• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρεκόρ 274 ετών για τον γυμνό πίνακα του Modigliani

    • Bloomberg

    Amedeo Modigliani, Nu couché (sur le côté gauche)


    Στο ποσό των 157,2 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε τελικά ο γυμνός πίνακας του Μοντιλιάνι (Amedeo Modigliani) που βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s τη Δευτέρα, 14 Μαΐου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή στην 274 ετών ιστορία του οίκου Sotheby’s, σε μια δημοπρασία που, κατά τα άλλα, χαρακτηρίστηκε μάλλον «χλιαρή».

    Ο πίνακας του 1917 “Nu couche (sur le cote gauche)” άνοιξε τη δημοπρασία ιμπρεσιονιστικών και μοντέρνων έργων του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη και η τιμή στην οποία πωλήθηκε κάλυψε το μισό από το σύνολο των 318,3 εκατομμυρίων δολαρίων της βραδιάς. Από τα 45 έργα που βγήκαν σε δημοπρασία, τα 13 δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων έργων του Πικάσο, του Χένρι Μουρ και του Μαρκ Σαγκάλ.
    Ο πωλητής του Μοντιλιάνι, ο δισεκατομμυριούχος Ιρλανδός John Magnier, είχε αγοράσει τον πίνακα το 2003 έναντι 26,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του έργου εξαπλασιάστηκε μέσα σε 15 χρόνια.
    Με την αρχική εκτίμηση για την τιμή πώλησης του έργου να είναι ότι θα ξεπερνούσε τα 150 εκατ. δολάρια, ο πίνακας αναμενόταν να πωληθεί σε τιμή-ρεκόρ για έργο του Μοντιλιάνι, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 170,4 εκατ. δολαρίων που είχε «πιάσει» ένα ακόμη γυμνό του μεγάλου καλλιτέχνη το 2015. Αγοραστής εκείνου του πίνακα ήταν το Long Museum της Σανγκάης, ιδρυτής του οποίου είναι ο δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian.

    Στο τέλος, μόνο ένας ενδιαφερόμενος δραστηριοποιήθηκε – ένας πελάτης ο οποίος είχε συμφωνήσει πριν από τη δημοπρασία να δώσει ένα αμετάκλητο ποσό που θα του εξασφάλιζε την πώληση. Οι προσφορές ξεκίνησαν από τα 125 εκατ. δολάρια και τόσο η αίθουσα όσο και τα τηλέφωνα παρέμειναν πεισματικά σιωπηλά.

    Υψηλές προσδοκίες

    «Οι προσδοκίες από την πλευρά του πωλητή είχαν τεθεί πολύ ψηλά – περίπου $200 εκατ. – καθιστώντας το έργο το δεύτερο ακριβότερο έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ», είπε ο Todd Levin, ένας σύμβουλος τέχνης που συμμετείχε στη δημοπρασία για λογαριασμό πελατών του.

    Ο ακριβότερος πίνακας που πουλήθηκε ποτέ – ο “Salvator Mundi” του Leonardo Da Vinci – έφτασε τα 450,3 εκατ. δολάρια τον Νοέμβριο. «Αυτό κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν ότι δεν είναι κάτι που χρειάζεται πολύ σκέψη, ακόμα και για τους πολύ πλούσιους ανθρώπους», είπε ο Levin.

    ’Salvator Mundi’ by Leonardo da Vinci

    Όπως ο πίνακας του Μοντιλιάνι, ο πίνακας ενός γυμνού κοριτσιού με ένα καλάθι λουλούδια του Πικάσο στη δημοπρασία των Ροκφέλερ κατέληξε επίσης σε έναν εγγυητή-τρίτο πρόσωπο, «πιάνοντας» τα 115 εκατ. δολάρια.

    Pablo Picasso, Fillette à la corbeille fleurie

    «Ο εγγυητής τρόμαξε τον ανταγωνισμό, κάτι το οποίο έστρωσε το έδαφος για ένα μάλλον απογοητευτικό ρεκόρ στην ιστορία του οίκου», ανέφερε ο Evan Beard, διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Τέχνης της τράπεζας U.S. Trust, σχετικά με την πώληση του Μοντιλιάνι.

    Ενώ η δημοπρασία ήταν κυρίως σιωπηρή, ένα σημαντικό σημείο της βραδιάς ήταν το τοπίο “Lake George with White Birch” της Georgia O’Keeffe, το οποίο «έπιασε» τα 11,3 εκατ. δολάρια, ήτοι ποσό περίπου διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης.

    Μια πλήρης εβδομάδα

    Η δημοπρασία του οίκου Sotheby’s ήταν η πρώτη από μια σειρά δημοπρασιών ιμπρεσιονιστικής, μοντέρνας, μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και όπου αναμένεται να πουληθούν έργα αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.

    Η αίθουσα του οίκου Sotheby’s ήταν κατάμεστη. Μάλιστα, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο κοσμηματοπώλης Λόρενς Γκραφ, ενώ μια μπάντα έπαιζε ζωντανή τζαζ μουσική και η σαμπάνια έρεε άφθονη στους καλεσμένους.

    Ένας πίνακας του Πικάσο ο οποίος πουλήθηκε από την Σου Γκρος, πρώην σύζυγο του Μπιλ Γκρος, έφτασε τα 36,9 εκατ. δολάρια. Το έργο του 1932  “Le Repos” είναι ένα πορτρέτο της ερωμένης του Πικάσο, Marie-Therese Walter.

    Picasso, Le Reve



    ΣΧΟΛΙΑ