• Ροή Ειδήσεων

    Από 4 σε 2: Η πρόβλεψη-σοκ για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αν δημιουργηθεί bad bank


    Μπορεί η δημιουργία μιας bad bank να συρρικνώσει τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε δύο; Αυτό το φοβούνται οι τραπεζίτες. Καθώς «βλέπουν» ότι η δημιουργία μιας bad bank έρχεται όλο και πιο κοντά.

    Ο SSM ξεκίνησε πιλοτικά το «πείραμα» της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» στην Κύπρο. Από το τι ψάρια θα πιάσει θα κριθεί τι θα συμβεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και ειδικά στις ευαίσθητες περιοχές του νότου.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες εκφράζουν την ανησυχία ότι ενδεχομένως η δημιουργία μιας bad bank, στην οποία θα «πάνε» μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 90 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων είναι 200δισ ευρώ, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση τον κλάδο.

    «Και θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του κ. Γιάννη Κωστόπουλου, ότι η ελληνική αγορά χωράει 2,5 τράπεζες», ανέφερε στο mononews.gr γνωστός τραπεζίτης, συμπληρώνοντας πως οι τράπεζες θα πρέπει να «τρέξουν γρηγορότερα από τους συμφωνημένους στόχους στη μείωση των καθυστερούμενων δανείων».

    Το μοντέλο της Κύπρου πάντως μπήκε μπροστά.

    Με όχημα τη Συνεργατική Τράπεζα του νησιού που «έσπασε» σε καλή και κακή. Το καλό κομμάτι το απορρόφησε η Ελληνική Τράπεζα, το «κακό» θα το «τρέξει» η Altamira, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής «κόκκινων» δανείων της Sareb, η οποία είναι η bad bank της Ισπανίας.

    Και επειδή όλα έχουν τη σημασία τους, υπενθυμίζουμε ότι Altamira ονομάζεται μια σπηλιά στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, που είναι παγκοσμίως γνωστή για τις προϊστορικές της βραχογραφίες. Στην κυριολεξία Altamira σημαίνει κοιτάζω ψηλά.

    Στα καθ’ ημάς τώρα, την περασμένη Τρίτη, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θόδωρος Μητράκος, μιλώντας στο συνέδριο για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, μίλησε και για την bad bank.

    Όπως είπε «είναι θετικό ότι, στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχει αρθεί το μεγαλύτερο μέρος των θεσμικών εμποδίων που δυσχέραιναν την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, ενώ θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά το σχέδιο οδηγιών για την ίδρυση εθνικών εταιριών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management companies – AMC) που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    Να σημειωθεί ότι τα ΜΕΑ που μειώνονται σταθερά, στο τέλος Μαρτίου 2018 διαμορφώθηκαν σε 92,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 15 δισ. ευρώ από το υψηλό που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2016. Τα 92,4 δισ. θα πρέπει να γίνουν 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να περιοριστούν σημαντικά κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, για να μην «χαθούν» τα δανειακά χαρτοφυλάκια στα σπήλαια της Altamira….



    ΣΧΟΛΙΑ