• LIFE&STYLE

    Τατιάνα Μπλάτνικ: Μία πριγκίπισσα που δεν είναι της Disney

    τατιανα μπλατνικ


    «Από τα 10 μέτρα φαινόταν πολύ κομψή. Από τα 3 μέτρα φαινόταν σαν να είχε φτιαχτεί για να φαίνεται από τα 10 μέτρα» περιέγραφε μια μοιραία ξανθιά ο Ρέιμοντ Τσάντλερ σε ένα απ’ τα νουάρ αστυνομικά του και η φράση του μάλλον ταιριάζει κουτί στην πανύψηλη και υπέρκομψη Τατιάνα Μπλάτνικ ή αλλιώς Πριγκίπισσα Τατιάνα της Ελλάδας και της Δανίας, τη σύζυγο του Πρίγκιπα Νικόλαου, γιου του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας, πρώην βασιλέων της Ελλάδας!

    Είναι πλέον, μόνιμα κάτοικος Αθηνών, δηλώνει ερωτευμένη με την Ελλάδα και ταξιδεύει συχνά με τον σύζυγο της για τα φωτογραφικά του καλλιτεχνικά πρότζεκτ που «αιχμαλωτίζει το φως. Ο στόχος του είναι πάντα το φως. Το ασύγκριτο φως της Ελλάδας», ενώ η ίδια έχει ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα στην καθημερινότητα της.

    «Η μέρα μου είναι γεμάτη με πολλές υποχρεώσεις» έχει πει σε συνέντευξη της στον Παύλο Παπαδόπουλο «και αρχίζει πολύ νωρίς το πρωί βγάζοντας βόλτα τον Ρούμι  μαζί με τον Νικόλαο στο βουνό της Πεντέλης, κοντά στο σπίτι μας. Είναι μια ώρα που αφιερώνουμε ο ένας στον άλλον. Από τις δέκα και μετά και έως αργά το απόγευμα, η ημέρα είναι γεμάτη συναντήσεις, πάντα με ενδιαφέροντες ανθρώπους και για ενδιαφέροντα πρότζεκτ. Και η ημέρα τελειώνει συνήθως στην κουζίνα, τον χώρο που με βοηθά να αποφορτιστώ και να ηρεμήσω. Η μαγειρική είναι για μένα μια μορφή θεραπείας».

    Σε αυτήν την πολυάσχολη ζωή, που φυσικά η δραστηριότητα δεν αφορά στην επιβίωση αλλά στη φιλανθρωπία, μιας και η πριγκίπισσα Τατιάνα είναι τουλάχιστον σε τέσσερις οργανώσεις κοινωνικής προσφοράς μέλος, το ενδιάμεσο διανθίζεται με εξαίσιες φωτογραφίες που θυμίζουν υψηλής αισθητικής φωτορομάντζο και που αυτή, η όμορφη αριστοκράτισσά από κούνια, είναι φυσικά το επίκεντρο.

    Η πριγκίπισσα στις διακοπές της σε φωτολουσμένο θέρετρο. Η πριγκίπισσα νονά σε πύργο με αμπέλια στη Γαλλία. Η πριγκίπισσα σε φιλανθρωπικό πάρτι. Η πριγκίπισσα βοηθά τους Έλληνες τεχνίτες και ποζάρει σε ωραία νησιωτικά σοκάκια.

    Η πριγκίπισσα, όμως, όπως έχει πει σε συνέντευξη της στο «Globe and Mail» και στην δημοσιογράφο Jeanne Beker, έτυχε να παντρευτεί έναν πρίγκιπα, όσο και αν πριν τον γνωρίσει φορούσε τιάρες και συμπεριφερόταν πριγκιπικά.

    Τώρα, ζει μια απλή ζωή, «φυσιολογική», ενώ κάποιες στιγμές, ε, χρειάζεται να βάλει μια κανονική τιάρα και ένα επίσημο φόρεμα!

