• ESG Today

    Σύνοδος ΑΠΕ στο Πεκίνο: Κίνδυνος για την πράσινη μετάβαση οι εμπορικοί πόλεμοι και οι προστατευτισμοί

    Beijing Renewable Energy Investment Summit (BREIS)


    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα εμπόδια που μπορεί να δημιουργήσουν οι εμπορικοί πόλεμοι και οι προστατευτισμοί στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που σήμερα αποτελεί κοινό στόχο, έκρουσαν οι κορυφαίες εταιρείες των ΑΠΕ παγκοσμίως που συμμετείχαν στην πρώτη Σύνοδο για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ (Beijing Renewable Energy Investment Summit (BREIS) που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στο Πεκίνο.

    Τη Σύνοδο διοργάνωσε η  GWEC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας)  και ο Διεθνής Οργανισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA), μαζί με την κινεζική ένωση αιολικής ενέργειας και την κινεζική ένωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,   επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Πεκίνο με στόχο να ενισχυθεί η παγκόσμια συνεργασία και να   δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα  και  το ρυθμιστικό περιβάλλον που θα επιτρέψει  να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.

    «O εμπορικός πόλεμος, οι συγκρούσεις και οι προστατευτισμοί δημιουργούν τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια», σημείωσαν. «Οι προστατευτικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν μέχρι και 20% το κόστος στην αλυσίδα προμήθειας ανεμογεννητριών και για να αποφευχθεί αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον». Αυτό επεσήμαναν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των κορυφαίων εταιρειών του χώρου που συμμετείχαν στη Σύνοδο.  Εκεί συζητήθηκε η επίδραση των εμπορικών πολέμων στην ενεργειακή μετάβαση αλλά και πιθανές λύσεις.

    Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να πενταπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, να μην αυξηθεί δηλαδή η θερμοκρασία  του πλανήτη πάνω από τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

    Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την  IPCC, πρέπει να αυξηθούν στα 2,4 τρισ δολάρια ετησίως έως το 2050, αν ο κόσμος θέλει να ελπίζει ότι θα ξεπεράσει τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας  επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες εισήγαγαν νέους εμπορικούς φραγμούς στα βασικά προϊόντα επηρεάζοντας τη βιομηχανία αιολικών πάρκων και εισήγαγαν νέους μηχανισμούς,   μεταξύ άλλων μέτρων περιορισμού των παγκόσμιων επενδύσεων, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

    Ben Backwell, CEO GWEC

    Όπως είπε ο Ben Backwell, CEO του Παγκοσμίου  Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας ,  «καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη σπάει τα ρεκόρ  βάζοντας σε κίνδυνο τη μοίρα του πλανήτη μας,  ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση  και υπάρχει μια δημόσια και πολιτική  υποστήριξη χωρίς προηγούμενο για να αναλάβουμε δράση.  Είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες, οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι κοινότητες να συνεργαστούν για να αυξήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών για την αξιοποίηση της αιολική ενέργεια και την απανθρακοποίηση. Όμως, κάθε εβδομάδα ακούμε  για νέα εμπορικά εμπόδια και   νέους περιορισμούς για τις απαιτούμενες επενδύσεις. Είτε βρισκόμαστε στο Πεκίνο, τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον, όλοι αντιμετωπίζουμε ένα κοινό πρόβλημα και πρέπει να συνεργαστούμε για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με το χαμηλότερο κόστος ».

    Morten Dyrholm, Senior Vice President στην Vestas

    Ο Morten Dyrholm, Senior Αντιπρόεδρος της Vestas πρόσθεσε: «Στη σημερινή αγορά αιολικής ενέργειας, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και σε παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Καθώς η ανάπτυξη της αγοράς έχει διακυμάνσεις και υπάρχει έντονη ώθηση για  εντοπιότητα των επενδύσεων, η ευελιξία της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι καθοριστική.  Όμως οι εμπορικοί πόλεμοι και τα εμπόδια επιφέρουν πραγματική ζημιά στις επιχειρήσεις με την αύξηση των τιμών. Κάνει μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού λιγότερο παγκόσμια, καθιστώντας τις ΑΠΕ λιγότερο ανταγωνιστικές. Στη  Vestas, είναι σαφές ότι οι εμπορικοί πόλεμοι και τα εμπόδια δεν βοηθούν στην προώθηση της τοπικότητας των επενδύσεων και στον υγιή ανταγωνισμό που απαιτείται για την προσέλκυση επενδύσεων».

    Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), το οποίο εκπροσωπεί τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της αιολικής ενέργειας, καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αποφύγουν την εισαγωγή εμπορικών εμποδίων που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των ανεμογεννητριών και να εξασφαλίσουν ένα ανοικτό επενδυτικό κλίμα για τις εταιρείες που χρηματοδοτούν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

    Τα μέλη της GWEC αντιπροσωπεύουν πάνω από 1.500 εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα του τομέα των ΑΠΕ σε περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών, κατασκευαστών, προμηθευτών εξαρτημάτων, ερευνητικών ιδρυμάτων, εθνικών ενώσεων αιολικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών εταιρειών



    ΣΧΟΛΙΑ