• Think Tanks

    Πώς μετριέται η ανταγωνιστικότητα;


    Πώς μετριέται η ανταγωνιστικότητα; Όχι, δε μιλάμε για τη δόξα του να ανεβαίνεις την επιχειρηματική ιεραρχία, μιλάμε για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ή αυτό που καθιστά μία χώρα έτοιμη για επιτυχία.

    Οι παράγοντες αυτοί εξελίσσονται καθώς οι νέες τεχνολογίες φέρνουν δραματικές αλλαγές. Με αυτήν την έννοια, η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει δραστικά το τι σημαίνει να είσαι ανταγωνιστικός το 2018, και αυτό είναι που το νέο πλαίσιο του Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 4.0 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θέλει να συλλάβει με νέους υπολογισμούς που εκτιμούν πόσο έτοιμες για το μέλλον είναι διαφορετικές οικονομίες.

    “Είναι ένας πλήρης επαναπροσδιορισμός των προηγούμενων μεθοδολογιών μας”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Thierry Geiger, επικεφαλής έρευνας και περιφερειακών επιπτώσεων του Φόρουμ. “Δεν είναι μόνο τα επιφανειακά ζητήματα, όπως η καινοτομία και η δυναμική των επιχειρήσεων, εξετάζουμε επίσης τους παράγοντες που βρίσκονται στα θεμέλια της κοινωνίας, όπως το κοινωνικό κεφάλαιο και την εμπιστοσύνη”.

    Στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 85,6 πόντους με άριστα τους 100. Ακολούθησαν η Σιγκαπούρη, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

    Καθώς η τεχνολογία επηρεάζει και επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε, η μελέτη μετρά τους τομείς που είναι σημαντικότεροι για τη μακροχρόνια ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση σε λιγότερο χειροπιαστούς παράγοντες που γίνονται πιο σημαντικοί. Στους κύριους παράγοντες περιλαμβάνονται το πόσο καλά είναι προετοιμασμένη μία χώρα για αλλαγή και την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία όλων των συμμετεχόντων, μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης.

    “Ο δείκτης ρίχνει φως σε κάποια από τα μυστικά πίσω από τη δυνατότητα καινοτομίας σε ορισμένες χώρες”, δήλωσε ο Geiger. “Γιατί συμβαίνει να υπάρχουν λίγα μόνο ισχυρά κέντρα καινοτομίας στον κόσμο και τόσες πολλές άλλες χώρες που απλά δεν μπορούν να καινοτομήσουν και να κερδίσουν σε ανάπτυξη από την καινοτομία;”.

    Με βάση 12 παράγοντες παραγωγικότητας, ή “πυλώνες”, το πλαίσιο δίνει έμφαση σε παράγοντες που θα γίνουν σημαντικότεροι καθώς η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση επιταχύνει, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου κεφαλαίου, της ευελιξίας, της αντοχής και της καινοτομίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα άθροισμα που λαμβάνει υπόψη 98 μεμονωμένους παράγοντες.

    “Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη τριάδα σε επτά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η καινοτομία, η δυναμική των επιχειρήσεων και η επιχειρηματική κουλτούρα”, ανέφερε ο Geiger. “Η προθυμία να δημιουργήσεις κάτι, το επιχειρηματικό πνεύμα είναι ισχυρό εκεί”.

    Ωστόσο, δεν είναι όλα θετικά για τις ΗΠΑ, με κάποιες ενδείξεις αποδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού και επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά στη δημόσια τάξη, με τη χώρα να εμφανίζει ένα ποσοστό δολοφονιών που είναι πενταπλάσιο από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών. Επίσης, υπολείπεται στον πυλώνα της Υγείας, με το αναμενόμενο προσδόκιμο υγιούς ζωής στα 67,7 χρόνια, τρία χρόνια λιγότερο από τον μέσο όρο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και έξι χρόνια λιγότερο από τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.

    “Υπάρχει σαφώς περιθώριο βελτίωσης”, είπε ο Geiger. “Οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης και διάφορων μορφών διαφάνειας είναι αποτρεπτικές για την ανταγωνιστικότητα”.

    Η μελέτη δείχνει ότι οι ανοιχτές οικονομίες είναι πιο καινοτόμες και έχουν αγορές που λειτουργού καλύτερα. Υπογραμμίζει επίσης το πώς οι αλλαγές στην τεχνολογία θα πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τις κοινωνικές πολιτικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον κόσμο της εργασίας που αλλάζει. Οι σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία και οι Γερμανία ξεχωρίζουν όλες ως χώρες με καλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας και παράλληλα ισχυρή κοινωνική στήριξη.

    “Εδώ μιλάμε για αναδιανομή, δίχτυα ασφαλείας, πολιτικές επανεκπαίδευσης και νέων δεξιοτήτων που είναι ενσωματωμένες στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας”, είπε ο Geiger. “Όλα αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους που έχουν χάσει τη δουλειά τους σε βιομηχανίες που πεθαίνουν και να τους προσφέρουν μία δεύτερη ευκαιρία σε άλλους τομείς”.

    To κείμενο είναι της Emma Charlton, και δημοσιεύθηκε στο weforum.org (world economic forum) 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρευνα σοκ: Όλοι τρώμε πλαστικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευάγγελος Αχιλλόπουλος (Acromove): Ο Έλληνας που εξάγει τεχνολογία στην ΙΒΜ και ανταγωνίζεται την Amazon

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Επίθεση από το υπ. Οικονομίας στον ΣΕΒ – Τι απαντά για την πτώση στην παγκόσμια κατάταξη Ανταγωνιστικότητας



    ΣΧΟΛΙΑ