• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Φωτορεπορτάζ: 20 χρόνια ΕΚΤ

    • Bloomberg


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιορτάζει σήμερα (Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018) 20 χρόνια ζωής. Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να επιδιώξει μια πιο στενή πολιτική ενοποίηση των χωρών της περιοχής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έγινε με την πάροδο του χρόνου ο ακρογωνιαίος λίθος μιας νομισματικής ένωσης 19 χωρών και 340 εκατ. ανθρώπων.

    Αντλώντας έμπνευση από τη στάση της γερμανικής Bundesbank στο θέμα του πληθωρισμού, η ΕΚΤ επανεφηύρε τον εαυτό της για να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει με επιτυχία κάθε απειλητική για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης κρίση και οικονομικές δυσκολίες που δημιουργούν αποπληθωριστικούς κινδύνους.

    Η ΕΚΤ εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία της ζωής της ως «φύλακας-άγγελος» του δεύτερου σημαντικότερου νομίσματος στον πλανήτη, επικεφαλής της υπηρεσίες κατάσβεσης κάθε οικονομικής «πυράς» που ανάβει στην Ευρώπη, αλλά και ως νεοσύστατος εποπτικός φορέας για τις τράπεζές της.

    Ταυτόχρονα, έχει γίνει επίσης το «αλεξικέραυνο» που «τραβά» κάθε είδους δυσαρέσκειας, τόσο στους δρόμους της Φραγκφούρτης όπου βρίσκεται και η έδρα της όσο και στις πολιτικές ατζέντες των λαϊκιστικών κομμάτων, όπως συνέβη τελευταία στην Ιταλία.

    Ιούνιος 2018: Η ΕΚΤ στα 20. Το κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της στην Φραγκφούρτη αποπερατώθηκε το 2014, έχει ύψος 185 μέτρων και η πρόσοψή του καλύπτεται από 6.000 γυάλινα πάνελ.

     

    Απρίλιος 2015: Η Γερμανίδα ακτιβίστρια Josephine Witt διακόπτει μια συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι, πετώντας του κονφετί.

     

    Μάρτιος 2015: Εγκαίνια εν μέσω διαδηλώσεων για την καινούργια και μόνιμη «στέγη» της ΕΚΤ.

     

    Ιανουάριος 2015: Ο Ντράγκι ξεπερνά τη γερμανική… αντιπολίτευση στο εσωτερικό της ΕΚΤ και δίνει το έναυσμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

     

    Ιούλιος 2012: Η μεγαλύτερη -μέχρι τώρα- στιγμή στην προεδρία Ντράγκι, όταν δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ, συγκρατώντας έτσι την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις οικονομίες του Νότου.

    Νοέμβριος 2011: Ο Ντράγκι αναλαμβάνει καθήκοντα ώρες μετά την πρόταση του Γ. Παπανδρέου να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το Μνημόνιο. Δύο μέρες μετά προχώρησε, απρόσμενα, σε μείωση επιτοκίων.

    Νοέμβριος 2003: Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ παραλαμβάνει το πηδάλιο της ΕΚΤ από τον Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

    Ιανουάριος 2002: Κυκλοφορούν τα πρώτα ευρώ.

    Ιανουάριος 2001: Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρωζώνη.

    Ιανουάριος 1999: Το ευρώ λανσαρίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1999.

    Ιούνιος 1998: Η τελετή των εγκαινίων της ΕΚΤ στην Φραγκφούρτη.



    ΣΧΟΛΙΑ