• LIFE&STYLE

    Πώς μπορείτε να «οδηγήσετε» ένα από τα αυτοκίνητα της Google


    Πολλά έχουμε ακούσει τον τελευταίο χρόνο για τις δοκιμές που κάνει η Google (σε κανονικούς δρόμους πλέον) με τα αυτοκίνητά της που κυκλοφορούν χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. Αυτό που ίσως δεν ξέρατε είναι ότι τις δοκιμές αυτές δεν τις κάνουν τίποτα… τυχεροί μηχανικοί της Google, αλλά απλοί, καθημερινοί άνθρωποι – θα μπορούσε να είναι ο καθένας!

    Ή μάλλον, σχεδόν ο καθένας. Γιατί υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία πίσω από την επιλογή των ανθρώπων αυτών, όπως αποκαλύπτει ο Steven Levy σε αναλυτικό άρθρο του στο medium.com, όπου περιγράφει την εμπειρία του στο κέντρο εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών για τα πρωτοποριακά αυτοκίνητα της Google.

    H Google ξεκίνησε να προσλαμβάνει ήδη από το 2009 οδηγούς που δεν ήταν στελέχη της, θέλοντας να καταγράψει τις εμπειρίες των απλών ανθρώπων από τα αυτοκίνητά της, και όχι των ειδικών. Σήμερα υπάρχει μία επίσημη διαδικασία εκπαίδευσης που κρατά τέσσερις εβδομάδες, στην οποία οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους στην οδήγηση, περνώντας μία σειρά από τεστ.

    Αλλά και μετά τη δύσκολη εκπαίδευση, μη νομίζετε ότι το να «οδηγείς» ένα αυτοκίνητο που κινείται μόνο του είναι μία ιδιαίτερα διασκεδαστική δουλειά. Οι οδηγοί δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το κινητό τους, να τρώνε ή να καπνίζουν όσο βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Αντίθετα, τα χέρια και τα πόδια τους πρέπει να βρίσκονται στο σωστό σημείο ώστε να μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του οχήματος ανά πάσα στιγμή, αν προκύψει πρόβλημα – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Google, αυτό συνέβη 341 φορές από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι οδηγοί της σε αυτές τις περιπτώσεις κατάφεραν να λάβουν τον έλεγχο του οχήματος κατά μέσο όρο σε 84 εκατοστά του δευτερολέπτου.

    Με άλλα λόγια, όπως υποστηρίζει ο Levy, το να οδηγείς ένα αυτοκίνητο που κινείται αυτόνομα απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση απ’ ό,τι το να οδηγείς κανονικό αυτοκίνητο, και είναι πιο κουραστικό.

    Ο Levy αναφέρει πως συζήτησε με οδηγούς της Google που προέρχονταν από εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα – ένας από αυτούς είχε σπουδάσει μάρκετινγκ, ενώ ένας άλλος εργαζόταν σε αρτοποιείο. Ωστόσο, όλοι απολάμβαναν την οδήγηση και οδηγούσαν καλά.

    Άρα, αρκεί αυτό για να προσληφθεί κανείς ως οδηγός; Σύμφωνα με τον Levy, οι υποψήφιοι που αναζητά η Google είναι έξυπνοι, κοινωνικοί και παρατηρητικοί. Όμως κυρίως, πρέπει να είναι εξαιρετικοί οδηγοί. «Αυτό δε σημαίνει να μπορείς να πάρεις μία κλειστή στροφή με 80 χιλιόμετρα/ώρα, ή να οδηγείς το αμάξι ανάμεσα από κώνους και τέτοια. Σημαίνει να προσέχεις τα πάντα και να προβλέπεις πώς λειτουργεί το κοινωνικό κομμάτι της οδήγησης», λέει ο Brian Torcellini, στέλεχος της Google και πρώην οδηγός στα αυτοκίνητά της. Και για να εξακριβωθεί αυτό, οι υποψήφιοι περνούν από test drive, όπου εξετάζεται όχι μόνο το πόσο καλά χειρίζονται ένα αυτοκίνητο, αλλά και το αν μπορούν να επιδείξουν τις ικανότητές τους στην οδήγηση και ενώ συνομιλούν με κάποιον.

    Όσο για το πότε θα μπορεί ο καθένας από μας να οδηγεί με ένα τέτοιο αυτοκίνητο από και προς τη δουλειά του κάθε μέρα; Ε, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα…



    ΣΧΟΛΙΑ