel και Avatar της να συναντούν επίσης τις παραπάνω προϋποθέσεις.

    Η επιτυχία της Disney με το Star Wars μπορεί επίσης να προσφέρει ένα προσχέδιο σε άλλα franchise ταινιών που βρίσκονται σε διαδικασία ή επανεκκίνηση ή εξέλιξη — συγκεκριμένα τα Marvel και Warner Bros. Discovery’s Harry Potter και DC Studios.

    H λίστα του Fandom με τα πιο επιτυχημένα franchises 

    1. Star Wars
    2. Disney
    3. Harry Potter
    4. The Marvel Cinematic Universe
    5. The DC Extended Universe
    6. The Hunger Games
    7. Jurassic Park
    8. Dune
    9. James Bond
    10. Avatar

    Διαβάστε επίσης:
    Στην Αθήνα ο Παύλος Γλίξμπουργκ για το μνημόσυνο του πατέρα του

    Ο OPEC+ πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση στις αρχές Φεβρουαρίου

    Παραιτείται η Πρύτανης του Harvard



    ΣΧΟΛΙΑ