• LIFE&STYLE

    Πόσους φίλους θα πρέπει να έχετε στα social media;

    Social Media


    Πάντα υπάρχει κάποιος που έχει περισσότερους φίλους από μας στο Facebook ή περισσότερους followers στο Twitter. Για κάποιους αυτό είναι απογοητευτικό και τους κάνει να αισθάνονται κοινωνικά ανεπαρκείς, νομίζοντας πως κάποιος που έχει π.χ. 5.000 φίλους στο Facebook έχει αντίστοιχα και πολύ περισσότερους φίλους από μας και στον έξω κόσμο – όμως μην αγχώνεστε: μία νέα έρευνα δείχνει πως και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

    Ο ανθρωπολόγος Robin Dunbar από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πειραματίστηκε με τον «αστικό μύθο» που θέλει τους ανθρώπους να έχουν περισσότερους φίλους στο Διαδίκτυο παρά στον πραγματικό κόσμο. Και ανακάλυψε ότι ο μέσος όρος φίλων ενός χρήστη στο Facebook είναι πολύ κοντά στο φυσιολογικό μέγεθος ενός προσωπικού κοινωνικού δικτύου ενός ανθρώπου στον έξω κόσμο – περίπου 150 άτομα.

    «Αυτό  υποδεικνύει ότι τα όρια που περιορίζουν τον αριθμό φίλων που μπορούμε να έχουμε στον καθημερινό πραγματικό κόσμο, περιορίζουν και τον αριθμό όσων έχουμε online», λέει ο Dunbar. «Πιστεύω ότι αυτό είναι επειδή οι φιλίες εν τέλει απαιτούν face to face αλληλεπίδραση κάποιες φορές για να διατηρηθούν στο χρόνο».

    Η έρευνα, που διεξήχθη σε 3.000 ενήλικες, δείχνει ότι υπάρχει ένα προκαθορισμένο όριο στον εγκέφαλό μας αναφορικά με το μέγεθος των κοινωνικών μας δικτύων, που ούτε και τα online media μπορούν να ξεπεράσουν.

    «Δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης των social media, το ερώτημα για το αν τα βασισμένα στο Διαδίκτυο κοινωνικά δίκτυα έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στις κοινωνικές σχέσεις έχει συζητηθεί πολύ», γράφει ο Dunbar. «Οι κυβερνοπεσιμιστές υποστηρίζουν ότι το Διαδίκτυο έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική μας ζωή. Αντίθετα, οι κυβερνοαισιόδοξοι επιμένουν ότι η επίδραση έχει υπάρξει θετική με πολλούς διαφορετικούς τρόπους».

    Ο Dunbar λέει ότι τα social media μπορούν να διατηρήσουν τις φιλίες που φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου, εν τη απουσία ευκαιριών για προσωπική επαφή. «Ωστόσο, αυτό από μόνο του ίσως να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει τον φυσικό θάνατο των φιλιών, αν δεν ενισχύονται τακτικά με αλληλεπίδραση face to face» υποστηρίζει.

    Ο Dunbar παρατηρεί επίσης μία τάση απομάκρυνσης των εφήβων από το Facebook ως κοινωνικό περιβάλλον, και την στροφή τους σε μέσα όπως τα Snapchat, WeChat, Vine, Flickr και Instagram. «Δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές τι το έχει προκαλέσει αυτό, αλλά το γεγονός ότι το Facebook είναι υπερβολικά ανοιχτό στους άλλους φαίνεται πως είναι εξαιρετικά σημαντικό», επισημαίνει.

    «Οι έφηβοι έχουν πολύ μικρότερα κοινωνικά δίκτυα εκτός Internet από τους ενήλικες, και το να αναγκάζονται να επεκτείνουν τα δίκτυά τους με μεγάλους αριθμούς από ανώνυμους «φίλους φίλων» μπορεί να περιορίσει σημαντικά ην ικανότητά τους να διαχειριστούν τα δίκτυά τους. Έτσι, αυτή η τάση προς τα πιο ιδιωτικά social media μπορεί στην πραγματικότητα να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό – ότι τα ανοιχτά social media δε μας επιτρέπουν στην πραγματικότητα να αυξήσουμε το μέγεθος των κοινωνικών μας κύκλων», υπογραμμίζει.



    ΣΧΟΛΙΑ