• Ροή Ειδήσεων

    Σήμερα η ψήφιση του μεταφορικού ισοδύναμου – Oι αλλαγές που θα φέρει

    • NewsRoom
    μεταφορικο ισοδυναμο

    Μεταφορικό ισοδύναμο


    Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το μέτρο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, επεκτείνοντας την ισχύ του και στις αεροπορικές μεταφορές, όπως ορίζει η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας.

    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία, το μεταφορικό ισοδύναμο θα επαναπροσδιοριστεί, συμπεριλαμβάνοντας την εξίσωση του κόστους μεταφοράς όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και όχι αποκλειστικά των θαλάσσιων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

    Ταυτόχρονα, ορίζει ότι η απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί θα κοστολογείται, όπως θα ίσχυε αν η ίδια απόσταση διενεργούνταν από ένα σημείο σε ένα άλλο, της ηπειρωτικής Ελλάδας.

    Επιπροσθέτως, επεκτείνεται και σε άλλους δικαιούχους η χορήγηση του αντισταθμίσματος νησιωτικού κόστους (ΑΝΗΚΟ). Με αυτή τη νέα προσθήκη, στους δικαιούχους του αντισταθμίσματος νησιωτικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού ΔΕΠ Ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, που έχει την έδρα του σε νησί και το προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, του πυροσβεστικού σώματος καθώς και οι στρατιωτικοί, που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο λιμενικό σώμα.

    Κατ’ εξαίρεση χορήγηση του ΑΝΗΚΟ προβλέπεται και σε ορισμένες περιπτώσεις ωφελούμενων επιχειρήσεων με έδρα την Κρήτη, για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες με αυξημένο κόστος μεταφοράς. Τέλος, παρατείνεται για έξι μήνες η διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα, που αφορά στα μνημονευόμενα νησιά.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Σαντορινιός από το βήμα της Βουλής, «Το μεταφορικό ισοδύναμο έχει αγκαλιαστεί από τους νησιώτες», διευκρινίζοντας πως έχουν επιδοτηθεί ήδη 200 χιλιάδες εισιτήρια, ενώ έχει μειωθεί κατά 43% το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεταφορικό ισοδύναμο: Άνοιξε η πλατφόρμα-Αρχίζουν οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πρεμιέρα» για το μεταφορικό ισοδύναμο – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το Μεταφορικό Ισοδύναμο



    ΣΧΟΛΙΑ