    Όλα ήταν όμως, δρομολογημένα για να είναι πριγκιπική η ζωή της, πολύ πριν από τη γνωριμία σε χειμερινό θέρετρο στην Ελβετία, τον έρωτα και τον γάμο με τον Νικόλαο…

    Σλοβενία, Γερμανία, Βενεζουέλα, Ελβετία και στο βάθος… Ελλάδα

    Μια φορά και έναν καιρό, δηλαδή στις 28 Αυγούστου του 1980, στο Καράκας της Βενεζουέλας, η Γερμανίδα αριστοκράτισσα Μαρί Μπίερλαϊν, εγγονή της Κόμισσας Ελίνκα φον Άϊνζιντελ, απογόνου του Γουλιέλμου Β΄ εκλέκτορα της Έσσης, από τον οίκο των γαλαζοαίματων του Ανόβερο, αποκτά ένα πανέμορφο κοριτσάκι, την Τατιάνα. Η 85χρονη, αυτή την εποχή,  μάλιστα, γιαγιά της Τατιάνας, η κόμισα Ελίνκα Φον Αϊνζίντελ, έχει αποσυρθεί στη Μαρμπέλα της Ισπανίας. Ο πατέρας του κοριτσιού και 7ης απογόνου του Γουλιέλμου Β΄, ο Σλοβένος επιχειρηματία Λάντισλαβ Μπλάτνικ, είναι μέγας πλέι μπόι, με μεγάλες σχέσεις στη ζωή του, ανάμεσά σε άλλες καλλονές και με την Νάταλι Γουντ και με την Φον Φίρστερνμπρεγκ, με την οποία η ίδια θα συνεργαστεί κιόλας μια μέρα και θα την θεωρήσει μέντορα της.

    Η Γερμανίδα αριστοκράτισσα και ο Σλοβένος επιχειρηματίας αποκτούν το κορίτσι και τον μεγαλύτερο αδελφό της, τον Μπόρις, ενώ υπάρχουν άλλα δύο αδέλφια από την πλευρά του πατέρα της, ο Ιγκόρ και η Ανούσκα, πιθανόν και αυτά από άλλες σχέσεις του, εκτός γάμου, μιας και ο μέγας καρδιοκατακτητής δεν πολύ συμπαθούσε τις επίσημες δεσμεύσεις, αλλά αναγνώριζε σίγουρα τα παιδιά του.

    Ο πατέρας της Τατιάνας Μπλάτνικ, ο πάμπλουτος «βασιλιάς των παπουτσιών της Βενεζουέλας», σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όταν εκείνη ήταν επτά χρονών.

    Τον τύπο της Βενεζουέλας απασχολεί πως κάτω από παρόμοιες συνθήκες έχασε τη ζωή του κάποια χρόνια αργότερα και ο αδελφός του.

    Όπως και να ‘χει η Τατιάνα είναι συνδυασμός σλάβικων, παθιασμένων γονιδίων απ’ τη πλευρά του πατέρα και βασιλικών, γερμανικών κανόνων απ’ την πλευρά της μητέρας της, με τις πρώτες ανάσες σε ένα θερμό κλίμα σαν αυτό της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, που κανείς δεν πλήττει πολιτικά και σε επίπεδο αναταραχών ποτέ. Όχι ότι η μικρή Τατιάνα θα προλάβει να γνωρίσει την εκρηκτική καθημερινότητα της Λατινικής Αμερικής, μιας και από τριών χρόνων μετακομίζει μαζί με την οικογένειά της στην Ελβετία.

    Η μέντορας πριγκίπισσα που κάποτε τα ‘χε και ο μπαμπάς μαζί της

    Από τα έξι της χρόνια, η Τατιάνα και για τα δώδεκα επόμενα χρόνια θα είναι εσώκλειστη στο Κολλέγιο Έιγκλον, στο Βιλάρ συρ Ολόν, στην Ελβετία. Ετσι κάνουν με τα παιδιά αυτές οι σπουδαίες οικογένειες των εκλεκτών της γης. Για να μάθουν τρόπους, φέρεσθαι και εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να επιβιώνουν σε κάθε γωνία της γης.

    Αν αυτή η απομάκρυνση από τα φιλιά της μάνας και την ασφάλεια της αγκαλιάς τις νύχτες αφήνει πικρία στα παιδιά, ποτέ δε θα το μάθουμε εμείς και η ίδια η Τατιάνα με χαρά λέει ποσό δεμένη είναι η οικογένειά της, που μάλιστα πριν κάποια καλοκαίρια βρέθηκαν όλοι μαζί και κάναν διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί, υστέρα από δική της πρωτοβουλία.

