Κλάρα Σούμαν (1819 – 1896) και Φάννυ Μέντελσον (1805 -1847), πιανίστριες και συνθέτριες. Η πρώτη, σύζυγος του Ρόμπερτ Σούμαν. Η δεύτερη, αδερφή του Φέλιξ Μέντελσον. Δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές που αναδείχθηκαν μέσα στον ανδροκρατούμενο καλλιτεχνικό χώρο του 19ου αιώνα. Galan Trio, ελληνικό σχήμα μουσικής δωματίου που έχει στο ενεργητικό του ηχογραφήσεις με έργα της Κλάρας Σούμαν και διακρίθηκε στις Ανοιχτές Πλατφόρμες, μια πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η οποία εδώ και τρία χρόνια αναδεικνύει και δίνει βήμα σε ένα πολύτιμο και συχνά άγνωστο δυναμικό νέων μουσικών.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση της Κλάρας Σούμαν, ο Μπάμπης Καρασαββίδης (βιολί), η Μαρίνα Κολοβού (βιολοντσέλο) και ο Πέτρος Μπούρας (πιάνο) προτείνουν στο κοινό ένα πρόγραμμα με τρίο αλλά και με έργα για βιολί και πιάνο καθώς και για τσέλο και πιάνο που θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά Πορτρέτα.

Μικρό αφιέρωμα στην Κλάρα Σούμαν και τη Φάννυ Μέντελσον

Δύο παιδιά–θαύματα, δύο εντυπωσιακές πιανίστριες, δύο εκφραστικές συνθέτριες, κατορθώνουν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα σε ένα μουσικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ανδρική παρουσία. Τραγούδια της Φάννυ παρεισφρέουν σε συλλογές που εκδίδονται στο όνομα του αδερφού της, ενώ η πληθωρική δημιουργικότητα της Κλάρας φθίνει, καθώς επιδεινώνεται η ψυχική ασθένεια του άντρα της. Τα δύο Tρίο για πιάνο και έγχορδα, που η Κλάρα ta έγραψε μόλις στα 17 της χρόνια, ενώ η Φάννυ στα 41 της, τη χρονιά που απεβίωσε, συγκαταλέγονται στα πιο γνωστά έργα τους.

Galan Trio

Iδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και αποτελείται από τους Μπάμπη Καρασαββίδη (βιολί), Μαρίνα Κολοβού (βιολοντσέλο) και Πέτρο Μπούρα (πιάνο). Με στόχο μια νέα προσέγγιση σημαντικών έργων της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας και την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού τρόπου εκτέλεσης, το Τρίο επιχειρεί να εκφράσει την ουσία των έργων μέσα από το προσωπικό του πρίσμα και χρησιμοποιεί στις εμφανίσεις του διαφορετικές μορφές τέχνης όπως βίντεο, φώτα και χορό. Έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Ανατολικής Μάνης και στο Φεστιβάλ «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2013» αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.

Tο 2014 έκανε το ντεμπούτο του στην αίθουσα συναυλιών του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη και εμφανίστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, στο Πολυτεχνείο και στο Gazarte (μουσική για κινηματογράφο). Ακολούθησαν συναυλίες στην Ελλάδα και συνεργασίες με τις υψίφωνους Βάσια Ζαχαροπούλου και Ρωξάνη Παπαδημητρίου, τη μέτζο Αλεξάνδρα Γκράβας και τη σπουδαία αμερικανίδα τάνγκο φλαουτίστρια Τζέσσικα Κινιόνες.

Το Ιούνιο του 2015 ηχογράφησε για την ΕΡΤ σε πρώτη παγκόσμια το Tango tout court του Ντιρκ Μπροσσέ και το Πιάνο τρίο της Κλάρας Σούμαν. Τον Ιούλιο του 2016 συμμετείχε στο Greek Inspirations in China, το πρώτο φεστιβάλ στην Κίνα με θέμα την ελληνική μουσική.

Το 2017 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος τους (Switch), ένα πάντρεμα πολιτισμών, με έργα Χαλαντζιάν (Αρμενία), Μπρέιμελ (ΗΠΑ), Βάις (Γερμανία), Ξανθούλη (Ελλάδα), Περέιρα (Πορτογαλία) και Κέννεντυ (Ιρλανδία) που γράφτηκαν αποκλειστικά για το πρώτο άλμπουμ του Galan Trio. Ο δίσκος παρουσιάστηκε σε συναυλία στο Μέγαρο την ίδια χρονιά και μεταδόθηκε από ραδιοφωνικές εκπομπές σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία και Αρμενία.

Το Galan Trio έχει εμφανιστεί επίσης σε Ισπανία, Αρμενία και Ολλανδία. Έχει συμμετάσχει στο Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Φεστιβάλ Κομιτάς και στο Open Day της Στέγης – Ιδρύματος Ωνάση. Το 2019 συνέθεσε μουσική για την ταινία-ντοκιμαντέρ Υ1 – Στη σιωπή του βυθού, σε σκηνοθεσία Φ. Βαρδάκα.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε.

Νικητές είναι οι Ιωάννα Αλεβιζάκη και Νίκος Φωκιανός.

Τις προσκλήσεις θα παραλάβουν οι νικητές 40′ πριν την έναρξη της παράστασης αναφέροντας το ονοματεπώνυμό τους και το mononews.gr.

🔴 #Διαγωνισμος #MononewsGR❗❗❗Λάβετε μέρος και κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις για ένα μουσικό αφιέρωμα στην Κλάρα…

Posted by mononews.gr on Tuesday, October 1, 2019

Οι νικητές ανακοινώθηκαν, έπειτα από κλήρωση, στις 11 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα

CLARA SCHUMANN (1819 –- 1896)
3 Ρομάντσες για βιολί και πιάνο, έργο 22
Andante molto
Allegretto: Mit zartem Vortrage
Leidenschaftlich schnell

Τρίο για πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 17
Allegro moderato
Scherzo, Tempo di menuetto – Τrio
Andante
Allegretto

Διάλειμμα

FANNY MENDELSSOHN [HENSEL] (1805 – 1847)
Φαντασία σε σολ ελάσσονα για τσέλο και πιάνο

Καπρίτσιο σε λα ύφεση μείζονα για τσέλο και πιάνο

Τρίο για πιάνο σε ρε ελάσσονα, έργο 11
Allegro molto vivace
Andante espressivo
Lied. Allegretto
Finale. Allegretto moderato

Τιμές εισιτηρίων

7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) ● 10 € ● 15 €

 Eισιτήρια

210 7282333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public