• LIFE&STYLE

    Ιστορική μέρα για την Βρετανία: Δικαιοσύνη για τα θύματα του Hillsborough 27 χρόνια μετά!


    Είναι γεγονός πως αυτό που στοίχειωνε τους οπαδούς της Λίβερπουλ, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η κατηγορία πως η δική τους επεισοδιακή συμπεριφορά είχε παίξει ρόλο στην τραγωδία του Hillsborough το 1989 (στον ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας της ομάδας τους με την Νότιγχαμ Φόρεστ), όμως μετά από ατελείωτους αγώνες ήρθε η δικαίωσή τους.

    lfc7

    Πιο συγκεκριμένα, αφού εξέτασε για μία διετία όλους τους φακέλους της πολύκροτης επίθεσης, το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη, ανακοινώνοντας την Τρίτη (26/4) την ετυμηγορία του, σύμφωνα με την οποία η ευθύνη για το χαμό των 96 αθώων ψυχών δεν βαραίνει τους οπαδούς των “κόκκινων” αλλά την αστυνομία του South Yorkshire και τους υπεύθυνους ασφαλείας του γηπέδου.

    lfc3

    Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η συμπεριφορά των υποστηρικτών της Λίβερπουλ στο Χίλσμπορο δεν συνέβαλε στη δημιουργία μίας επικίνδυνης κατάστασης έξω από τον αγωνιστικό χώρο αλλά αντίθετα ήταν τα λάθη και οι αβλεψίες της αστυνομίας που προκάλεσαν ή συνέβαλαν στην τραγωδία, ενώ καθιστά σαφές ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε η ματαίωση του αγώνα λόγω υπεράριθμων οπαδών στις εξέδρες.

    lfc4

    Χωρίς αμφιβολία, η απόφαση αυτή είναι ιστορική έστω και δεν μπορεί να φέρει πίσω τις 96 αθώες ψυχές, με μέλη των οικογενειών τους να αγκαλιάζονται και να ξεσπούν σε χειροκροτήματα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

    lfc6

    Κατά την έξοδό τους, μάλιστα, από το δικαστήριο πρωταγωνίστησαν σε μία συγκλονιστική σκηνή καθώς τραγούδησαν το “You’ll Never Walk Alone” μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα.

    lfc8

    Αξίζει να σημειωθεί πως το σώμα του δικαστηρίου κλήθηκε να δώσει απάντηση σε 14 ερωτήματα για την ανείπωτη αυτή τραγωδία και από τις απαντήσεις που δόθηκαν προέκυψε η απαλλαγή των οπαδών -και φυσικά των ίδιων των θυμάτων από την παραμικρή ευθύνη.

    lfc9

    “Επιτέλους, ευτυχώς, δικαιοσύνη για τους 96! Αναπαυτείτε εν ειρήνη”, ήταν το άμεσο σχόλιο του Γκάρι Λίνεκερ ενώ λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter: “Ημέρα ορόσημο καθώς η έρευνα για το Χίλσμπορο παρέχει έστω και τώρα δικαιοσύνη για τους 96 οπαδούς της Λίβερπουλ που έχασαν τραγικά τη ζωή τους. Θα ήθελα να απονείμω τα εύσημα στο εκπληκτικό κουράγιο των ανθρώπων που πάλεψαν πάρα πολλά χρόνια για να δει το φως η αλήθεια”.

    sbvs

    gwsgbaaaa

    “Επιτέλους δικαιοσύνη για τους 96 και τις οικογένειές τους. Μπράβο σε όλους εκείνους που δεν τα παράτησαν ποτέ”, έγραψε στη σελίδα του στο Twitter ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουέιν Ρούνεϊ.

    hjmjh

    Όπως ανέφερε το δικαστήριο η αιτία θανάτου για σχεδόν όλα τα θύματα της τραγωδίας του Χίλσμπορο ήταν ασφυξία λόγω συμπίεσης και αυτή ήταν η αιτία θανάτου και για τον νεαρότερο από τους 96 νεκρούς: τον 10χρονο Jon-Paul Gilhooley.

    fbfnn

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/i-disneyland-london-prokite-na-anixi-to-2021-ti-gnorizoume-mechri-tora/40967



    ΣΧΟΛΙΑ