• Food

    Πίτσα ναπολιτάνα από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom


    Μια πεντανόστιμη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

    Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει μία γευστική πίτσα ναπολιτάνα για να απολαύσουμε το σαββατοκύριακο (και όχι μόνο…)

    Συστατικά

    Για τη σάλτσα ντομάτας

    • 300 γρ. ντομάτες, τριμμένες
    • 2 κ.σ. σπιτική κέτσαπ
    • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
    • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 2 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
    • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

    Για τη ζύμη

    • 250 γρ. νερό, κρύο
    • 2 γρ. μαγιά ξηρή
    • 1 κ.γ. μέλι
    • 375 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 7 γρ. αλάτι

    Για τη σύνθεση

    • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
    • φύλλα βασιλικού
    • 150 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • πιπέρι

    Εκτέλεση

    Για τη σάλτσα ντομάτας

    • Βάζουμε σε ένα μπολ τις τριμμένες ντομάτες, την κέτσαπ, τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τον βασιλικό και τη ρίγανη.
    • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά μεταξύ τους και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

    Για τη ζύμη

    • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, το μέλι και 250 γρ. αλεύρι.
    • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    • Καλύπτουμε τον κάδο με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
    • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ζυμάρι λείο και ελαστικό.
    • Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ και πάλι με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ακόμα ώρα.
    • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη, και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο σχήμα.
    • Τοποθετούμε τα ζυμάρια σε ένα αλευρωμένο ταψί το οποίο καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 2-4 ώρες.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.
    • Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Προσοχή! Το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κατάλληλο να μπει και στον φούρνο.
    • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και βάζουμε από πάνω το ένα από τα ζυμάρια.
    • Ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη, από το κέντρο προς τις άκρες, σε ένα στρόγγυλο σχήμα διαμέτρου 26 εκ. αφήνοντας πιο χοντρό το ζυμάρι στις άκρες.
    • Τοποθετούμε το ζυμάρι στο τηγάνι, προσθέτουμε από πάνω λίγη σάλτσα ντομάτας, λίγη τριμμένη παρμεζάνα, λίγη τριμμένη μοτσαρέλα, και ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το κάτω μέρος του ζυμαριού.
    • Μεταφέρουμε το τηγάνι με την πίτσα στον φούρνο για 3-5 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η πίτσα.
    • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 2 ζυμάρια.
    • Αφαιρούμε τις πίτσες από τον φούρνο.
    • Σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού, φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε ακανόνιστα κομμάτια, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Corn dogs με μοτσαρέλα και μπέικον από τον Άκη Πετρετζίκη

    Το φαγητό της Κυριακής: Χοιρινό στον φούρνο με πατάτες



    ΣΧΟΛΙΑ