• LIFE&STYLE

    Ο Κωστόπουλος φταίει για όλα… (και είναι και βλάχος)

    Πέτρος Κωστόπουλος

    Πέτρος Κωστόπουλος


    Οργή, θυμός, προσβολές, ειρωνείες, καγχασμοί, βρισιές, λυσσαλέα σχόλια, κακίες και η καινούργια προγραφή, αυτής της εβδομάδας, από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει εξαπολυθεί! Αφορά σε ένα πρόσωπο, που ούτως η άλλως έχει βρεθεί πολλές φορές στην θέση του απόλυτου κακού, του φταίχτη, του διαβολικού συνεργού με την παλιά εξουσία, που οδήγησε τους Έλληνες στο να μην έχουν να πληρώσουν (πληρώσουμε!) την ΔΕΗ, για σούπερ μάρκετ και γάλα για τα παιδιά, που μας έβαλε να έχουμε ως πρότυπα τις «βίζιτες» και τα «λαμόγια» και ως αξία μας, το τι έχουμε και όχι το ποιοι είμαστε.

    Πέτρος Κωστόπουλος! «Ο επιχειρηματίας και φανταχτερός εκδότης «έχτισε» το όνομά του κατά τη διάρκεια των ετών της αλματώδους ανάπτυξης των ΜΜΕ, τη δεκαετία του ’90. Εισήγαγε στην Ελλάδα μια σειρά από ιδιαίτερα δημοφιλή περιοδικά lifestyle και προσπάθησε να σπάσει τα ταμπού και να μιμηθεί τις αστικές μόδες των εύπορων δυτικών χωρών. Το βασικό μήνυμα των άρθρων του ήταν ο αχαλίνωτος καταναλωτισμός. Που σημαίνει: πιστωτικές κάρτες, Porsche Cayenne, διακοπές για σκι, εξωφρενικά στεγαστικά δάνεια και ιδιωτικές πισίνες. Όλα αυτά έγιναν σύμβολα σε μια χώρα από τις φτωχότερες της ΕΕ που μπήκε στο ευρώ το 2001 και έδωσε την ευκαιρία στις τράπεζες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα».

    Αυτά είχε γράψει το politico.eu όταν, πριν κάποια χρόνια, κατέληξε στο ποιοι 12 άνθρωποι και θεσμοί ευθύνονται για την τραγωδία της Ελλάδας, βάζοντας τον Πέτρο Κωστόπουλο στην «βρώμικη ντουζίνα» των εχθρών του λαού, μαζί με τους Μαυρομιχάληδες που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια, τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Άκη Τσοχατζόπουλο! Τώρα; Ε! Βρέθηκε για άλλη μια φορά στημένος στο τοίχο για πετροβόλημα, από μια αποσπασματική του φράση, που λίγοι απ’ όσους σχολίασαν, άκουσαν ολόκληρη.

    Ποιον είπες βλάχο και που είναι η γλίτσα σου ρε;

    Όλα ξεκίνησαν από την δημοσιογράφο Έλενα Πολυκάρπου, που για λογαριασμό της εκπομπής «Αποκαλυπτικά», συνάντησε τον Πέτρο Κωστόπουλο, στο ντιλίβερι σαντουιτσάδικο που δουλεύει, στο Κολωνάκι. Ανάμεσα σε άλλα, στα όρθια και βιαστικά και με διάθεση να ελαφρύνει τα πράγματα, ο πρώην εκδότης και παρουσιαστής, παραδέχτηκε πως δεν δουλεύει στη τηλεόραση, γιατί δε του έγινε πρόταση, πως δεν σχολιάζει την προσωπική ζωή της μητέρας των παιδιών του, Τζένης Μπαλατσινού, και «φτάνει πια» και πως «νομίζω ότι μόνο καλό έκανα με τα περιοδικά μου… ξεβλάχεψα την Ελλάδα»!

