• LIFE&STYLE

    Πώς είναι να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον που δεν μπορεί να κάνει σεξ;


    Κάθε σχέση έχει τις ξηρές περιόδους της. Ωστόσο, για κάποιους, οι προκλήσεις στο υπνοδωμάτιο δεν είναι απλώς μια φάση – είναι το μόνιμο αποτέλεσμα μιας ατυχούς ιατρικής κατάστασης.

    Πρόσφατα, η συγγραφέας του «Buzzfeed» Lara Parker  μοιράστηκε την εμπειρία της που ζει με «vaginismus», μια κατάσταση που προκαλεί σπασμωδικές συσπάσεις και κάνει την κολπική διείσδυση και συνουσία επώδυνη και συχνά αδύνατη. Ακριβή νούμερα είναι δύσκολο να υπολογισθούν, λόγω της αμηχανίας που οδηγεί ορισμένες γυναίκες να μη ζητούν θεραπεία, αλλά υπολογίζεται ότι 2 στις 1000 γυναίκες έχουν την πάθηση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά αίτια, από ουρολοιμώξεις μέχρι άγχος ή σεξουαλικό τραυματισμό.

    «Είχα κάποιες γυναίκες ασθενείς που είχαν «vaginismus». Προκαλείται από βιολογικά αίτια σε συνδυασμό με συναισθηματικούς λόγους» είπε η θεραπεύτρια του σεξ Dr. Madeleine Castellanos, συγγραφέας του: «Wanting to Want: What Kills Your Sex Life and How to Keep It Alive», στο «Mic». Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν σεξ εξαιτίας μιας ιατρικής κατάστασης. Όπως η Dr. Castellanos  τόνισε, το αντίστοιχο στους άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία, μια κατάσταση που είναι, αναπάντεχα, συχνή μεταξύ των νεότερων ανδρών.

    Όπως αναφέρει λεπτομερώς η Parker στο άρθρο της, η σεξουαλική δυσλειτουργία στη νεαρή ενήλικη ζωή μπορεί να είναι ταπεινωτική και καταθλιπτική. Επίσης, μπορεί να είναι ένας αγώνας για τους ρομαντικούς συντρόφους των ατόμων, που πάσχουν από αυτές τις συνθήκες.

    Ζώντας χωρίς συνουσία: Για τους περισσότερους από εμάς, το σεξ είναι ένα κρίσιμο κομμάτι στη σχέση των ενηλίκων. Όταν λοιπόν δεν κάνουμε σεξ για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί να είναι πηγή τεράστιας απογοήτευσης.

    Ο Patrick, 35 χρονών, ήταν σε σχέση με μια γυναίκα με «vaginismus» για μια δεκαετία. «Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μας και κόντεψε να την καταστρέψει πολλές φορές», είπε.  «Πολλές φορές στη διάρκεια της σχέσης μας, ξεσπούσε ξαφνικά σε κλάματα χωρίς κανέναν προφανή λόγο, επειδή ήταν απογοητευμένη, όπως ήμουν κι εγώ, ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ένιωθε ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις ανάγκες μου με τον τρόπο που ήθελα».shhfhf

    Η Ramona, 29 χρονών, είχε σχέση για τέσσερα χρόνια με έναν άνδρα που είχε χρόνια στυτική δυσλειτουργία. «Μου είπε ότι το σεξ ήταν ο λόγος, που οι δύο προηγούμενες σημαντικές σχέσεις του τελείωσαν. Υπήρξαν συναισθήματα ντροπής, άγχους και αποτυχίας και απ’ τις δύο πλευρές», είπε η Ραμόνα.

    Η στυτική δυσλειτουργία ή το «vaginismus» δεν είναι κάτι που ο καθένας βάζει στη λίστα επιθυμιών του, και μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια, όχι μόνο για τον πάσχοντα, αλλά και για τον/τη σύντροφο. «Πολλοί άνθρωποι πραγματικά θα το πάρουν προσωπικά, και θα σκεφτούν διάφορα, όπως «δεν είμαι αρκετά σέξι, δεν έλκεται από μένα, δεν είμαι αρκετά όμορφη». Είναι πολλές οι άσχημες σκέψεις που ίσως κάνετε.

    Η Dr. Castellanos λέει: «Τους συμβουλεύω ν’ αρχίσουν να δίνουν προσοχή στην ευχαρίστηση του συντρόφου τους, συμπεριλαμβάνοντας το στοματικό σεξ, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, ακόμα και ολόκληρο το κορμί τους. Μόλις καταλάβουν ότι δεν τους ορίζει το μόριό τους, παραδέχονται ότι έκαναν το καλύτερο σεξ της ζωής τους».

     Με αγάπη, υπομονή, και αφοσίωση, μπορεί να ξεπεραστεί. Ακόμα και χωρίς τη διεισδυτική σεξουαλική επαφή, δεν σημαίνει το τέλος μιας σχέσης – ή το τέλος της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Ο Fred, ένα 23χρονο αγόρι που το κορίτσι του είχε «vaginismus», λέει: «Νομίζω ότι αν αφοσιωθείτε σε αυτό, πραγματικά μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δεν ήρθε το τέλος. Η δεξιότητα και το να γνωρίσετε καλά τον/την σύντροφό σας, απέδειξε ότι κάθε σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητική».



    ΣΧΟΛΙΑ