• LIFE&STYLE

    Οι καλές κοινωνικές σχέσεις σας κάνουν τόσο υγιείς, σαν να πηγαίνατε τακτικά στο γυμναστήριο


    Ύπνος. Διατροφή. Άσκηση. Αυτά τα τρία πράγματα, μας έχουν μάθει, είναι μεταξύ των πιο δοκιμασμένων θεμελίων της σωματικής υγείας. Υπάρχει όμως και ένα άλλο, οι σχέσεις. Σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, ο βαθμός της κοινωνικής μας ικανοποίησης στην πραγματικότητα έχει μια απτή επίδραση στη σωματική μας υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και από το Πανεπιστήμιο «Renmin» στην Κίνα.

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στο Πρόγραμμα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από περισσότερους από 14.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τις προσωπικές τους σχέσεις, καθώς και οι σωματικές τους μετρήσεις όπως η αρτηριακή τους πίεση και ο δείκτης μάζας σώματος, εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί αν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ αυτών των δεικτών υγείας και της ποιότητας και της ποσότητας των κοινωνικών δεσμών τους.

    «Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία; Πιστεύουμε ότι ο μηχανισμός λειτουργεί μέσω του στρες», λέει η Kathleen Harris, μία από τις καθηγήτριες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που ηγήθηκε της μελέτης, στο «Quartz». «Οι κοινωνικές σχέσεις μειώνουν το καθημερινό στρες της ζωής».

    Ενώ οι επιστημονικοί σύνδεσμοι μεταξύ των κοινωνικών σχέσεων και της θνησιμότητας έχουν θεμελιωθεί εδώ και καιρό, η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που αποκαλύπτει συγκεκριμένους σωματικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι έφηβοι είναι εξίσου πιθανό να αναπτύξουν φλεγμονές όπως οι έφηβοι που δεν γυμνάζονται. Για τους ηλικιωμένους, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης περισσότερο από ό,τι ο διαβήτης. Οι ενήλικες γενικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες για κοιλιακή παχυσαρκία, φλεγμονές, και γενική παχυσαρκία όταν δεν είναι κοινωνικά ικανοποιημένοι.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι «η κοινωνική ικανοποίηση» δεν είναι ίδια για κάθε ηλικιακή ομάδα. Για τους νέους και τους ηλικιωμένους, έχοντας ένα μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, ενισχύει περισσότερο την υγεία, ενώ για τους μεσήλικες είναι πιο σημαντικό να διατηρούν ένα μικρότερο σύνολο σχέσεων υψηλής ποιότητας.

    Ενώ η μελέτη δείχνει πώς η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία, τα καλά νέα είναι ότι αποκαλύπτει επίσης, πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε, από νωρίς .

    «Δεν ψάχνουμε την ασθένεια, ψάχνουμε για σημάδια της μελλοντικής ασθένειας», λέει η Harris στο «Quartz». «Αν έχετε υπέρταση, σημαίνει ότι μπορεί να πάθετε καρδιαγγειακή νόσο σε 20 χρόνια από τώρα. Αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία φθείρουν το σώμα σας με την πάροδο του χρόνου, έτσι μπορούμε να προσδιορίσουμε κάποιους από αυτούς στις αρχές της εφηβείας». Η Harris προτείνει ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να οργανώσουν κοινωνικές δραστηριότητες για μαθητές και γονείς, και ότι οι γονείς θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους συμμετέχουν σε δραστηριότητες με άλλους.

    Οι ίδιοι οι ενήλικες, λέει η Harris, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην διατήρηση στενών, υποστηρικτικών κοινωνικών δεσμών στη δουλειά, στο σπίτι, στη γειτονιά, στους οργανισμούς. Θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τις σχέσεις που προκαλούν ένταση. Σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι όλοι οι τύποι των κοινωνικών δεσμών ευεργετικοί για την υγεία.



    ΣΧΟΛΙΑ