    Τι ήταν να ξεστομίσει τέτοια κουβέντα και να μην πιάσει το φραγγέλιο να αυτομαστιγωθεί μπροστά μας, ως μετανιωμένος πιστός του καταραμένου lifestyle – απεταξάμην; Οργή θεού, φωνή λαού και κυρίως χρηστών σε Facebook, Twitter, Instagram. Έγινε διεκδίκηση στη βλαχιά, κατηγορήθηκε αυτός ως πρώτος καράβλαχος και μπουρτζόβλαχος και όλοι οι υπόλοιποι αριστοκράτες αναγεγραμμένοι στο Libro d’ Oro, το αυθεντικό της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας και όχι στα μικρά της Ζακύνθου και της Κέρκυρας, μάνα μου! Ανασύρθηκαν φωτογραφίες του Κωστόπουλου αλλού να τρώει σουβλάκια διπλόπιττα, ως ανάγωγος που τρώει με τα χέρια και όχι με μαχαιροπίρουνο το σουβλάκι, αλλού να τρώει σούσι στην παραλία με τις σόγια σος μπροστά του, ως αφασιακός πλούσιος, εξώφυλλα απ’ το ΚΛΙΚ, από το 1987 (!!!), που είχαν αφιέρωμα στις φαντασιώσεις των Ελλήνων και στις «ωραιότερες πουτάνες της Αθήνας», ζητήθηκε η επίσημη άποψη των Βλάχων της Ελλάδας, γράφτηκαν ακαριαία άρθρα – λίβελοι και η πράσινη, πυώδης, αγελαία γλώσσα μας ξεχύθηκε σαν φίδι βιβλικό πάνω από την ψυχραιμία μας και την ικανότητα κατανόησης μας.

    Σχόλια και λέξεις, κάποιες ειπωμένες επωνύμως και κάποιες με ψευδώνυμα ασφαλείας, απ’ αυτά που δίνουν άφεση στο ανώνυμο πληκτρολόγιο σου για παλιανθρωπιές. Ανάμεσα τους; «Κύριος μοντελοπνίχτης τα κολλητηλίκια με το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και τον κολλητό του Λαλιώτη που τα πήρε χοντρά», «άφησε απλήρωτους τους εργαζομένους», «αυτός και η πρώην μοντέλα ζούσαν στην έπαυλη με την πισίνα και έκαναν διακοπές στην Μύκονο», «πήρε τη γλίτσα στο πισινό του», «ξερόλας», «τα περιοδικά του δεν έδωσαν ήθος και σιγά την βιβλιοθήκη».

    Στα σχόλια, φυσικά, υπήρξαν και κριτικές με ψυχραιμία, όπως αυτό του Αλέξη Μανθεάκη: «Βρήκε και τα έκανε. Απλώς δημιούργησε μια γενιά από ψώνια με πρότυπα βλάχικα – αυτό που σατίριζε το Sex and the City, για όσους κατάλαβαν ότι ήταν σάτιρα με τα παπούτσια Jimmy Choo και Manolo Blahnik. H διαφορά ήταν, ότι ο Κωστόπουλος, παιδί από την επαρχία, πίστεψε ότι αυτή ήταν η ζωή των ξεβλαχόμενων, και δεν κατάλαβε ότι οι τύποι στην Ψαρρού, με τις σαμπάνιες, τα ξέκωλα, οι βίζιτες, οι γυναίκες των εμπόρων οπλών και της κλεπτοκρατίας ήταν οι Βλάχοι και οι άλλοι, οι αθόρυβοι πλούσιοι απλά κρατούσαν αποστάσεις από αυτό τον συρφετό με τα σκάφη, τα Cayenne, και τα χρυσά Rolex και το Νίτρο στο χέρι. Sic transit…»

    …Ουί και κανείς ποτέ δεν διάβασε lifestyle περιοδικά, δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ, δεν πήγε στα μπουζούκια και δεν πήρε διακοπο-δάνειο απ’ τις τράπεζες που διαφήμιζε η Άλκηστη Πρωτοψάλτη!

    Η χαμένη μας ψυχραιμία

    Είναι ωραίο ένας να φταίει για όλα! Είναι βολικό να είμαστε εμείς οι υπεράνω, οι άμεμπτοι, οι διάφανοι και διαυγείς και άσπιλοι σαν αγιασμός και απάτητο σχοινάκι! Θέλει και παίδεμα να δούμε ποια ήταν η εποχή του Κωστόπουλου όταν πρωτόβγαλε περιοδικά και πού βρισκόταν ο καθένας από μας ή πώς αργότερα οι πιο βροντόφωνοι επικριτές του, τώρα, παρακαλούσαν να δουλέψουν μαζί του ή να έχουν φωτογράφισή τους στα περιοδικά του. Τώρα δεν τον ξέρουν και δεν τον αντέχουν, φυσικά. Και εκείνοι οι εργαζόμενοι, που ήταν τα «καλά του παιδιά», που γέλαγαν πρώτοι και πιο δυνατά με τα αστεία του, που πήγαιναν καλεσμένοι στο σπίτι του στο Ψυχικό ή στην Μύκονο, που ήταν πληρωμένοι δυο φορές το μήνα, πριν τις ημερομηνίες, που δούλευαν με μουσική και φυσικό φωτισμό, που έγιναν στελέχη και διευθυντές, που ανέβασαν τα κασέ τους, που έπαιρναν προκαταβολές ανάλογα με τις ανάγκες τους, ξεχνάνε πως όποτε βρισκόμαστε παραδέχονται «θυμάσαι πόσο ωραία περνάγαμε;», προτάσσοντας, ξεχωριστοί, αυτοί, κάποιους μισθούς που δεν πήραν. Μα οι δημοσιογράφοι μπορούμε να κάνουμε πάντα επίκεντρο τον εαυτό μας, ενώ γύρω μας εργαζόμενοι σακατεύτηκαν βαριά και κάποιοι ανεπανόρθωτα, σε όλες τις δουλειές, λιγότερο λαμπερές από τις αρχισυνταξίες του NITRO, σε σχέση με το ταμείο στου Μαρινόπουλου και με αφεντικά που ζουν πολυτελώς ακόμα και δεν φτιάχνουν σάντουιτς στο κέντρο…

