• LIFE&STYLE

    Τέλος εποχής: Αυτό θα είναι το τελευταίο γυμνό του Playboy

    Playboy

    Playboy


    Το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του περιοδικού Playboy δεν θα είναι απλώς ένα ακόμα τεύχος. Θα είναι το τελευταίο τεύχος μίας ολόκληρης εποχής, που κράτησε 62 ολόκληρα χρόνια. Της εποχής του γυμνού.

    Αν το σκεφτεί κανείς, φαίνεται εντελώς παράδοξο: Για πολλούς, ένα Playboy χωρίς γυμνές γυναίκες είναι σαν περιοδικό μαγειρικής χωρίς συνταγές. Κι όμως, τον περασμένο Οκτώβριο το ιστορικό ανδρικό περιοδικό αποφάσισε πως από τον Μάρτιο του 2016 δεν θα φιλοξενεί πλέον στα εξώφυλλά του και στις σελίδες του γυμνές γυναίκες – μόνο ντυμένες. Και επίσης, θα δώσει έμφαση στα δημοσιογραφικά άρθρα και τη μυθοπλασία, αλλάζοντας ριζικά το στυλ του.

    Τι έπαθε ξαφνικά ο Hugh Hefner, ο ιστορικός πλεϊμπόι και ιδρυτής του περιοδικού, θα αναρωτηθεί κανείς. Τον έπιασαν οι σεμνοτυφίες του, μετά από τα μύρια όσα όργια έχει κάνει στη ζωή του; Όχι, καμία σχέση. Τον έπιασαν οι καιροί που αλλάζουν, και έχουν αφήσει το Playboy πίσω από την εποχή του.

    Γιατί πλέον ζούμε στην εποχή του Internet. Ποιος θα αγοράσει το Playboy για να δει γυμνές φωτογραφίες, όταν υπάρχει άφθονο πορνογραφικό υλικό εντελώς δωρεάν με ένα κλικ στον υπολογιστή του; Όχι πολλοί, όπως δείχνουν οι καταρρακωμένες πωλήσεις του, που τη δεκαετία του 1970 ξεπερνούσαν τα 5,5 εκατομμύρια φύλλα το μήνα, και σήμερα ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες.

    Ουσιαστικά, το Playboy έπεσε θύμα των αλλαγών που το ίδιο βοήθησε να συμβούν στις σύγχρονες κοινωνίες. Απενοχοποιώντας το σεξ, το Playboy έθεσε τις βάσεις για τη «σεξουαλική επανάσταση», η οποία τροφοδότησε ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για πορνογραφικό περιεχόμενο – το οποίο κάποτε ήταν αποκλειστικότητα των εντύπων, όμως σήμερα υπάρχει σε απίστευτες ποσότητες στο Internet, καθιστώντας τα περιοδικά σαν το Playboy παλιομοδίτικα.

    Αυτός είναι και ο λόγος που το ιστορικό περιοδικό, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1953 με το εμβληματικό πια εξώφυλλο της Marilyn Monroe, επιλέγει αντί να αφανιστεί, να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Έτσι, το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του 2016 αποκτά συλλεκτική αξία, καθώς θα είναι το τελευταίο «γυμνό» τεύχος του περιοδικού. Και ποια θα ήταν ιδανικότερη για να «στολίσει» αυτό το τεύχος, από την πλέον αναγνωρίσιμη σεξοβόμβα των 90s, τη 48χρονη σήμερα Pamela Anderson, που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει εμφανιστεί 13 φορές στο εξώφυλλο του Playboy; Καμία άλλη.

    Το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του Playboy θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