• Ροή Ειδήσεων

    Γιατί η τελευταία συνάντηση της Fed είναι η πιο σημαντική της χρονιάς

    Jerome Powell, Fed

    Jerome Powell, Fed


    H διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, που κορυφώνεται σήμερα με τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Πρόεδρός της, Jay Powell, κρίνεται ως η πλέον σημαντική της χρονιάς, καθώς αναμένεται να καθορίσει την πορεία της αμερικανικής αγοράς και κατ’ επέκτασιν της παγκόσμιας, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους.

    Το περιβάλλον των παγκόσμιων αγορών έχει πλέον αλλάξει, καθώς η Ασία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κινούνται υπό τη μόνιμη απειλή της οικονομικής επιβράδυνσης. Οι φόβοι αυτοί απορρέουν από δύο βασικές πηγές, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών: τη γενικευμένη οικονομική αναστάτωση που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη αποτυχημένη έκβαση των διαπραγματεύσεων Κίνας-ΗΠΑ και την άσκηση υπερβολικά αυστηρής νομισματικής πολιτικής από μέρους της Fed, ύστερα από μια ολόκληρη δεκαετία «απλόχερης» χαλάρωσης.

    Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, η ρητορική του Προέδρου της Fed, Jerome Powell, οδηγούσε τις αγορές να αναμένουν τρεις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων της τάξης του 0,25% για το 2019. Όταν οι δείκτες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν να “λιώνουν” την ίδια περίπου περίοδο, άρχισαν να ακούγονται επικριτικές φωνές που κατηγορούσαν τη Fed ότι “κωφεύει” στην επιβράδυνση που σημειώνεται σε τομείς ευαίσθητους σε επιτόκια, όπως είναι η αγορά των ακινήτων και των αυτοκινήτων.

    Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά για την Κεντρική Τράπεζα, η οποία επικεντρώνει την προσπάθειά της στο να ελέγξει μέσω της νομισματικής της πολιτικής τον «νούμερο ένα» εχθρό της: τον πληθωρισμό. Και σε μια Αμερική με επίπεδα ανεργίας τόσο χαμηλά που πλέον περιγράφονται ως full employment, οι επιλογές της Fed είναι πολύ περιορισμένες, καθώς αφήνοντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας αμερικανικής οικονομίας που αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, που θα αποδειχτεί τελικά επιζήμια.

    Ο Πρόεδρος Trump άρπαξε πολύ γρήγορα την ευκαιρία να υιοθετήσει την επικριτική στάση που άρχισε να διαφαίνεται και η οποία απομάκρυνε το μέτωπο που άνοιξε με την Κίνα από τη θέση του κύριου κατηγορούμενου για την κακή πορεία των αγορών. Από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησε να σχολιάζει αρνητικά τις προθέσεις της Fed και του Powell (σημειωτέον, δική του επιλογή) με αποκορύφωμα την προ χθεσινή του επίθεση μέσω του Twitter.

    «Είναι απίστευτο ότι με ένα τόσο ισχυρό δολάριο και μηδενικό σχεδόν πληθωρισμό, με τον κόσμο γύρω μας να καταρρέει, το Παρίσι να καίγεται και την Κίνα στα Τάρταρα, η Fed σκέφτεται να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων», «τουίταρε» ο Αμερικανός Πρόεδρος, καλώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ακυρώσει μια αύξηση επιτοκίου η οποία έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Οι επικλήσεις του Trump για παύση στην ποσοτική σύσφιξη, συνεχίστηκαν και εχθές μέσω Twitter, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Fed.

    Τι θα ήταν όμως χειρότερο; Γιατί σε περίπτωση που η Fed υπέκυπτε στην απαίτηση του Trump, οι αγορές θα έβρισκαν μια ακόμη νέα αφορμή να καταρρεύσουν: την πολιτική ανάμιξη στη νομισματική πολιτική μιας τεράστιας οικονομίας. Αυτό θα ήταν ένα ρίσκο που με νωπές τις μνήμες του καλοκαιριού από την Τουρκία και την αντίστοιχη επίκληση του Erdogan, θα μπορούσε να επιφέρει συνέπειες χειρότερες στους δείκτες από μια αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25 μονάδες βάσεις η οποία έχει “χωνευτεί” εδώ και καιρό.

    H σπουδαιότητα της σημερινής συνάντησης δεν έγκειται στην αύξηση ή όχι του επιτοκίου, αλλά στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει ο Jay Powell. Κατά την τελευταία ομιλία του στις 28 Νοεμβρίου ο Powell άλλαξε ελαφρώς τη στάση του, δηλώνοντας ότι τα επιτόκια βρίσκονται λίγο πιο κάτω από το ουδέτερο επίπεδο που επιδιώκει η Fed, ούτως ώστε να μην επιταχύνει αλλά ούτε και να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Αυτό οδήγησε σε ένα μινι ράλυ το οποίο έσβησε γρήγορα με τα νέα της Huawei να ρίχνουν τις παγκόσμιες αγορές. Πλέον, τα “στοιχήματα” για τις αυξήσεις του 2019, δείχνουν ότι τα πιθανότερα σενάρια μετά την αυριανή συνάντηση, είναι ότι η Fed θα σηκώσει τα επιτόκια άλλη μία φορά ή καμία φορά μέσα στο ερχόμενο έτος.

    Τα  συμβόλαια αυτά (Fed fund futures) αντιπροσωπεύουν τη “γνώμη της αγοράς” για το πού θα βρίσκεται το βασικό επιτόκιο της ομοσπονδιακής τράπεζας κατά την ημερομηνία λήξης τους. Με την σημερινή απόφασή της πάντως, η Fed θα έχει την ευκαιρία να καθησυχάσει την αμερικανική αγορά, εάν αφήσει να εννοηθεί ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν της την παγκόσμια οικονομική αστάθεια, τον κίνδυνο της επίπεδης καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και την αρνητική τροχιά στην οποία έχει μπει το αμερικανικό χρηματιστήριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάνναβη: Η «αυτοκρατορία των παραισθήσεων» ως χρηματιστηριακή επένδυση – Το «who is who» μιας νέας παγκόσμιας βιομηχανίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουτοπικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Folli Follie: Όλα εξαρτώνται από τη Δικαιοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