    Μόλις τελειώνει το σχολείο, από την Ελβετία βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου σπουδάζει κοινωνιολογία και λογοτεχνία. Επιστρέφει στην Ελβετία και σπουδάζει δημόσιες σχέσεις.

    Η μαμά πλέον έχει παντρευτεί βέρο Βενεζουελανό μεγαλοεπιχειρηματία, τον Ατίλιο Μπρίλενμπουργκ.

    Η κοινωνιολογία αχρείαστη μένει, διότι η αιθέρια καλλονή βρίσκεται στο πλευρό της, επίσης σχεδιάστριας ρούχων, κοσμικής πριγκίπισσας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, ως οργανώτρια των εκδηλώσεων της.

    «Την αγαπώ πολύ» λέει στον Παύλο Παπαδόπουλο. «Είναι μέντορας για εμένα. Είναι μια γυναίκα που εμπνέει και εμψυχώνει τους γύρω της. Μου έμαθε πολλά για τη ζωή και τη δουλειά. Μου έμαθε πολλά για το πώς να νιώθω δυνατή ως γυναίκα. Δούλεψα έξι χρόνια μαζί της και είμαι ευγνώμων… Την ξέρω εδώ και πολλά χρόνια. Οι ζωές μας έχουν διασταυρωθεί πολλές φορές. Στα 18 της είχε σχέση με τον πατέρα μου. Με ορισμένους ανθρώπους η ζωή πότε σε απομακρύνει και πότε σε φέρνει ξανά κοντά. Είναι μια θαυμάσια γυναίκα», δηλώνει.

    Μάλιστα, σ’ εκείνη τη συνέντευξη της είχε πει πως η πριγκίπισσα του στιλ και της μόδας είχε συμβάλει στο βιβλίο της Τατιάνας «A Τaste of Greece», με συνταγές και αναμνήσεις απ’ την χώρα μας, διότι «αγαπά πολύ το ελληνικό φαγητό, τον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό φως.

    Τατιάνα Μπλάτνικ (Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος)

    Μιλάει πολύ για το ελληνικό φως. Επισκέπτεται συχνά τα νησιά, γνωρίζει τη μυθολογία, τη συναρπάζει η χώρα.

    Στο βιβλίο έχει συμπεριλάβει δύο ελληνικές συνταγές που της αρέσουν, αρνί φούρνου σκορδάτο με λεμονάτες πατάτες και χταπόδι στη σχάρα.

    Το ελληνικό φως αγαπά ο Νικόλας, αυτό και η φον Φίρστενμπεργκ, απ’ ό,τι καταλάβαμε…

    Ένας έρωτας και μια πολύ παλιά χώρα

    Στο μικρό αλλά περιβόητο Γκστάαντ, στην Ελβετία, όπου τους χειμώνες συναντιέται όλη η αφρόκρεμα της διεθνούς αριστοκρατίας και του πλούτου, συναντήθηκε ο πρίγκιπας Ελλάδας και Δανίας, Νικόλαος, με την Τατιάνα, σε κάποιο χιονιά.

    Στο Close Up, του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», εκείνη θυμήθηκε τις πρώτες στιγμές ενός έρωτα.

    «Αυτό είναι μεγάλη ιστορία… όχι για συνέντευξη, αλλά ίσως για μυθιστόρημα! Αλλά, για να είμαι σύντομη, γνωριστήκαμε στο χωριό όπου μεγάλωσα στην Ελβετία. Ήταν φίλος των αδερφών μου, αλλά και της μητέρας μου. Είχαμε ένα μακροχρόνιο φλερτ. Ήταν πολύ ρομαντικός, μου έστελνε λουλούδια, μου τηλεφωνούσε… και αυτό κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, μέχρι που μια μέρα ενέδωσα και από τότε δεν κοίταξα ξανά πίσω…».

    Εκείνη άλλωστε ζούσε ακόμα στην Ουάσιγκτον και εκείνος στο Λονδίνο.

    Έστελναν γράμματα ο ένας στον άλλον. Ήταν ένας έρωτας από εκείνους τους παλιούς με τις επιστολές, που κάποτε υπήρξαν ακόμη και ως είδος λογοτεχνίας.

