• Food

    Πίτσα ναπολιτάνα από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Πίτσα ναπολιτάνα από τον Άκη Πετρετζίκη

    Πίτσα ναπολιτάνα από τον Άκη Πετρετζίκη


    Λαχταριστή πίτσα ναπολιτάνα από τον Άκη Πετρετζίκη.

    Αυθεντική συνταγή για την πιο διάσημη ιταλική πίτσα, με σπιτικό αφράτο ζυμάρι και σάλτσα ντομάτας!

    Η ιδανική συνταγή εάν θέλετε να περάσετε μία αυθεντική Ιταλική βραδιά με την οικογένεια ή με φίλους! Σίγουρα θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

    Καλή απόλαυση!

    Συστατικά

    Για τη σάλτσα ντομάτας

    • 300 γρ. ντομάτες, τριμμένες
    • 2 κ.σ. σπιτική κέτσαπ
    • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
    • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 2 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
    • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

    Για τη ζύμη

    • 250 γρ. νερό, κρύο
    • 2 γρ. μαγιά ξηρή
    • 1 κ.γ. μέλι
    • 375 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 7 γρ. αλάτι

    Για τη σύνθεση

    • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
    • φύλλα βασιλικού
    • 150 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • πιπέρι

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για τη σάλτσα ντομάτας

    • Βάζουμε σε ένα μπολ τις τριμμένες ντομάτες, την κέτσαπ, τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τον βασιλικό και τη ρίγανη.
    • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά μεταξύ τους και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

    Για τη ζύμη

    • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, το μέλι και 250 γρ. αλεύρι.
    • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    • Καλύπτουμε τον κάδο με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
    • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ζυμάρι λείο και ελαστικό.
    • Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ και πάλι με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ακόμα ώρα.
    • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη, και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο σχήμα.
    • Τοποθετούμε τα ζυμάρια σε ένα αλευρωμένο ταψί το οποίο καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 2-4 ώρες.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.
    • Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Προσοχή! Το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κατάλληλο να μπει και στον φούρνο.
    • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και βάζουμε από πάνω το ένα από τα ζυμάρια.
    • Ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη, από το κέντρο προς τις άκρες, σε ένα στρόγγυλο σχήμα διαμέτρου 26 εκ. αφήνοντας πιο χοντρό το ζυμάρι στις άκρες.
    • Τοποθετούμε το ζυμάρι στο τηγάνι, προσθέτουμε από πάνω λίγη σάλτσα ντομάτας, λίγη τριμμένη παρμεζάνα, λίγη τριμμένη μοτσαρέλα, και ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το κάτω μέρος του ζυμαριού.
    • Μεταφέρουμε το τηγάνι με την πίτσα στον φούρνο για 3-5 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η πίτσα.
    • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 2 ζυμάρια.
    • Αφαιρούμε τις πίτσες από τον φούρνο.
    • Σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού, φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε ακανόνιστα κομμάτια, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Γρήγορα τυροπιτάκια από τον Άκη Πετρετζίκη,

    Σπανακόπιτα κουρού από τον Άκη Πετρετζίκη



    ΣΧΟΛΙΑ