• Food

    Εύκολο κέικ σοκολάτας στο σπίτι χωρίς αλεύρι!

    • Bloomberg

    Πηγή φωτογραφίας: https://lilyvanilli.com/


    Η Lily Vanilli είναι μια ηρωίδα στον χώρο της γαστρονομίας.

    Αυτοδίδακτη αρτοποιός, με αφοσιωμένη πελατεία, ο φούρνος της στο ανατολικό Λονδίνο είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Η ίδια έχει δημιουργήσει δε κέικ για μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της μουσικής σκηνής, συμπεριλαμβανομένων της Madonna και του Elton John.

    Όταν ήρθε το lockdown του κορονοϊού, η ίδια προσπάθησε να επινοήσει εύκολες συνταγές για τους ανθρώπους που βρέθηκαν κλεισμένοι σπίτι και σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, τη συνταγή του οποίου συμφώνησε να μοιραστεί με το Bloomberg.

    «Ήθελα κάτι που να είναι πραγματικά απλό, αλλά με ποιότητα εστιατορίου», λέει η ίδια.

    Θα χρειαστούμε:

    – Μεταλλική φόρμα 18 εκ. ή ελάχιστα μεγαλύτερη.
    – Αυγοδάρτη (σύρμα), δύο μπολ και ένα κατσαρολάκι.
    – Χαρτί ψησίματος.

    Υλικά:

    * 225g μαύρη σοκολάτα⁠
    * 90g καστανή ζάχαρη⁠
    * 35g κακάο σε σκόνη
    * 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    ⁠* 125 γρ. ανάλατο βούτυρο
    ⁠* 4 αυγά

    Μία χούφτα πεκάν (ή καρύδια ή φουντούκια)

    Εκτέλεση:

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Περνάμε τη φόρμα μας με λίγο βούτυρο και κολλάμε στο εσωτερικό της το χαρτί ψησίματος. Το χαρτί πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο από τη φόρμα και να προεξέχει από αυτήν.


    2. Κοσκινίζουμε μαζί το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.

    3. Κόβουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τα λιώνουμε μαζί σε μπεν-μαρί (ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ τοποθετημένο πάνω από μια κατσαρόλα με λίγο νερό) σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε αργά μέχρι να λιώσουν και αφήνουμε να κρυώσουν (Συμβουλή: Βγάλτε το μπολ από τη φωτιά όταν θα έχουν λιώσει τα 3/4. Το μείγμα σας θα κρυώσει καθώς θα λιώνει η υπόλοιπη σοκολάτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 1,5 λεπτό, σε διαστήματα 30 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας μετά από κάθε διάστημα).

    4. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε καλά τα αυγά με ένα σύρμα για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

    5. Προσθέτουμε τα αυγά στο κρύο μείγμα σοκολάτας και, πάλι με το σύρμα, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να γυαλίζει.

    6. Προσθέτουμε το μείγμα του κακάο και ανακατεύουμε καλά.

    7. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα με το χαρτί ψησίματος.


    8. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και νιφάδες αλατιού (το τελευταίο είναι προαιρετικό, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα).

    9. Ψήνουμε για 19-20 λεπτά. Το κέικ μας θα πρέπει να έχει ψηθεί από πάνω, αλλά να κουνιέται όταν σείουμε τη φόρμα. Θέλουμε να είναι υπέροχα παχύρρευστο στο κέντρο. Είναι φυσιολογικό το κέικ να φουσκώσει και να ξεφουσκώσει μόλις κρυώσει. Εάν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη φόρμα, ελέγξτε το γλυκό σας μετά από 18 λεπτά.

    Διατηρείται καλά για τέσσερις με πέντε ημέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