• LIFE&STYLE

    Ισχυρό πλήγμα για την Αθήνα: Ο Economist συγκαταλέγει την ελληνική πρωτεύουσα στις πόλεις με υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής

    acropolis

    Ακρόπολη, Αθήνα


    Άσχημα τα νέα για την Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα του Economist για την ποιότητα ζωής, η ελληνική πρωτεύουσα είναι ανάμεσα στις πόλεις που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στις συνθήκες διαβίωσης, όπως φαίνεται και από τον δείκτη Liveability Ranking του Economist Intelligence Unit (EIU).

    Συγκεκριμένα η Αθήνα βρίσκεται στη θέση 69 (με βαθμολογία 75,3 στα 100) του δείκτη Liveability Ranking, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξεως του 3,4% τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που αποδίδεται ξεκάθαρα στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα. Ακόμα, η Αθήνα βρίσκεται στην κατηγορία 60-70, όπου βρίσκονται όλες οι πόλεις στις οποίες, σύμφωνα με τον EIU, υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

    αθηνα
    Αθήνα, Ελλάδα

    Ο δείκτης Liveability Ranking του EIU εξετάζει τις συνθήκες ζωής ανάμεσα σε 140 πόλεις σε όλο τον κόσμο, με βάση παράγοντες όπως η σταθερότητα, η υγεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η εκπαίδευση και οι υποδομές και καταλήγει στην κατάταξη που δημοσιεύει σε ετήσια βάση.

    Στη φετινή λίστα, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν πόλεις, τις οποίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να φιγουράρουν στις κορυφαίες θέσεις του δείκτη. Για αρκετά χρόνια στη σειρά, η πρωτεύουσα της Αυστρίας, η Βιέννη, κατακτούσε την πρώτη θέση. Όμως φέτος την πρώτη θέση πήρε η Μελβούρνη, η αυστραλιανή πόλη που βρίσκεται πάντα στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης και είναι για το 2016 η καλύτερη πόλη παγκοσμίως για να ζει κανείς.

    βιεννη
    Βιέννη, Αυστρία
    μελβουρνη
    Μελβούρνη, Αυστραλία
    καναδας
    Vancouver, Καναδάς

    Την υπόλοιπη δεκάδα καταλαμβάνουν, η Βιέννη (στη δεύτερη θέση), τρεις καναδικές πόλεις στη σειρά, το Vancouver (3η θέση), το Toronto (4η θέση) και το Calgary (5η θέση), μετά άλλες δύο πόλεις της Αυστραλίας, η Αδελαΐδα (6η θέση) και το Perth (7η θέση), ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Auckland της Νέας Ζηλανδίας (8η θέση), η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι (9η θέση) και μια γερμανική πόλη που κάνει την έκπληξη καταφέρνοντας να μπει στην κορυφαία δεκάδα, το Αμβούργο.

    καναδας
    Calgary, Καναδάς
    καναδας
    Toronto, Καναδάς

    Στον αντίποδα, η δεκάδα με τις χειρότερες πόλεις από άποψη ποιότητας ζωής δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς εκεί βρίσκονται πόλεις χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως πόλεμοι, φτώχεια, πείνα και ασθένειες που απειλούν τη ζωή των κατοίκων. Αναλυτικά την τελευταία θέση της λίστας Liveability Ranking βρίσκεται η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, λόγω του πολέμου και της τρομοκρατίας που μαστίζουν τη χώρα.

    Επιπλέον, την δεκάδα των χειρότερων πόλεων από άποψη συνθηκών διαβίωσης απαρτίζουν το Κίεβο της Ουκρανίας, η Douala του Cameroon, η πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, το Καράτσι του Πακιστάν, το Αλγέρι της Αλγερίας, το Port Moresby της Παπούα-Νέα Γουινέα, η Dhaka του Bangladesh, το Λάγος της Νιγηρίας και η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

    παρισι
    Παρίσι, Γαλλία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2016, η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, έχει καταγράψει πτώση στην κατάταξη της τάξεως του 3,7%, αποτελώντας μια από τις πόλεις που έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση στις συνθήκες διαβίωσης τα τελευταία πέντε χρόνια – μαζί με την Αθήνα, που αναφέρθηκε πιο πάνω. Το Παρίσι κατέλαβε την 32η θέση στον δείκτη Liveability Ranking του EIU και στην πτώση του συνέβαλε ο παράγοντας της τρομοκρατίας, καθώς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, η τουριστική κίνηση αλλά και η ποιότητα ζωής των κατοίκων στην Πόλη του Φωτός μειώθηκαν σημαντικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/thelete-na-allaxete-ipikootita-dite-poso-tha-sas-kostisi-se-23-chores-ke-stin-ellada/68196

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/poliploki-adelfiki-schesi-tis-jackie-kennedy-ti-lee-radziwill/67998



    ΣΧΟΛΙΑ