• Think Tanks

    Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η φωνή του κλιματικού ακτιβισμού που λέει «μην ακούτε εμένα»

    Γκρέτα Τούνμπεργκ


    Είναι η φωνή ενός παγκόσμιου κινήματος που κινητοποίησε εκατομμύρια νέους να απαιτήσουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, το μήνυμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ – μια εστία σκεπτικισμού για το κλίμα – ήταν: «Δεν θέλω να ακούσετε εμένα. Θέλω να ακούσετε τους επιστήμονες».

    Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, δεν είχαμε ακούσει για την Τούνμπεργκ. Αυτό άλλαξε μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν πραγματοποίησε την πρώτη της skolstrejk för klimatet, μια «σχολική απεργία για το κλίμα», παίρνοντας απουσία από την τάξη για να διαμαρτυρηθεί έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

    Σύντομα, και άλλοι εντάχθηκαν στις σχολικές απεργίες της και μέσα σε λίγους μήνες γεννήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα. Μέχρι τον Μάρτιο του 2019, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια μαθητές σε 135 χώρες πραγματοποιούσαν σχολικές απεργίες και διαδηλώσεις.

    Η Τούνμπεργκ έχει διανύσει μεγάλο δρόμο μέσα σε ένα χρόνο, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

    Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τα 16α γενέθλιά της, παρέστη στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου πρότεινε στους ηγέτες του κόσμου να «πανικοβληθούν» με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

    «Δεν θέλω την ελπίδα σας», είπε στο κοινό. «Θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να αισθανθείτε τον φόβο που αισθάνομαι. Κάθε μέρα. Και θέλω να ενεργήσετε. Θέλω να συμπεριφέρεστε σαν να έχει πάρει φωτιά το σπίτι μας. Γιατί έχει πάρει φωτιά».

    16-year-old climate activist Greta Thunberg has been nominated for the Nobel Peace Prize

    "I don't want you to be hopeful. I want you to panic." 📕 Read more: https://wef.ch/2ReMkzD

    Posted by World Economic Forum on Thursday, March 14, 2019

    Τον Μάρτιο η Τούνμπεργκ προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το περιοδικό Time την χαρακτήρισε έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο και την έβαλε στο εξώφυλλό του. Έχει απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας, και συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο.

    Τώρα απευθύνεται στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στην οποία ταξίδεψε με ένα σκάφος με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

    «Είναι τρελό ότι μία 16χρονη θα πρέπει να διασχίσει τον Ατλαντικό για να πάρει θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο λιμάνι. «Η κλιματική και οικολογική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα».

    Και την παραμονή της διάσκεψης κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, ηγήθηκε μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας διαδήλωσης, απαιτώντας δράση για την κλιματική αλλαγή.

    Ο 41χρονος Σουχμάν Ντάμι, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο Reuters: «Οι επιστήμονες διαπιστώνουν τα γεγονότα, αλλά είναι δουλειά των κοινοτήτων και των ανθρώπων να απαιτήσουν από όλους να ενεργήσουν γι’ αυτό. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ενέπνευσε εκατομμύρια Γκρέτες – μικρές και μεγάλες».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