• Food

    Μεξικάνικη βραδιά: 5+1 συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη 

    • NewsRoom
    Μεξικάνικο


    Πανεύκολες συνταγές για μεξικάνικο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους

    Διοργανώστε την απόλυτη μεξικάνικη βραδιά απολαμβάνοντας συνταγές από την πατρίδα των αρωμάτων, των χρωμάτων, των γεύσεων που δεν περνούν απαρατήρητες.

    Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει 5+1 εύκολες συνταγές για να «ταξιδέψετε» αυτό το σαββατοκύριακο.

    1.Τάκος με κοτόπουλο και αβοκάντο

    Συνταγή για τάκος με ζουμερό κοτόπουλο, αβοκάντο, γιαούρτι και κόλιανδρο σε αραβικές πίτες, για μια μεξικάνικη βραδιά με τους φίλους σας!

    Συστατικά

    Για το κοτόπουλο

    • 500 γρ. στήθος κοτόπουλου
    • 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό
    • 1 κ.γ. πάπρικα
    • 1 κ.γ. μπούκοβο
    • 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 20 γρ. σάλτσα σόγιας

    Για τα τάκος

    • 250 γρ. αραβικές πίτες, σταρένιες, mini
    • 1 κρεμμύδι
    • 1/2 ντομάτα
    • 1/2 αβοκάντο
    • 8 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
    • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για το κοτόπουλο

    • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες και έπειτα σε μικρά κομμάτια, φορώντας γάντια.
    • Βάζουμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο, το θυμάρι, την πάπρικα, το μπούκοβο, το σκόρδο, το 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τη σάλτσα σόγιας, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αν δεν έχουμε σάλτσα σόγιας, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
    • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
    • Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, το μεταφέρουμε στο τηγάνι, ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε πολύ για να μη χάσει την υγρασία του.

    Για τα τάκος

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
    • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα πιτάκια στη μέση.
    • Δημιουργούμε μπαλάκια με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε μέσα στα πιτάκια για να διατηρηθούν ανοιχτά στον φούρνο.
    • Απλώνουμε σε ένα ταψί ένα φύλλο λαδόκολλας και μεταφέρουμε τα πιτάκια γεμισμένα με τα αλουμινόχαρτα.
    • Ψήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά.
    • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, βγάζουμε τα αλουμινόχαρτα από τα πιτάκια, και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
    • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι, την ντομάτα και το αβοκάντο σε λεπτές φέτες.
    • Γεμίζουμε τα πιτάκια με το αβοκάντο, την ντομάτα, το κρεμμύδι, το κοτόπουλο, το γιαούρτι και τον κόλιανδρο.

    Δείτε βίντεο με τη συνταγή:

    2. Μεξικάνικη σαλάτα

    Εύκολη συνταγή με λίγα υλικά για μεξικάνικη σαλάτα με ρύζι που σας έχει περισσέψει, κόκκινα φασόλια και λαχανικά. Συνοδέψτε την με ψημμένες τορτίγιες!

    Συστατικά

    • 1 τορτίγια
    • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
    • 4 ντοματίνια
    • 200 γρ. ρύζι καρολίνα, βρασμένο
    • 100 γρ. κόκκινα φασόλια, βρασμένα ή κονσέρβα
    • 100 γρ. καλαμπόκι , βρασμένο ή κονσέρβα
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για το σερβίρισμα

    • 2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για την τορτίγια

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
    • Κόβουμε την τορτίγια σε μικρά τριγωνάκια και τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
    • Ψήνουμε στον φούρνο για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα τριγωνάκια τορτίγιας και να γίνουν τραγανά.
    • Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις τορτίγιες να κρυώσουν.

    Για τη σαλάτα

    • Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
    • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
    • Σερβίρουμε τη σαλάτα με τις ψημένες τορτίγιες και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

    3. Τσίλι κον κάρνε

    Συστατικά

    • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κρεμμύδι
    • 2 σκ. σκόρδο
    • 1 κόκκινη πιπεριά
    • 2 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • θυμάρι
    • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
    • 1 κ.γ. κύμινο
    • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
    • 1 κ.γ. πιπέρι , κόκκινο
    • 100 γρ. νερό
    • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    • 1 κύβο βοδινού
    • 400 γρ. κόκκινα φασόλια, σε κονσέρβα
    • 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο

