• LIFE&STYLE

    Shakira: Εξωδικαστικά λύθηκε η υπόθεση φοροδιαφυγής – Θα πληρώσει 7 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Σακίρα


    Σε συμφωνία με τις ισπανικές αρχές προχώρησε την τελευταία στιγμή η Shakira, για υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ισπανία, από την οποία προέκυψε ότι θα αναγκαστεί να πληρώσει 7 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα.

    Η δημοφιλής Κολομβιανή ποπ τραγουδίστρια, αφού επέμεινε στην αθωότητά της για σχεδόν πέντε χρόνια, έκλεισε εξωδικαστικά μια συμφωνία -λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη-, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να πάει στη φυλακή για φορολογική απάτη στη Βαρκελώνη.

    Η Shakira είπε στον προεδρεύοντα δικαστή, José Manuel del Amo, ότι αποδέχτηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εισαγγελείς.

    Απάντησε θετικά στις έξι κατηγορίες για μη καταβολή στην ισπανική κυβέρνηση ποσού 14,5 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα μεταξύ 2012 και 2014.

    Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Shakira θα λάβει τριετή φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 7 εκατομμυρίων ευρώ (7,6 εκατομμύρια δολάρια).

    Η δίκη, η οποία θα περιλάμβανε περισσότερους από 100 μάρτυρες τις επόμενες εβδομάδες, αναβλήθηκε μετά από μόλις οκτώ λεπτά.

    “Το έκανα για τα παιδιά μου”

    Οι εισαγγελείς δήλωσαν τον Ιούλιο ότι θα ζητούσαν ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και δύο μηνών και πρόστιμο 24 εκατομμυρίων ευρώ για την τραγουδίστρια, η οποία έχει κερδίσει θαυμαστές σε όλο τον κόσμο για τις επιτυχίες της στα Ισπανικά και τα Αγγλικά σε διαφορετικά μουσικά είδη.

    Η Shakira δήλωσε ότι ήθελε να παλέψει την υπόθεση, ωστόσο, όπως είπε σκέφτηκε πρώτα την οικογένειά της, την καριέρα και την ψυχική της ηρεμία.

    «Πήρα την απόφαση να επιλύσω επιτέλους αυτό το θέμα για το συμφέρον των παιδιών μου που δεν θέλουν να δουν τη μητέρα τους να θυσιάζει την προσωπική της ευημερία αγωνιζόμενη», ανέφερε.

    «Πρέπει να ξεπεράσω το άγχος και τη συναισθηματική επιβάρυνση των τελευταίων ετών και να επικεντρωθώ σε αυτά που αγαπώ, στα παιδιά μου και σε όλες τις ευκαιρίες που θα έρθουν, όσον αφορά την καριέρα μου», συμπλήρωσε.

    Η υπόθεση φοροδιαφυγής

    Η υπόθεση σχετιζόταν από το πού ζούσε η 46χρονη τραγουδίστρια εκείνη την περίοδο της φοροδιαφυγής.

    Οι εισαγγελείς στη Βαρκελώνη ισχυρίστηκαν ότι η Κολομβιανή τραγουδίστρια πέρασε περισσότερο από το ήμισυ αυτής της περιόδου στην Ισπανία και επομένως θα έπρεπε να είχε πληρώσει φόρους για το εισόδημά της στη χώρα, παρόλο που η επίσημη κατοικία της ήταν ακόμα στις Μπαχάμες.

    Σημειώνεται ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ χαμηλότεροι στις Μπαχάμες από ό,τι στην Ισπανία.

    Η υπεράσπισή της ωστόσο, υποστήριξε ότι ήταν μακριά από τη Βαρκελώνη για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια παγκόσμια περιοδεία το 2011 και στη συνέχεια πέρασε πολύ χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέλος μιας κριτικής επιτροπής για το τηλεοπτικό μουσικό σόου ταλέντων του NBC The Voice.

    Οι Ισπανοί εισαγγελείς διαφώνησαν και ο ανακριτής, Marco Juberías, έγραψε το 2021 σχετικά με την ολοκλήρωση μιας τριετούς έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες ότι βρήκε ότι υπήρχαν «επαρκή στοιχεία εγκληματικότητας» για να προχωρήσει η υπόθεση σε δίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι η νικήτρια των πολλαπλών Grammy, απέρριψε μια συμφωνία που της πρότειναν οι εισαγγελείς για να διευθετήσει την υπόθεσή της τον Ιούλιο του 2022, λέγοντας, μέσω της ισπανικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων Llorente y Cuenca, ότι «πιστεύει στην αθωότητά της και επιλέγει να αφήσει το ζήτημα στα χέρια του νόμου.

    Επιπλέον, σε μια ξεχωριστή έρευνα, οι Iσπανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Shakira τον Σεπτέμβριο για φερόμενη φοροδιαφυγή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ για το εισόδημά της το 2018.

    Την κατηγόρησαν μάλιστα ότι χρησιμοποίησε μια offshore εταιρεία που εδρεύει σε φορολογικό παράδεισο για να αποφύγει την πληρωμή του φόρου.

    Στόχος οι “αστέρες”

    Να σημειωθεί ότι η Ισπανία έχει στοχεύσει και σε αστέρες του ποδοσφαίρου όπως τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο την τελευταία δεκαετία επειδή δεν πλήρωσαν πλήρως τους φόρους τους.

    Οι πρώην αστέρες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης κρίθηκαν ένοχοι για φοροδιαφυγή, αλλά και οι δύο απέφυγαν τη φυλάκιση μετά την αναστολή της ποινής τους.

    Η Shakira, της οποίας το πλήρες όνομα είναι Shakira Isabel Mebarak Ripoll, έχει δύο παιδιά, τον Milan και τη Sasha, με τον αστέρα του ποδοσφαίρου της Barcelona, ​​Gerard Piqué.

    Το ζευγάρι ζούσε μαζί στη Βαρκελώνη πριν τελειώσει η 11χρονη σχέση του πέρυσι.

    Έκτοτε, κατοικεί στο Μαϊάμι.

    Διαβάστε επίσης: 

    Παγιδευμένοι: Νέα στοιχεία αποδεικνύουν την ενοχή του Παναγιώτη

    Louis Vuitton: Μοναδική επίδειξη υψηλής ραπτικής στο Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με μεγιστάνες

    Αυτό είναι το ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο: Ένα μπουκάλι πουλήθηκε 2,4 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