
Για να το πούμε σε απλά ελληνικά, μεγάλη μας σκασίλα για το φιλί του CEO και αν ήταν παντρεμένος. Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από τη συναυλία των Coldplay στη Βοστώνη παρουσιάζεται σαν προσωπικό δράμα. Παντρεμένοι και οι δύο (με άλλους), προσπάθησαν άτσαλα να κρυφτούν από την κάμερα.
Τα σχόλια επικεντρώθηκαν γρήγορα στην απιστία, την προδοσία και το προσωπικό σκάνδαλο. Όμως, το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η εξωσυζυγική σχέση αλλά η δυναμική που υπάρχει πίσω από αυτήν και η επαγγελματική ανευθυνότητα που τη συνοδεύει.
Η ερωτική σχέση ανάμεσα σε διευθυντή και υφιστάμενη δεν είναι κάτι προσωπικό. Είναι ένα ξεκάθαρο ζήτημα εξουσίας. Ο διευθυντής μπορεί να αλλάξει τα πάντα: από την αξιολόγηση και τις προαγωγές, μέχρι την καθημερινή καθοδήγηση ή την ανάθεση καθηκόντων. Αυτό το χάσμα εξουσίας δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια ανισότητα. Είναι άραγε αληθινή η συναίνεση, αν κοιμηθούν μαζί; Είναι άραγε αληθινή η συναίνεση, όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας και σύγκρουση συμφερόντων που μπορούν να απορρυθμίσουν ολόκληρη τη λειτουργία της εταιρείας;
Υπάρχει και άλλη παράμετρος, που αφορά τον ρόλο της γυναίκας του βίντεο. Πρόκειται για διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην εταιρεία όπου ο εικονιζόμενος είναι γενικός δερβέναγας. Είναι δηλαδή αρμόδια να επιβλέπει την εταιρική δεοντολογία, να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, παρενόχλησης ή άνισης μεταχείρισης. Αν η ίδια συμμετέχει ή ανέχεται μια σχέση που παραβιάζει τις αρχές που οφείλει να υπερασπίζεται, τότε το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Στην Ελλάδα, όπου η παρενόχληση και η πίεση συχνά αγγίζουν τα όρια της κακοποίησης και πολλοί αρνούνται την πραγματικότητα, όλα αυτά ακούγονται βερεσέ. Τα είδαμε στη δίκη του Φιλιππίδη. Το «θα πάρεις ρόλο εάν κι εφόσον» σε πολλούς ακούγεται φυσιολογικό. Γι’ αυτό χρειάζονται κανόνες εκ των προτέρων, ώστε να υπάρχει προειδοποίηση, να διαμορφώνεται συνείδηση, να υπάρχει ενημέρωση, τόσο προς το άτομο που πιέζει όσο και προς το άτομο που πολιορκείται. Είναι προφανές ότι, όταν οι κανόνες παραβιάζονται, οι συνέπειες δεν είναι ατομικές: αλλάζει το εργασιακό κλίμα, καταρρέει η αξιοκρατία, διαλύεται η εμπιστοσύνη.
Το viral φιλί είναι περισσότερο από μια στιγμή πάθους ή ένα προσωπικό σκάνδαλο. Είναι η αποκάλυψη μιας στρέβλωσης μέσα στην ίδια την εταιρεία. Κυρίως επειδή υπήρχε και τρίτο πρόσωπο: υπήρχε συνάδελφος εκεί δίπλα που ήξερε για τον δεσμό.
Όσο κι αν ο πολύς κόσμος εστιάζει στην απιστία, καλό είναι να βλέπουμε πιο βαθιά. Πίσω από το φιλί κρύβεται ένα σύστημα που ανέχεται την κατάχρηση εξουσίας. Το θετικό που προέκυψε είναι ότι γίνεται συζήτηση. Ανάμεσα στα γέλια, τα σχόλια βικτωριανής ηθικής και τις κακίες, υπάρχει χώρος για μια πιο σοβαρή συζήτηση με θέμα: «Πόσο ξεφτίλα είσαι, αν κοιμάσαι με την υφιστάμενη;»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στο 1,5 δισ. ευρώ το πακέτο της ΔΕΘ – Τον Σεπτέμβριο η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Ενεργειακή μετάβαση στα λιμάνια -“Καμπανάκι” για την ανεπαρκή πρόοδο των υποδομών OPS στην Ευρώπη
- Labubu: Τι είναι αυτή η μόδα με το «αθώο τέρας» που κατέκτησε τον κόσμο των brands και του κοινού
- Αποκάλυψη για τα φάρμακα για την παχυσαρκία: Θα χορηγούνται με pass – Πότε θα «κόβεται» ο ασθενής, τι ορίζει το νέο πρωτόκολλο