    Για το σερβίρισμα

    • νάτσος
    • γιαούρτι στραγγιστό
    • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
    • γλυκόξινη σάλτσα

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
    • Κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
    • Κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια και την βάζουμε στο τηγάνι.
    • Προσθέτουμε το μπούκοβο, τη ρίγανη, το κύμινο, την πάπρικα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
    • Βάζουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
    • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    • Στη συνέχεια βάζουμε τα φασόλια, τον κύβο, αλάτι, πιπέρι, το νερό και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσουν τα υλικά.
    • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τον μισό κόλιανδρο, το μισό τυρί και ανακατεύουμε.
    • Σερβίρουμε με τα νάτσος το υπόλοιπο τσένταρ, τον υπόλοιπο κόλιανδρο, το γιαούρτι και τη γλυκιά τσίλι σος.

    Δείτε βίντεο με τη συνταγή:

    4. Enchiladas με κοτόπουλο

    Συστατικά

    • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 1 κρεμμύδι
    • 1 κόκκινη πιπεριά
    • 1 πορτοκαλί πιπεριές
    • 2 σκ. σκόρδο
    • 2 πιπεριές τσίλι
    • 1 κ.γ. κύμινο
    • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 50 γρ. λευκό κρασί
    • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
    • 150-250 γρ. νερό
    • 220 γρ. φασόλια χάντρες, κατεψυγμένα
    • 300 γρ. mix τυριών
    • 1 ματσάκι κόλιανδρο

    Για το σερβίρισμα

    • 6 τορτίγιες
    • 1 ντομάτα
    • 100 γρ. mix τυριών
    • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 λάιμ, σε φέτες
    • 2 πιπεριές τσίλι
    • κόλιανδρο
    • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
    • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι.
    • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
    • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες, τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε.
    • Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές τσίλι και τις βάζουμε στο τηγάνι.
    • Προσθέτουμε το κύμινο, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά.
    • Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
    • Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, το νερό, τα φασόλια, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
    • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
    • Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τον κόλιανδρο, τα βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

    Για τη σύνθεση

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
    • Βάζουμε το 1/6 από τη γέμιση σε μία τορτίγια, τυλίγουμε και μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις άλλες 5 τορτίγιες.
    • Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τα απλώνουμε πάνω από τις τορτίγιες. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
    • Σερβίρουμε με φέτες λάιμ, τσίλι ψιλοκομμένα, τα φύλλα από τον κόλιανδρο και το γιαούρτι.

    Δείτε βίντεο με τη συνταγή:

    5. Fajitas με κοτόπουλο

    Δοκιμάστε να φτιάξετε την τέλεια εκδοχή για fajitas με κοτόπουλο. Η πιο νόστιμη συνταγή για το μεξικάνικο πιάτο που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι.

    Συστατικά

    Για το μείγμα με τις πιπεριές

    • 1 κίτρινη πιπεριά
    • 1 πράσινη πιπεριά
    • 1 κρεμμύδι
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 1 κ.γ. μπούκοβο
    • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη

    Για το κοτόπουλο

    • 1 κ.σ. γεμάτη σπόρους κόλιανδρου
    • 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
    • 2 πρέζες αλάτι
    • πιπέρι
    • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • χυμό λάιμ, από 1 λάιμ

    Για τη σύνθεση

    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 8 αραβικές πίτες, μικρές, σταρένιες
    • 1 ντομάτα
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 1 αβοκάντο
    • χυμό λάιμ, από ½ λάιμ
    • 3 κ.σ. γεμάτες γιαούρτι στραγγιστό

    Για το σερβίρισμα

    • λάιμ, κομμένο σε φέτες
    • κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για το μείγμα με τις πιπεριές

    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
    • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
    • Πασπαλίζουμε το τηγάνι με το ελαιόλαδο, και ρίχνουμε τα λαχανικά.
    • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
    • Προσθέτουμε το μπούκοβο και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση, και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
    • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.

    Για το κοτόπουλο

    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
    • Ρίχνουμε τους σπόρους κόλιανδρου, και αφήνουμε να σοταριστούν για 1-2 λεπτά.
    • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε τους σπόρους σε ένα γουδί, και τους σπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
    • Ρίχνουμε τη σκόνη κόλιανδρου σε ένα ξύλο κοπής. Προσθέτουμε το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
    • Φοράμε γάντια, και τοποθετούμε τα φιλέτα κοτόπουλου πάνω στα μπαχαρικά.
    • Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες, και ανακατεύουμε κάνοντας μασάζ με τα χέρια μας για να απλωθούν ομοιόμορφα τα μπαχαρικά σε όλο το κοτόπουλο.
    • Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε ξανά με τα χέρια μας να πάει παντού.
    • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μεταφέρουμε το κοτόπουλο, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
    • Σβήνουμε με τον χυμό από το λάιμ, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ.