    Νικόλαος Γλύξμπουργκ με την Τατιάνα Μπλάτνικ
    Νικόλαος Γλύξμπουργκ με την Τατιάνα Μπλάτνικ

    Το 2003, μετακομίζει και η Τατιάνα στο Λονδίνο και το αίσθημα οδεύει για γάμο, μόνο που η καλλονή πρέπει να γίνει ορθόδοξη. Και έτσι η Τατιάνα βαπτίζεται Χριστιανή Ορθόδοξη στο παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο. Νονοί στην τελετή ήταν ο αδερφός του πρίγκιπα Νικόλαου, πρίγκιπας Παύλος, και η μέλλουσα σύζυγος του Νάσου Θανασόπουλου, κουμπάρου του μελλόνυμφου ζευγαριού, Νάσια Παναγιωτάκη. Το ζευγάρι επίσης μετέλαβε ο πατήρ Θεωνάς στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.

    Λίγο αργότερα, στις 25 Αυγούστου του 2010, γίνεται ο γάμος τους στις Σπέτσες, μετά παγκόσμιας προβολής και μεγάλης φήμης, μιας και το πανέμορφο νησάκι του Σαρωνικού κατακλύστηκε από 270 δημοσιογράφους και από τηλεοπτικά συνέργεια.

    Και να οι τιάρες και τα σινιέ νυφικά και οι άμαξες.

    νικολαος-τεως-βασιλια-
    Τατιάνα Μπλάτνικ και Νικόλας Γλύξμπουργκ

    Και να οι διάσημοι καλεσμένοι, από βασιλείς εν ενεργεία και άλλους εν αποστρατεία, πρίγκιπες, δούκες, περιφερόμενες καλλονές, μέχρι διάσημους σελέμπριτι σαν τον Έλτον Τζον, αλλά και όλες τις μεγάλες οικογένειες του πλούτου της χώρας μας.

    Μόνιμη κάτοικος Αθηνών

    Ο γάμος ήταν απ’ αυτούς που πέρασαν στην ιστορία των γυναικείων περιοδικών μόδας, ενώ το ζευγάρι αποφασίζει να μείνει στην Αθήνα και επιλέγει κατοικία στα βόρεια προάστια – και πού άλλου άλλωστε;

    Εκείνη κάνει εντατικά μαθήματα Ελληνικών, μαγειρεύει τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας, αγαπά τους περιπάτους στο Κέντρο της Αθήνας, βγάζει στην Κηφισιά βόλτα το σκυλάκι που μαζί με τον Νικόλαο υιοθέτησαν κάποιο καλοκαίρι όταν το βρήκαν αδέσποτο κουταβάκι στην Πάτμο, κάνει φιλίες όπως με την κουμπάρα της και νονά της Νάσια Παναγιωτάκη, τη Χριστίνα Χανδρή, τον σχεδιαστή Χριστόφορο Κοτέντο.

    Κάνει yoga, kick boxing, scuba diving.

    Όμως, όπως και αν γεμίζει ο χρόνος της πριγκίπισσας, δεν μπορεί κανείς να της αμφισβητήσει την υπερδραστηριότητα που δείχνει στις κοινωφελείς πρωτοβουλίες.

    Είναι συνιδρύτρια, μαζί με την Μαριάννα Λαιμού-Γουλανδρή και την Λάουρα Λαλαούνη- Δράγνη του τμήματος Νεολαία της ΕΛΠΙΔΑΣ, που πρόσφατα είδαμε να κάνει το πάρτι της για τις καλοκαιρινές του δράσεις, πάντα προς όφελος των παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες και τους γονείς τους.

    Το προεδρείο της Επιτροπής Elpida Youth: Τατιάνα Μπλάτνικ, Λάουρα Λαλαούνη Δράγνη, Μαριάννα Γουλανδρή Λαιμού

    Είναι μέλος και δωρητής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», που σκοπό έχει τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό έχει προσφέρει μέρος των εσόδων της από το πολυτελές βιβλίο της, που κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες, «A Taste of Greece».