    Πέτρος-Κωστόπουλος-1

    Για την ιστορία…

    Γιατί, αν τα δούμε τα πράγματα πριν από 31 χρόνια περίπου, σήμερα κάνουμε τον επικήδειο του lifestyle, πώς ήταν κάποτε τα μεγάλα, πολύχρωμα, ογκώδη, σχεδόν ατέλειωτα σε σελίδες περιοδικά! Ικανά σχεδόν να σε ζαλίζουν από τα χρώματα, όλα τα χρώματα, κάποτε και στα πιο ακριβά τους, ακόμα και τα ασημιά ή τα χρυσαφένια. Με καλλιτέχνες – φωτογράφους! Και όσοι δουλέψαμε σ’ αυτά, στις χρυσές του δεκαετίες, στα 80s, στα 90s και στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν τα ξεπερνάμε εύκολα. Δεν ήτανε η μυρωδιά του φρέσκο – τυπωμένου χαρτιού, η λάμψη των χρωμάτων, η ζωντάνια των φωτογραφιών, οι ιστορίες των ανθρώπων που πάντα υπήρχαν και ας τις βάφτισαν lifestyle για να το περιφρονήσουν μετά, μπλέκοντας το με το gossip! Ήταν πάνω απ όλα, η ελευθερία της γραφής σε γλώσσα και θεματολογία! Απ’ την ξύλινη έκφραση και την επιταγή του να είσαι πολιτικώς ορθός των εφημερίδων, τα περιοδικά σε άφηναν ασύδοτο να διαλέγεις λέξεις, να μπλέκεις και τα αγγλικά, να βωμολοχήσεις ακόμα, να γράψεις προσωπικά, να πειραματιστείς. Είχες, πάνω απ όλα το χρονικό περιθώριο, την πολυτέλεια του καιρού, του να ψάξεις το κείμενό σου, όσο θες και να το φτιάξεις όσο πιο ωραία μπορείς, να ψάξεις τις πτυχές του, να ολοκληρώσεις το ρεπορτάζ σου, να ξανασυναντηθείς με άτομο για τη συνέντευξη του ξανά. Και επειδή παράδεισος δεν υπάρχει στα ΜΜΕ, φυσικά και είχαμε εμμονή στον θεό των μικρών πραγμάτων, στην ύλη, στα αντικείμενα, στην ομορφιά ορισμένη με νυστεριές, στην αποθέωση της εικόνας αντί για την ουσία, αλλά η ελευθερία των περιοδικών θα είναι πάντα για εμάς η δικιά μας απαγορευμένη Βαλχάλα, γιατί πέσαμε με τη χάρτινη κατάρρευση των μεγάλων τίτλων της κάθε άλλο παρά σαν ήρωες!

    Δημιουργός σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της γυαλιστερής, χάρτινης οικουμένης, πρωταγωνιστικός εκφραστής της ο «βλάχος», ο «θείος», ο «ομορφάντρας», ο «καταστροφέας της Ελλάδας», ο «με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ», ο «αυτοδημιούργητος και μαχητής», ο «φίλος του Λαλιώτη» (για τον οποίο πάντα όλοι έχουν μια αναφορά άνευ συγκεκριμένου λόγου), «αυτός που δεν πήρε κρατική διαφήμιση», ο «αγαπημένος των γυναικών», αυτός που «έγδυσε τις γυναίκες», ο Πέτρος Κωστόπουλος!

