• LIFE&STYLE

    Νέα έρευνα δείχνει γιατι τα Corn Flakes είναι καταστροφή για μικρούς και μεγάλους


    Πολλά τρόφιμα που συνηθίζουμε εν αγνοία μας να καταναλώνουμε… με το κιλό περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, όπως αποκαλύπτει έρευνα της οργάνωσης Cash (Consensus Action on Salt and Health), που «ενοχοποιεί» μεταξύ άλλων τις σούπες κονσέρβας, το τυρί τσένταρ, αλλά και τα δημητριακά Corn Flakes, που συνοδεύουν το πρωινό πολλών από μας.

    Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που διεξήχθη σε τρόφιμα που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ, σχεδόν οι μισές σούπες σε κονσέρβα (47%) περιέχουν τουλάχιστον την ίδια ποσότητα αλατιού με δύο κομμάτια πίτσας Domino’s – μάλιστα, η ιταλική ντοματόσουπα της μάρκας Baxters βρέθηκε να έχει 3,5 γραμμάρια αλάτι σε μία μερίδα των 400 γραμμαρίων – δηλαδή περισσότερο αλάτι από ένα Big Mac μαζί με μεγάλες πατάτες (!) και πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αλατιού (6 γραμμάρια)

    Εξάλλου, το 95% των προϊόντων τυριού που περιλαμβάνονται στην έρευνα βρέθηκαν να περιέχουν περισσότερο αλάτι από μία συσκευασία με αλατισμένα πατατάκια, ενώ πολύ… αλμυρά αποδεικνύονται και πολλά έτοιμα συσκευασμένα γεύματα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ.

    Όμως αυτό που προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι η… επίδοση των Corn Flakes της Kelloggs, των πλέον κλασικών δημητριακών πρωινού, που βρέθηκαν να περιέχουν 1,13 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια προϊόντος…

    «Το φαγητό που τρώμε είναι τώρα η κυριότερη αιτία θανάτου και κακής υγείας στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της μεγάλης ποσότητας αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων που προστίθενται από τη βιομηχανία των τροφίμων», δήλωσε στον Guardian η Sonia Pombo, διατροφολόγος και μέλος της Cash. «Αν και πολλοί παρασκευαστές τροφίμων αρχικά έκαναν μία συντονισμένη προσπάθεια να μειώσουν το αλάτι στα προϊόντα τους, άλλοι τώρα αποτυγχάνουν να κάνουν το ίδιο και με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του έθνους».

    Σύμφωνα με την Cash, τα υψηλά επίπεδα αλατιού στα τρόφιμα παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση αυξημένης αρτηριακής πίεσης, μία από τις πλέον σοβαρές αιτίες θανάτου και αναπηριών. Επιπλέον, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσο ακριβώς αλάτι καταναλώνει, αφού τα τρία τέταρτα του αλατιού που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από καθημερινές τροφές, όπως το ψωμί, τα έτοιμα γεύματα και τα δημητριακά.

    Οι πωλητές λιανικής, από την πλευρά τους, υπερασπίζονται τα προϊόντα τους. «Το 87% των δικής μας παρασκευής προϊόντων ήδη καλύπτουν τους στόχους για την ποσότητα αλατιού του 2017 και δουλεύουμε σκληρά για να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό, ενώ το σύστημα χρωματικών ενδείξεων που χρησιμοποιούμε στο μπροστινό μέρος σε όλες μας τις συσκευασίες βοηθά τους πελάτες να είναι πληροφορημένοι προτού πάρουν μία απόφαση», λέει στον Guardian η Janet Taylor, υπεύθυνη υγείας και διατροφής της Co-Op Food.

    Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της Marks & Spencer δηλώνει: «Έχουμε χαράξει το δρόμο για τη μείωση του αλατιού σε πολλά προϊόντα […] Η ποσότητα αλατιού αναφέρεται καθαρά στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, επιτρέποντας στους πελάτες να είναι ενημερωμένοι πριν πάρουν μία απόφαση».



    ΣΧΟΛΙΑ