    Για τη σύνθεση

    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
    • Βάζουμε τις πίτες στο τηγάνι, και ψήνουμε για 1 λεπτό την καθεμία από την κάθε μεριά.
    • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής την ντομάτα σε κυβάκια, και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
    • Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
    • Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση κατά μήκος, στρίβουμε με τα χέρια μας τα 2 κομμάτια από τις αντίθετες κατευθύνσεις, και το ανοίγουμε.
    • Αφαιρούμε το κουκούτσι καρφώνοντας ένα μαχαίρι και με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα του.
    • Κόβουμε σε κυβάκια, και το μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ.
    • Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό από το λάιμ, και πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι.
    • Μεταφέρουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ.
    • Συνθέτουμε τα fajitas με τις πίτες, το κοτόπουλο, τις πιπεριές, το αβοκάντο, την ντομάτα και το γιαούρτι, και σερβίρουμε με φέτες λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο.

    Δείτε βίντεο με τη συνταγή:

    6. Banoffee tacos

    Και ήρθε η ώρα για το γλυκό!

    Συστατικά

    Για τις γλυκιές τορτίγιες

    • 2 ασπράδια, από μεσαία αβγά
    • 115 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
    • 100 γρ. γάλα πλήρες
    • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο

    Για τη σάλτσα καραμέλας

    • 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
    • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
    • 60 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
    • 1 πρέζα αλάτι

    Για τη σύνθεση

    • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
    • 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
    • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    • 2 μπανάνες
    • 50 γρ. μπισκότα τύπου digestive
    • 150 γρ. dulce de leche
    • 1/2 κ.γ. κανέλα

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για τις γλυκιές τορτίγιες

    • Βάζουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια του αβγού, τη ζάχαρη, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι να κάψει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. ιδανικά θέλουμε να έχει διάμετρο 10 εκ. αλλιώς μεγαλύτερο.
    • Παίρνουμε μια φόρμα για muffins 12 θέσεων, την τοποθετούμε ανάποδα στον πάγκο εργασίας, και την αφήνουμε μέχρι να τη χρειαστούμε.
    • Προσθέτουμε στο τηγάνι 1 κ.σ. από το μείγμα και το απλώνουμε με το κουτάλι ώστε να έχει διάμετρο περίπου 10 εκ.
    • Ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
    • Αναποδογυρίζουμε την τορτίγια και την αφήνουμε να ψηθεί για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα και από αυτή την πλευρά.
    • Αφαιρούμε την τορτίγια από το τηγάνι και τη στερεώνουμε -διπλώνοντάς τη στη μέση- ανάμεσα στα εξογκώματα της φόρμας για muffins. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε στην τορτίγια το χαρακτηριστικό σχήμα των tacos.
    • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
    • Θα φτιάξουμε περίπου 10 τορτίγιες.
    • Αφήνουμε τις τορτίγιες στην άκρη να κρυώσουν καλά.

    Για τη σάλτσα καραμέλας

    • Βάζουμε σε ένα μπολάκι το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
    • Τυλίγουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 800 Watt.
    • Αφαιρούμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων χρησιμοποιώντας μια πετσέτα ώστε να μην καούμε.
    • Αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη και ανακατεύουμε πολύ καλά χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

    Για τη σύνθεση

    • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια αφράτη σαντιγί.
    • Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες, σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας, και τα μεταφέρουμε σε 2 μπολάκια.
    • Συνθέτουμε τα tacos γεμίζοντας κάθε τορτίγια με λίγες φέτες μπανάνας, προσθέτουμε 1 κ.σ. dulce de leche, 1 κ.σ. σαντιγί, λίγα σπασμένα μπισκότα, περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
    • Σερβίρουμε.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπιτική μηλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

    Λαζάνια με κιμά από τον Άκη Πετρετζίκη

    Σοκολατένια πίτσα από τον Άκη Πετρετζίκη



    ΣΧΟΛΙΑ