    Πάντα στη κόψη! Η λατρεμένος ή μισητός! Πάντως σίγουρα όχι αδιάφορος! Και αναμφίβολα, απ’ όλη αυτή την ιστορία του ιλουστρασιόν χαρτιού, με τίποτα κερδισμένος… Έπαιξε τα πάντα, ρίσκαρε, επέβαλε ένα άλλο ύφος και ίσως ήθος, διαμόρφωσε γνώμη, όρισε την ποπ κουλτούρα και έχασε από λεφτά έως τα πάντα και κυρίως εκείνους που εργάστηκαν μαζί του και είδαν, επίσης, τους κόπους, το χαμαλίκι, τη δουλειά μιας ζωής να τινάζονται στον αέρα, σε μόλις μία μέρα, μένοντας άνεργοι, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς αμοιβές μηνών και μετέωροι στην αμφιβολία της επιβίωσης. Όπως έτσι -και χειρότερα- συνέβηκε λίγο πολύ σ’ όλον τον Τύπο! Και για δημιουργία πια, σσσσ… ούτε λόγος να γίνεται!

    Πληρώνοντας το κόστος των επιλογών του

    Μετά από 32 περίπου χρόνια στις εκδόσεις περιοδικών, με την κατάρρευση της μικρής από χαρτί αυτοκρατορίας του, με τους 550 εργαζομένους, τα τρία ραδιόφωνα, τα πρώτα site της χώρας, τους δεκάδες τίτλους περιοδικών ανδρικών, μηνιαίων, εβδομαδιαίων, γυναικείων, ακόμα και νοικοκυροσύνης, πλήρωσε το δικό του τίμημα φιλοδοξίας, ονείρου, επιτυχιών σε μια χώρα που αισθάνθηκε Ευρώπη, αλλά με Βαλκάνια – ραγιάδικη συχνά- ψυχή… Μετά από μια περιπλάνηση στην τηλεόραση, αυτός, ο Κωστόπουλος, που σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά κλισέ, κάποτε πριν το όνομα του έμπαινε το «επιτυχημένος εκδότης» και τώρα το «γνωστός παρουσιαστής», δουλεύει ως DJ σε κλαμπ, σε Αθήνα και επαρχία, στο θέατρο, βρήκε χρηματοδότη και άνοιξε deli σαντουιτσάδικο στην οδό Καψάλη, για να εξυπηρετεί τα γραφεία των γύρω εταιριών και επιμένει…

    πετρος-κωστοπουλος

    Λάθη ή σωστά, αυτός πλήρωσε το κόστος. Χωρίς σπίτια, περιουσία, δουλειά, που χρόνια έστηνε, μόνος του πια, με διαζύγιο, κατάθλιψη και φαρμακευτική αγωγή, δίνει το αντίτιμο των επιλογών του. Μαθημένος, όμως, στο να πέφτει και να σηκώνεται, ένα είναι αυτό που μοιάζει να μην αντέχει: «Πολύ διασκεδάζω με όλους αυτούς που για χρόνια δούλευαν στην ΙΜΑΚΟ, πληρωνόντουσαν πλουσιοπάροχα και, φυσικά, πριν από την ώρα τους και πλέον στάζουν χολή σε κάθε ευκαιρία. Είναι το καλύτερο μάθημα που μπορώ να πάρω για το μέλλον. Ειλικρινά τους ευχαριστώ».

    Σ.σ.: Γνωρίζοντας πως πολλά σχόλια θα ακολουθήσουν με σφοδρότητα, δηλώνω πως προσωπικά, ναι, προτιμώ να γράφω και να γνωρίζω έντιμες και ωραίες ιερόδουλες, όπως γινόταν στο ΚΛΙΚ μια φορά και έναν καιρό, παρά να κάνω πως σέβομαι συζύγους – τρόπαια και να υπογράφω κειμενάκια «δέκα γάμοι celebrity που άντεξαν στον χρόνο»! Α! Και δεν χτυπάμε με κλωτσιές κάποιον όταν είναι ήδη πεσμένος στο έδαφος, αλλά άμα είμαστε μάγκες μεγάλοι, στα όρθια του τον καλούμε να παλέψει μαζί μας, αφού τόσο ανάγκη έχουμε το μποξ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Πέτρος Κωστόπουλος δηλώνει πως «ξεβλάχεψε» τους Έλληνες και το Twitter αντιδράει (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πέτρος Κωστόπουλος live από το σαντουιτσάδικο: «Εγώ δεν γεννήθηκα στην τηλεόραση…» (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέτρος Κωστόπουλος: Dj, deli σαντουιτσάδικο στο Κολωνάκι και πάντα never in the right order



    ΣΧΟΛΙΑ