• LIFE&STYLE

    Μέρος της μπαταρίας σας, μάρκας Apple, μπορεί να έχει εξορυχθεί από ένα παιδί εργάτη στην κεντρική Αφρική


    Οι ηλεκτρονικές εταιρείες και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορεί να αγοράζουν κοβάλτιο που βρίσκουν τα παιδιά ανθρακωρύχοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και πωλούνται από μια κινεζική εταιρεία με συνδέσμους στην Κινεζική κυβέρνηση και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Παρακολούθησης Πόρων της Αφρικής.

    Η έκθεση κατηγορεί εταιρείες όπως η Apple, η Samsung, η Microsoft, η Sony, η Lenovo, και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της VW, της Mercedes Daimler και άλλους, ότι απέτυχαν στο να βεβαιωθούν ότι οι προμηθευτές τους δεν χρησιμοποιούν παιδιά στη δουλειά.

    «Είναι ένα σημαντικό παράδοξο της ψηφιακής εποχής ότι κάποιες από τις πλουσιότερες, πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, είναι σε θέση να διαθέτουν στην αγορά απίστευτα εξελιγμένες συσκευές, χωρίς να απαιτείται να δείξουν από πού προμηθεύονται τις πρώτες ύλες για τα εξαρτήματά τους», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Παρακολούθησης Πόρων της Αφρικής Emmanuel Umpula σε μια δήλωση.

    Η «Apple» είπε σε μια δήλωση σε απάντηση της έκθεσης, ότι ποτέ δεν επιτρέπει την ανήλικη εργασία στην αλυσίδα προμηθειών της και έχει αυστηρές προδιαγραφές και σχολαστικούς ελέγχους. «Προς το παρόν αξιολογούμε δεκάδες διαφορετικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου, προκειμένου να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους εργασίας και περιβάλλοντος, καθώς και ευκαιρίες για την Apple να επιφέρει αποτελεσματική, αναπτυξιακή και βιώσιμη αλλαγή».

    Επίσης, στον κατάλογο είναι η Dell, η HP, η Huawei, η Lenovo, η LG, και η Vodafone και μία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Κίνα, η BYD, η οποία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι έχει πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που αναφέρονται στην έκθεση, έχουν αντικρούσει τους ισχυρισμούς του, ενώ δύο έχουν δηλώσει ότι θα ερευνήσουν περαιτέρω.

    Η έκθεση, που βασίζεται σε συνεντεύξεις πάνω από 90 εργαζομένων και επισκέψεις σε πέντε ορυχεία πέρυσι, υπογραμμίζει επίσης, τον αυξανόμενο προσεκτικό ρόλο της Κίνας, στην Αφρική και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σχεδόν το 90% των ορυκτών της χώρας πάει στην Κίνα από την πλούσια σε πόρους νότια επαρχία της Κατάνγκα.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αλυσίδα εφοδιασμού για το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, φαίνεται κάτι σαν αυτό: οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών στην ηλικία των επτά ετών, στην πόλη του Kolwezi στην Κατάνγκα εξορύσσουν μετάλλευμα κοβαλτίου με τα χέρια τους και υποτυπώδη εργαλεία. Τα παιδιά συνήθως ψάχνουν για πέτρες και πλένουν και ξεχωρίζουν το μετάλλευμα. Οι ανθρακωρύχοι κουβαλούν το μετάλλευμα σε μια κοντινή αγορά και το πουλούν σε κινέζους εμπόρους. Μεγάλο μέρος αυτού του μεταλλεύματος στη συνέχεια πωλείται σε μια εταιρεία που ονομάζεται «Congo Dongfang Mining» (CDM), θυγατρική της μεγαλύτερης παραγωγικής εταιρείας κοβαλτίου της Κίνας, την «Zhejiang Huayou Cobalt» και μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες του κοβαλτίου στον κόσμο.

    Το κοβάλτιο εξάγεται στην Κίνα, όπου επεξεργάζεται και πωλείται σε μια σειρά από κατασκευαστές μπαταριών όπως η Samsung και η LG Chem, δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, και στη συνέχεια στους κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών στην Κίνα και στη Νότια Κορέα.

    untitled

    http://qz.com/597176/part-of-your-apple-battery-may-have-been-mined-by-a-child-laborer-in-central-africa/



    ΣΧΟΛΙΑ