• LIFE&STYLE

    Όλα όσα έγιναν την νύχτα της συνάντησης της Τζάκι Ο’ με την βασίλισσα Ελισάβετ

    • NewsRoom


    Η αλήθεια για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην συνάντηση της βασίλισσας Ελισάβετ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, και την σύζυγο του, Τζάκι Κένεντι, στο Μπάκιγχαμ το 1961, βρίσκεται κάπου στην μέση, μεταξύ όσων αποτυπώνονται στην σειρά του Netflix «The Crown» και των δηλώσεων του συγγραφέα Γκορ Βιντάλ και του φωτογράφου Σέσιλ Μπίτον που ήταν στενά συνδεδεμένοι με το παλάτι.

    Η σειρά του Netflix αναφέρει ότι πίσω από τα χαμόγελα και τις τυπικότητες υπήρχε ένταση στην σχέση των δύο γυναικών. Οι Βρετανοί ανυπομονούσαν να υποδεχτούν στην χώρα τους την Τζάκι, ενώ όταν έφτασε τα φλας των φωτογράφων πήραν φωτιά τόσο για τις στιλιστικές επιλογές της όσο και για τον γοητευτικό χαρακτήρα της στην περιοδεία του συζύγου της στην Ευρώπη.

    Μάλιστα στην σειρά, απεικονίζεται ο πρίγκιπας Φίλιππος να φλερτάρει με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, απροκάλυπτα μπροστά στα μάτια της βασίλισσας  προκαλώντας τη ζήλια της. Σε μία από τις σκηνές της αναπαράστασης του δείπνου, ο Φίλιππος λέει πως η Τζάκι του ζήτησε να την ξεναγήσει στο παλάτι και η βασίλισσα  απαντά αυστηρά: «Είναι το σπίτι μου, θα το κάνω εγώ».

    Σε άλλο στιγμιότυπο από το όγδοο επεισόδιο της σειράς, η βασίλισσα μαθαίνει από έμπιστό της ότι η Τζάκι την κακολογεί πίσω από την πλάτη της, ενώ είχαν περάσει νωρίτερα χρόνο μαζί, γνωρίζοντας η μια την άλλη καλύτερα και εκμυστηρευόμενες το κοινό βάσανο και για τις δύο, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι είναι «βιτρίνες» της κοινωνίας.

    Στιγμιότυπο από την σειρά «The Crown» όπου αναπαριστάτε η επίσκεψη του προέδρου Κένεντι με τη βασίλισσα Ελισάβετ

    Η Τζάκι την περιέγραψε, λοιπόν, ως εξής: «Μια σιτεμένη γυναίκα, τόσο επιτηδευμένη, τόσο βαρετή, τόσο μειωμένης αντίληψης που εξαιτίας της η μειωμένη επιρροή της Βρετανίας στον κόσμο δεν αποτελεί έκπληξη αλλά είναι κάτι αναπόφευκτο». Η Τζάκι όμως κακολόγησε και το Μπάκινγχαμ, καθώς  το χαρακτήρισε σαν ένα «δευτεροκλασάτο, ερειπωμένο, θλιβερό επαρχιακό ξενοδοχείο».

    Τα πραγματικά γεγονότα με τους αληθινούς διαλόγους δεν απέχουν πολύ από το πως έχουν αποτυπωθεί στην σειρά.

    Σύμφωνα με την Telegraph, ο Σέσιλ Μπίτον έγραψε στο ημερολόγιό του πως η Κένεντι είχε μιλήσει με βαρείς χαρακτηρισμούς για τη βασίλισσα και το παλάτι. Ο Σέσιλ έγραψε πως η Πρώτη Κυρία είχε απογοητευτεί από το εσωτερικό του παλατιού και από το στιλ της βασίλισσας.

    Εκείνη την εποχή υπήρχαν και άλλες αναφορές σχετικά με τα σχόλια της Τζάκι για τη βασίλισσα Ελισάβετ ως «δύσκολη» και «φθονερή» απέναντί της. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάτι σχετικό με το υποτιθέμενο φλερτ του Φίλιππου με την Τζάκι Κένεντι.

    Ο Βιντάλ από την άλλη αναφέρει για εκείνο το βράδυ πως πράγματι η πρώτη κυρία χαρακτήρισε την βασίλισσα ως βαρετή και επιτηδευμένη, ενώ όταν μετά από χρόνια το ανέφερε στην αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, εκείνη απήντησε ότι «ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται σε αυτή την θέση».

    Επίσης, σε συνομιλία της Τζάκι με τον Βιντάλ ανέφερε πως «ο Φίλιππος ήταν πιο ζεστός αλλά αγχωμένος, ενώ το ζευγάρι μεταξύ τους δεν είχαν καμία χημεία». Μερικές πηγές μάλιστα επιβεβαιώνουν το δέσιμο μεταξύ της βασίλισσας και της πρώτης κυρίας μετά το δείπνο όπου πράγματι μοιράστηκαν το κοινό βάσανο του «φαίνεσθαι».

     

    Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Lee», η αδελφή της Τζάκι αναφέρεται στην ξενάγηση που έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ στο προεδρικό ζεύγος, κατά την οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος είπε στην ίδια πως όπως και εκείνη έτσι και αυτός πρέπει να περπατάει πάντα τρία βήματα πίσω από την βασίλισσα (εκείνη έπρεπε να περπατάει πάντα πίσω από την αδερφή της που ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ).

    Όσο αναφορά την επιρροή που είχαν τα άσχημα σχόλια της Τζάκι στην βασίλισσα Ελισάβετ, σημειώνεται μόνο το γεγονός πως στην δεύτερη επίσκεψη της στο Μπάκιγχαμ, ένα χρόνο μετά, η ίδια κράτησε χαμηλό προφίλ λέγοντας στου δημοσιογράφου: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πω κάτι για την επίσκεψη παρά μόνο το πόσο ευγνώμων είμαι και πόσο γοητευτική ήταν (η βασίλισσα)».



    ΣΧΟΛΙΑ