• LIFE&STYLE

    Έρευνα: Το να είσαι καλός γονιός σε καταστρέφει ψυχολογικά


    Τα παιδιά που έχουν συναισθηματικούς γονείς έχουν τεκμηριωμένα πλεονεκτήματα: μικρότερη πιθανότητα για κατάθλιψη, λιγότερη επιθετικότητα και περισσότερη ενσυναίσθηση. Οι γονείς αναφέρουν επίσης καλύτερη αυτοεκτίμηση όταν προσπαθούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους.

    Αλλά μέσα τους, είναι καταστροφικό.

    Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northwestern έχει εξετάσει το κρυμμένο τίμημα της γονικής ενσυναίσθησης. Διαπίστωσαν ότι ενώ τα παιδιά με συναισθηματικούς γονείς είναι σε καλύτερη κατάσταση σωματικά και συναισθηματικά, τα κύτταρα των γονέων αποκαλύπτουν χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή. Όταν τα παιδιά τους υποφέρουν ψυχολογικά, το ανοσοποιητικό σύστημα των συναισθηματικών γονέων δέχεται ισχυρό χτύπημα.

    Οι ερευνητές ρώτησαν 247 ζευγάρια γονέων και των εφήβων παιδιών τους, πόσο συχνά και σε ποιο βαθμό οι γονείς θα μπορούσαν να καταλάβουν τα αισθήματα των παιδιών τους και να ανταποκριθούν με το κατάλληλο ενδιαφέρον. Πήραν επίσης δείγματα αίματος. Οι συναισθηματικοί γονείς και τα παιδιά τους ήταν πολύ καλύτερα ψυχολογικά. Τα παιδιά των συναισθηματικών γονέων έδειξαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής. Οι γονείς τους ήταν ακριβώς το αντίθετο. Τα δείγματα τους αποκάλυψαν αυτή τη χαμηλού βαθμού συστηματική φλεγμονή.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στα τέλη του περασμένου έτους και θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο περιοδικό «Health Psychology», ακολουθεί την έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό «Clinical Psychological Science». Εκεί, η ομάδα του Northwestern εξέτασε 143 ζεύγη γονέων και παιδιών στην εφηβεία για την ενσυναίσθηση των γονέων και την κατάθλιψη των παιδιών. Ένα χρόνο αργότερα, πήραν δείγματα αίματος από τους γονείς και εισήγαγαν ένα βακτηριακό στοιχείο για να μελετήσουν την ανοσολογική αντίδραση.

    Καθώς αυξάνονταν τα καταθλιπτικά συμπτώματα των παιδιών τους, το ίδιο έκαναν και οι δείκτες φλεγμονής των συναισθηματικών γονέων. Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι οι αυτοί που φροντίζουν άτομα με χρόνιες ασθένειες αναπτύσσουν χρόνια φλεγμονή και αυξημένες στρεσογόνες ορμόνες με την πάροδο του χρόνου.

    Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ενσυναίσθηση απαιτεί από εμάς να βάλουμε τα δικά μας συναισθήματα στην άκρη για να επικεντρωθούμε σε κάποιον άλλο, μια προσπάθεια που συνδέεται με αυξημένο στρες και υψηλότερη φλεγμονή. Οι συναισθηματικοί γονείς επίσης, μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να θυσιάσουν τη δική τους υγεία για χάρη των παιδιών τους, παραλείποντας πράγματα όπως ο ύπνος, η άσκηση, και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να μετριάσουν το άγχος της φροντίδας.

    H οικογενειακή θεραπεία συχνά συμβουλεύει τους γονείς ότι πρέπει να δείχνουν περισσότερη κατανόηση, δεδομένων των τεράστιων πλεονεκτημάτων για τα παιδιά. Αλλά εάν αυτή η συναισθηματική προσπάθεια έρχεται με ένα σωματικό τίμημα, οι γονείς πρέπει να διδάσκονται πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους επίσης , δήλωσε η Erika M. Manczak, μια απόφοιτος ψυχολογίας του Northwestern και η επικεφαλής συγγραφέας και των δύο μελετών.

    «Ο επαρκής ύπνος, η άσκηση και η μείωση του άγχους είναι πράγματα που σχετίζονται με αυτούς τους τύπους των ανοσοποιητικών διαδικασιών», είπε η Manczak στο Quartz. «Δεν είναι εγωιστικό από την πλευρά των γονέων το να βρίσκουν χρόνο για όλα αυτά, είναι πραγματικά κρίσιμα για τη δική τους ψυχική και σωματική υγεία».

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/sigkinitiki-aponomi-stefanidi-o-ethnikos-imnos-tis-katerinas/68484

     



    ΣΧΟΛΙΑ