    Συμμετέχει η ίδια στην προετοιμασία συσσιτίων για άπορες οικογένειες, όπως αυτό του ενοριακού φιλόπτωχου ταμείου της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη.

    Είναι μέλος του Ιδρύματος Walkabout, που σκοπό έχει την αρωγή σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, και ευεργέτης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

    Μαζί με τη μητέρα της δραστηριοποιούνται στο #supportgreece που προβάλλει και προωθεί όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται από Έλληνες τεχνίτες, όπως χειροποίητες τσάντες, σανδάλια, καφτάνια κλπ..

    Ακόμη, όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για την Ελλάδα, τις ομορφιές της και τους ωραίους ανθρώπους που γνώρισε σ’ αυτήν.

    «Την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα ήμουν περίπου έξι ετών» έχει πει: «Έχω φωτογραφίες με την οικογένειά μου στα νησιά, αλλά δε θυμάμαι πολύ περισσότερα από τον ήλιο και τη θάλασσα… Επέστρεψα με τον Νικόλαο το 2003. Μπορεί να επέστρεφα στην ίδια χώρα, ωστόσο, την έβλεπα μέσα από πολύ διαφορετικά μάτια! Αυτό μου θυμίζει ένα απόφθεγμα που αγαπάω ιδιαίτερα: “δε χρειάζεται να ταξιδέψεις για να δεις καινούργια μέρη, το μόνο που χρειάζεται είναι να δεις το ίδιο μέρος με διαφορετικά μάτια”. Για να είμαι ειλικρινής, την Ελλάδα την είδα μέσα από τα μάτια του Νικόλαου. Ήταν και για εκείνον η πρώτη φορά που περνούσε τόσο χρόνο εδώ. Ήταν τιμητικό για μένα να επιστρέψω μαζί του και να μπορέσω να μοιραστώ την αγάπη του για την Ελλάδα. Ήταν τόσο ευτυχής που επέστρεφε στην πατρίδα του, που ξενυχτούσαμε κάθε μέρα κοιτάζοντας κάθε ανατολή και κάθε δύση μαζί -ήθελε να αφομοιώσει τα πάντα έπειτα από τόσα χρόνια που ονειρευόταν να επιστρέψει. Η αγάπη του ήταν μεταδοτική κι εγώ μπόρεσα να γνωρίσω την όμορφη αυτή χώρα μέσα από τη δική του ματιά -κι έτσι ερωτεύτηκα τον ίδιον αλλά και την Ελλάδα!».

    Η ίδια πάντως η Ελλάδα μοιάζει να γοητεύεται περισσότερο απ’ αυτήν εξ αγχιστείας Ελληνίδα και την δράση της, αν είναι διαλέξει ανάμεσα στο ζευγάρι…

    Η Αθήνα υπάρχει πάντα…

    Ο Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας και της Δανίας, τρίτο παιδί του Κωνσταντίνου Β΄ της Ελλάδας και της Άννας-Μαρίας, κόρης του Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας με την σύζυγο του, δίνουν συνέντευξη στο CNN και στον περιβόητο Richard Quest.

    Εκείνος λέει πως γεννήθηκε Έλληνας, είναι Έλληνας και νιώθει τυχερός για αυτό, ενώ αρκεί ένα πλοίο, ένα ελαιόδεντρο και ένα αμπελάκι για να φτιαχτεί ξανά απ’ την αρχή.

    Εκείνη όμως λέει κάτι, που το μεγάλο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο θα κάνει τίτλο: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που αναπτύσσεται, ένας Φοίνιξ που αναδύεται από τις στάχτες του…».

    Κι ας μην αγαπά η χώρα τους φοίνικες που αναδύονται από στάχτες, γιατί του θυμίζουν άλλα και πολύ κακά απ’ το παρελθόν που δεν έχει ξεχαστεί ακόμα.

    Η Τατιάνα σιγά-σιγά θα τα μάθει, όχι τίποτα άλλο, αλλά γιατί δείχνει να το θέλει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαριάννα Γουλανδρή-Λαιμού: Η δικιά μας αγαπημένη «γαλαζοαίματη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φίλιππος Νιάρχος: Η ζωή, η ταπεινότητα, η θρησκευτική ευσέβεια του αόρατου μεγιστάνα



    ΣΧΟΛΙΑ