• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πόσα χρήματα πρέπει να έχει κανείς για να θεωρείται πλούσιος από τις τράπεζες;

    • Bloomberg


    Πόσο ακριβώς «πλούσιος» είναι ένας πλούσιος;

    Η απάντηση, φυσικά, εξαρτάται από το ποιος ρωτάει. Και στις μέρες μας, αυτοί που ρωτούν είναι πολλοί.

    Σε «πλουσιο-πόλεις», όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, το 1% του πληθυσμού παραπονιέται ότι το να ζει κανείς με 500.000 δολάρια ετησίως είναι σαν να πρωταγωνιστεί σε μυθιστόρημα του Ντίκενς. Σύμφωνα, ωστόσο, με ό,τι λέγεται στον κόσμο του private banking, η αλήθεια είναι ότι 25 εκατ. δολάρια θεωρούνται αρκετά.

    Τα 25 εκατ. δολάρια είναι επενδύσιμος πλούτος. Με τόσα χρήματα, μπορεί ίσως να αρχίσεις να αισθάνεσαι πλούσιος. Ίσως. Γιατί στην εποχή μας, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση υπερβολικού πλούτου στα χέρια λίγων και υπερβολικών ανισοτήτων, εκεί ακριβώς βρίσκεται το όριο που χωρίζει τους πλούσιους από τους όχι πλούσιους. Για την ακρίβεια, τόσο κοστίζει το εισιτήριο για να μπει κανείς στην τάξη τους. Και αν στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων είναι κάτι το απλησίαστο, για την ελίτ του private banking, το ποσό αυτό είναι απλώς αρκετό για να έχει κανείς πρόσβαση στη βασική υπηρεσία τους.

    Και όλα αυτά, αν μιλάμε για την οικονομική κατηγορία. Αν πάλι μιλάμε για την business class του πλούτου, ο πήχης ανεβαίνει. Πού; Στα 100 εκατ. δολάρια. Και για την πρώτη θέση; 200 εκατ. δολάρια. Και αν μιλάμε για τόσο πλούσιους που να έχουν δικό τους τζετ; Τότε ανεβαίνουμε στο 1 δισ. δολάρια.

    Όλοι ξέρουμε πως η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως και μεταξύ πλουσίων και πραγματικά πλουσίων, διευρύνεται συνεχώς, κάτι που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου αλλά και στον πλούτο που παράγεται από τις ανά τον κόσμο ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Αυτό που είναι λιγότερο προφανές, τουλάχιστον εκτός των χρηματοοικονομικών κύκλων, είναι η αξία αυτού του χρήματος για τους τραπεζίτες που έχουν αναλάβει να φροντίζουν διακριτικά τις περιουσίες αυτές. Κανένας τραπεζίτης δεν πρόκειται να σας πει ότι δεν νοιάζεται για τους πελάτες που έχουν «μόνο» μερικά εκατομμύρια. Η Northern Trust Corp., η οποία συνεργάζεται με πολλές από τις πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία τρίμηνα, το 50% και πλέον των νέων πελατών της έχει διαθέσιμα για επενδύσεις κεφάλαια άνω των 10 εκατ. δολαρίων.

    Το κριτήριο που κάνει κάποιον πλούσιο έχει αλλάξει δραματικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το 1994, όταν ο Peter Charrington, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της Citi Private Bank, πρωτομπήκε στην τράπεζα, «τα τρία εκατομμύρια θεωρούνταν ευρέως πολύ μεγάλη περιουσία». Εικοσιπέντε χρόνια μετά, το ποσό αυτό είναι πλέον 25 εκατ. δολάρια.

    Πέραν αυτού, συνεκτιμάται επίσης η οικογενειακή κατάσταση, αλλά και το πού βρίσκεται αυτή η περιουσία: σε μετρητά, ακίνητα, μετοχές και ούτω καθ’ εξής.

    Σε κάθε περίπτωση, «το να γίνει κανείς πλούσιος είναι κάτι περίπλοκο», λέει ο Steven Fradkin, πρόεδρος του τμήματος διαχείρισης περιουσίας στη Northern Trust. Σίγουρα, όμως, «πρόκειται για μια καλή περιπλοκή».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιο πρώην πριγκιπικό ζεύγος δίνει μάχη στα δικαστήρια για μία έπαυλη 18 δωματίων



    ΣΧΟΛΙΑ