• LIFE&STYLE

    Από τα ταξί της Σαγκάης, στα σαλόνια των Christie’s

    • NewsRoom

    Chinese antique collector Liu Yiqian, founder of Long Museum,


    Η είδηση για ρεκόρ τιμής σε πίνακα, σε δημοπρασία έργων τέχνης, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, της είδησης για την πώληση του έργου του Modigliani έγκειται στο ότι ο πλειοδότης του δεύτερου ακριβότερου πίνακα στον κόσμο, ο Liu Yiqian, στο παρελθόν ήταν ένας απλός οδηγός ταξί, o οποίος σήμερα μετρά στους λογαριασμούς του δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αυτά τα απέκτησε, παίζοντας στο χρηματιστήριο – χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες των επενδυτικών του κινήσεων.

    AP_932324761915

    Στη συνέχεια, ο Liu ασχολήθηκε με τις αγοροπωλησίες έργων τέχνης. Ο ίδιος και η σύζυγός του κατέχουν δύο μουσεία στη Σαγκάη : Το Long Museum Pudong και το Long Museum West Bund.

    Σε συνέντευξη, που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Κινέζος κροίσος, δήλωσε ότι “Το μουσείο μας είναι μόνο δύο ετών και κυρίως περιλαμβάνει έργα της παραδοσιακής κινεζικής κουλτούρας. Αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για εμάς να αποκτήσουμε ένα παγκόσμιο έργο τέχνης και να δώσουμε μια νέα πνοή στο μουσείο”.

    Χαρακτηριστικό της οικονομικής επιφάνειας του Liu είναι το γεγονός πως, για την αγορά του πίνακα του Amedeo Modigliani, χρησιμοποίησε την American Express κάρτα του.

    Να σημειωθεί ότι, τo 2014, o Liu έσπασε εις διπλούν το εθνικό ρεκόρ της Κίνας για τα περισσότερα χρήματα σε δημοπρασία, καθώς έδωσε αρχικά 36,3 εκατομμύρια δολάρια για μια κότα από πορσελάνη, τον Απρίλιο, και 45 εκατομμύρια δολάρια για μια ταπισερί από το Θιβέτ, το Νοέμβριο.



    ΣΧΟΛΙΑ